perjantai 3. heinäkuuta 2009

Ahdistaa

Kaikki varmasti on lukenut lehdistä uusimmasta Itä-Suomen hovioikeuden alentamasta raiskaustuomiosta. Nyt oonkin tässä muutaman päivän miettinyt, että miten tällainen pieni ihminen voisi vaikuttaa asiaan. Lehdissäkin on kirjoitettu kuinka sekä netin keskustelupalstoilla, että jopa asiantuntijoiden keskuudessa on pidetty tuota tuomiota asiattomana. Mutta muuttuuko mikään tällaisen päivittelyn ansiosta vai pitäisikö asialle tehdä jotain enemmän? Mielenosoitus? Adressit? Joukkokantelu?
Facebookissa on muutamiakin eri yhteisöjä aiheeseen liittyen, mutta pystyvätkö ne vaikuttamaan? Luetaanko facebook-yhteisö adressiksi, jos siihen liittyneiden nimet lähetetään jollekin päättäjälle? Entä miten kantelu tehdään? Kantelua tehdessä pitäisi osata perustella miten viranomainen on toiminut lainvastaisesti. Hankalaa. Olen tietysti allekirjoittanut adressin Itä-Suomen hovioikeuden toimia vastaan. Toivotaan, että joku järjestää vielä mielenosoituksen asiaan liittyen. Muistaakseni Hesarissa taisi olla muutamia päiviä sitten juttuakin siitä, kuinka raiskaus- (tai/vai hyväksikäyttö?)tuomiot ei ole yhtenäisiä Suomessa. Joten ehkä tällekin asialle saadaan kohtapuoliin jotain tehtyä kun kerran jopa Tuija Brax on asiaa alkanut pohtia :)

Kai kuitenkin se suurin asia, miksi raiskaustuomiot tuntuvat usein epäreiluilta Suomessa on se, että Suomessa raiskaus itsessään ei ole lain mukaan raiskaus, ellei uhri ole vastustellut. Jos siis esimerkiksi raiskaat tajuttoman tai vammaisen, niin kyseessä onkin vain seksuaalinen hyväksikäyttö, josta tuomio on huomattavasti lievempi. Raiskaus on kyseessä vain silloin kun on käytetty väkivaltaa ja pakottamista. Näin ei taida olla kovin monessa muussa pohjoismaassa tai Euroopassakaan? Muualla raiskauksen tunnusmerkki on suostumuksen puute, se, että uhri on sanonut Ei, tai ei ole sanonut kyllä kyseiselle toiminnalle. Käsittämätöntä, että Suomessa raiskauksesta tulee raiskaus vasta kun uhri on tapellut vastaan tarpeeksi rajusti.
Tämän kohdan kun saisi Suomen lainsäädännössä muutettua...

Ei kommentteja: