sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Hormonit sekaisin? (e-pillerien lopetus)

LISAYS 27.9.2011. Moni tuntuu loytavan tiensa tahan postaukseen, jonka kirjoitin taman koko hormonihassakan alkuvaiheilla, ainakin google ohjaa tänne. Kannattaa lukea lapi myos taman postauksen kommentit, seka uusin kirjoitukseni, jossa olen koonnut kaikki kokemukseni aiheesta nyt melkein kaksi vuotta e-pillerien lopettamisen jalkeen.

Lisäys 21.10.2012. Moni pohtii mitä ehkäisyä käyttäisi pillereiden sijasta, kun kondomit tuntuvat hankalilta. Lue täysin hormonittomasta menetelmästä, hedelmällisyystietokoneista täältä. 

Ja alkuperäiseen postaukseen:


Varmasti kaikki ovat kuulleet erilaisia tarinoita ehkäisypillerien sivuvaikutuksista, niitä kun tuntuu olevan lukematon määrä. Tästä syystä myös monet ovat lopettaneet hormonaalisen ehkäisyn käytön, joko sivuvaikutusten poistamiseksi, tai oman terveytensä vaalimiseksi. Itselläni on hiukan erilainen kokemus asiasta. Minulle nimittäin ehkäisypillerien syönti ei koskaan tuonut ongelmia, ei sitten kerrassaan minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

Sen sijaan nyt kun vuosien jälkeen lopetin ehkäisypillerien käytön joulukuussa, olen yllättäen, tai no, ennemminkin aikamoisella viiveellä, huomannut niitä epätoivottavia vaikutuksia, joita toisille tulee pillerien syömisen aikana.

Ensinnäkin, ruokahaluni on yllättäen ollut valtava. Ja sitten toisina päivinä taas ei. Mutta useina päivinä voisin vaan syödä loputtomasti. Ja koska en ole aiemmin joutunut juurikaan hillitsemään syömistäni, en ole tehnyt sitä nytkään. Ehkä olisi pitänyt, nimittäin nyt yhtäkkiä vaa'alle päästyäni huomasin lihoneeni viisi (5!) kiloa sitten joulukuun. Ei kiva. Tämän vaihtelun tuossa ruokahalussa voisi selittää se normaali hormonivaihtelu joka naisella pitäisi olla, mutta joka minulta on vuosien ajan puuttunut tuon keinotekoisen hormonin vuoksi. Tuntuu vaan, että se ruoanhimo tullessaan iskee nyt pikkasen ylitseampuvalla voimalla!

Olen harkinnut epätoivossani jopa kalorien laskemista, ja toisaalta mietin, että miksi viime syksynä en lihonut, vaan päinvastoin laihduin muutaman kilon, vaikka söin päivittäin avocadoja, pähkinöitä (enemmän kuin kourallisen!), hampunsiemeniä, voita, kookosöljyä, raakasuklaata ja kaikkea muuta erittäin kaloripitoista. Ja outoa on se, että nyt kun tämän asian ikäänkuin tiedostin, niin olen yrittänyt hillitä tuota syömistä, ja yllättäen se ei onnistukaan! Aiemmin esimerkiksi aamuisin ei ole tehnyt mieli ruokaa, vaan olen saattanut syödä ensimmäisen kerran vasta iltapäivällä kuten aiemmassa blogauksessa kerroinkin. Nyt taas on tuntunut melkeinpä heti herätessä, että voisin syödä raskaasti samantien.

Toinen asia, joka on muuttunut on iho. Varsinaisia finnejä ei ole koskaan pahemmin ollut, eikä ole nytkään, mutta silti iho on muuttunut. En tiedä miten sitä kuvailisi muuten kuin että se on epäpuhtaampi. Ihohuokoset on ikäänkuin "pullistuneet" oudolla tavalla, ja mustapäitä tullut jopa otsaan. Pohdin, että voisivatko sekä tämä ihomuutos, että tuo ruokahalu/lihominen johtua hormonitasapainon muutoksesta?

Muutama ihminen, joille tästä olen puhunut, ovat ehdottaneet syiksi sellaisia kuin että "ehkä oot vaan liikkunut entistä vähemmän" tai "ehkä sulla on joku ruoka-ainepuutos, jonka vuoksi tekee mieli syödä". No, omaa liikkumistani 25 vuotta seuranneena voin kertoa, että ei, en ole liikkunut yhtään vähempää. Ruoka-ainepuutostakaan on hiukan vaikea sulattaa, syön nimittäin nykyisellä ruokavaliolla varmaan about sata kertaiset määrät ravinneaineita verrattuna aiempien vuosien syömisiin.

Puhuin tästä perjantaina akupunktiossa ja sekä oireiden, että pulssin tunnustelun perusteella terapeutti kertoi, että ainakin maksani on reagoinut tuohon e-pillereiden lopetukseen. Akupunktiolla pyrittiin hoitamaan muiden vaivojen lisäksi myös tuota ruokahalua, ja sen jälkeen olikin nyt ensimmäiset päivät kun olen syönyt kohtuullisia määriä. Plaseboa tai ei, mutta olen hiukan toiveikkaampi :)

Onko lukijoilla kokemuksia tällaisista jutuista? Ehdotuksia, veikkailuja mistä on kyse? :)

42 kommenttia:

tyttötiimi kirjoitti...

Toki hormonitasapaino siellä keikkuu, sehän on selvä, että elimistö joutuu vinssaamaan itseään takaisin raiteilleen. Enkä pitäisi mahdottomana , että pientä hormonihäiriötä pitää. Itsekkin puhdistaisin elimistöä turhasta taakasta.

Pillereistä en enää muista , mutta varsinkin hormoonikierukasta seurasi jos jonkinnäköisiä vaivoja. Jalat särkivät sisältäpäin iltaisin makuulla, niitä piti hieroa. Tukahdutetut kuukautiset löivät punaisia lehahduksia ylävartaloon, kuumotusta jne kaikkea. Rajuja juttuja.

Voimia tasapainotukseen. Vyöhyketerapia on hyvä tasapainottaja hormoonijuttuihin.

Kermaperse kirjoitti...

Itse lopetin pillerit ennen vuodenvaihdetta. Olin syönnyt niitä 5 vuotta. Iho muuttui epäpuhtaammaksi, mutta olo on ollut tasaisempi ja positiivisempi. Tietenkin se voi olla monien asioiden summa (ero silloisesta poikaystävästä jne.), mutta tuntuu, kuin olisin saanut "itseni takaisin". Olkoon huonompi iho, mutta en tahdo sekoittaa kroppaani enää millään ulkopuolisilla hormoneilla!

Jos vakituinen seurustelusuhde tulee joskus kyseeseen, niin joutuu ehkä taas miettimään näitä asioita, mutta luulen, etten suostu enää hormonaliseen ehkäisyyn. Ruokavalionmuutoksen myötä niin moni asia on muuttunut, ja pyrin "luonnollisempaan" elämään kaikinpuolin. En koskaan kokenut, että e-pillereistä olisi haittaa, mutta nyt kun olen ilman niitä, olo on niin paljon parempi, enkä vaihtaisi tätä mihinkään :)

Syö ihan rauhassa sitä oikeaa, ravinteikasta ruokaa, kyllä se kroppa siitä tasaantuu :)

Eikä tästä kommentista nyt kyllä varsinaisesti ollut mitään hyötyä :D

Karoliina kirjoitti...

Hei, kiitos kommenteista!
Ja oli todellakin hyötyä, henkinen hyöty nimittäin kun saa tukea ajatuksilleen, olette nimittäin ensimmäiset (akuterapeutin lisäksi) jotka on uskonut, että tämä voi johtua noista pillereistä!

Pitää siis vaan jatkaa ja odotella tasaantumista. Pillereitä en tahdo takaisin vaikka tämä 5 kiloa olisi tullut jäädäkseen ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni meni reilusti yli vuoden, jotta hormonitoiminta tasoittui normaaliksi. Joillakin kavereilla prosessi on kestänyt lyhyemmän ja toisilla pidemmän aikaa. Eli älä säikähdä, kyllä se keho hoitaa hommansa aikanaan.

Ensimmäisen vuoden pillereiden jätön jälkeen ihoni näytti teini-ikäisen iholta, samoin tukka rasvoittui nopeasti. Kuukautiset oli tosi epäsäännölliset, heittoa oli viikoista useisiin kuukausiin. Kun näistä kuitenkin selvisi yli, on olo ollut paljon mahtavampi kuin pillereiden kanssa ikinä! Iloitsen joka kerta kehoni toimiessa "normaalisti" ja kuukautisten alkavan jotakuinkin ajallaan. On vaan luonnollisempi olo ilman pillereitä. Hirvittää se ajatus, miten monien tyttöjen hormonitoimintaa säädellään keinotekoisesti.

Parisuhteessakin selviää kumien kanssa ihan mukavasti, jos kumppani on mukana juonessa. Omani ensin epäili asiaa, mutta aina voi kysyä haluaisiko hän vastaavasti sekoittaa hormonitoimintansa keinotekoisesti. Vastaus on yleensä aika varma ei.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Täällä samanlaista kokemusta kuin muillakin kommentoijilla. Itse olen ollut nyt ilman pillereitä suunnilleen puolitoista vuotta ja homma alkaa olla viimeinkin balanssissa kuukautiskipuja lukuunottamatta. Mutta niihinkin voi varmasti vaikuttaa pidemmällä aikavälillä ruokavaliolla sekä muilla omaan tasapainoon liittyvillä asioilla.

Masentunut kun olen piiiiitkään ollut, aloin epäillä pillereiden mahdollisia vaikutuksia mielialaani. Ja pakko sanoa, että olo ilman pillereitä on parempi. Monet valittavat (aiheesta paljon nettikeskusteluja) pillereiden aiheuttamaa "turtunutta" oloa, mikä on mahdollisesti ollut myös itsellä. Nyt on enemmän "hereillä", yllättäen seksielämäkin sujuu paremmin jne. Iho on näyttänyt puhdistuvan nyt viime kuukausien ruokavaliopuhdistuksen myötä... En aio enää palata pillereiden syöntiin, anonyymin kommentti parisuhteesta on osuva!

Itselläni oli myös aluksi lopettamisen jälkeen sekavia fiiliksiä, esim. virtsatietulehduksen oireita sun muuta epämukavaa, mutta muutos kropassa lienee niin radikaali että monenlaisia oireita voi ilmetä aluksi. Kropalla on varmasti siinä valtava puhdistustyö. Tsemppiä jaksamiseen, kyllä se kannattaa! :)

Karoliina kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista! En ole lukenut tästä aiheesta paljoakaan (siis tuosta pillerien lopetuksesta) lähinnä niiden sivuvaikutuksista. Mutta hienoa huomata, että en ole ainoa jolla ongelmia. Tai no, ei tietenkään kiva että muillakin on ongelmia, mutta ymmärrätte varmaan pointin ;)
Kyllä tämä varmasti tästä lähtee sujumaan :)

Hannamari Rahkonen | Yellow mood kirjoitti...

Tulipas juttusi hyvään saumaan! Itse olen jo kauan harkinnut hormonaalisen ehkäisyn lopettamista ja nyt kun on epäilyä tulpasta, niin johan loppui..

Mulla oli käytössä Evra-depotlaastari, muuten ihan hyvä ja huoleton, mutta tuli hirmuiset hormoniromahdukset aina laastarin pois otettuani.

Nyt odottelen miten käy ruokahalun ja menkkojen suhteen, kun ovat ennen laastaria aina tulleet epäsäännöllisesti (2-6 kk välein) ja olleet kivuliaat...

Hormonit vaikuttavat elimistössämme kaksikin vuotta lopettamisen jälkeen, eli en ihmettelisi noita sinun oireitasi. Akupunktiosta on varmasti apua :) Epäilisin, että kroppasi on varmaan vaan niin sekaisin muutoksesta, kun on tottunut pillereihin niin kauan.

Tsemppiä sinulle Karoliina! :)

Karoliina kirjoitti...

Kiitos! Ja pidän peukkuja että sulla menisi myös ihan ok toi lopetus eikä tule mitään erikoisia oireita! Vaikeita juttuja nää. Mutta ei tosiaan kyllä tullut yhtään mietittyä haittavaikutuksia silloin kun on noi pillerit aloittanut, eikä missään eikä kukaan niistä myöskään puhunut! ei lääkärit eikä kukaan, ihan ihme juttuja kyllä.

Daniela kirjoitti...

Voi että, Karo, tästä tuli ihan omat kokemukset mieleen.

Suurin virhe elämässäni oli pillereiden syönti. Onneksi söin niitä vain n. 9kk, allekin: alkuvuodesta -08 jonnekin alkusyksyn tienoille. Resepti meni umpeen, eikä tarvinnut kahdesti miettiä, lähdenkö uusimaan...

Ensinnäkin, kun aloitin pillerit kärsin noin puolitoista viikkoa (!!!) yhtämittaisesta päänsärystä, joka oli sellainen outo ja humiseva (en osaa kuvailla sen paremmin, sillä en ole koskaan juuri kärsinyt päänsäryistä elämäni aikana). Samanlaiset päänsäryt vainosivat minua aina 4-5 viikon välein.

Minulla oli koko ajan jano, join yli 4 litraa vettä päivässä. Turposin lantiosta ylöspäin 'kuin pesupallo' (nestettä) ja vain pillerittömän viikon aikana sain pöhön häviämään.

Olin maailman rasittavinta seuraa. Itkin, meuhkasin ja äksyilin tyhjästä. Tosin sitten sekunnin päästä saatoin olla ihan ok, ja parin sekunnin päästä itkeä pillitin onnesta. To-del-la rasittavaa!

Ruokahalun muuttuminen tapahtui vasta pillerien lopettamisen jälkeen, ja pari kiloa on siis 'samoilla syömisillä' tullut sittemmin. Normaali kierto ei vieläkään ole palautunut.

Kuten siis alussa totesin: Yksi elämäni suurimmista virheistä oli e-pillereiden käyttäminen.

Tulen aina surulliseksi, kun kuulen jonkun harkitsevan pillerirumbaan lähtöä...

Daniela kirjoitti...

Ainiin, se vielä, että muistan vain lukioaikoina kärsineeni kuukautiskivuista, ja silloinkin vain kerran tai pari. Pillerien aikaan kivut olivat sietämättömät... lisää aihetta kiukutteluun, siis!

Ja kaikki kehoni limakalvot silmiä myöten olivat rutikuivat, iho samaten.

Olikohan vielä jotain...!

Anonyymi kirjoitti...

Olipas lohduttavaa lukea ja huomata, ettei tämän asian kanssa todellakaan ole yksin. Muutaman googletuksen jälkeen sitä huomaa, että tämä on näköjään hyvinkin yleistä, että pillerit aiheuttavat jos jonkinnäköisiä sivuoireita. Eniten harmittaa, että ei tullut asiasta etsittyä tietoa jo ENNEN kuin alkoi popsimaan niitä.

Aloin reilu vuosi sitten syödä pillereitä. Ensimmäinen kuukausi meni vallan mainiosti, oli uusi ihana poikaystävä ja kaikki oli vaivatonta, kun ei tarvinnut huolehtia ehkäisystä sen enempää kuin ottaa se piskuinen pilleri. Noh, sitten alkoi ensimmäiset oireet.. Sain hiivasienitulehduksen noin 3 kuukautena putkeen. Ja samaan aikaan tuli jatkuvat virtsaputkentulehdukset. Niitä ehti viime vuonna olla muistaakseni 5. Menin jo lääkärille, koska epäilin, että poikaystäväni oli unohtanut kertoa jotain ja ajattelin, että minulla on joku sukupuolitauti. Sanoin asiasta poikaystävälleni ja hän alkoi epäillä, että olen pettänyt, koska hän tiesi varmaksi, ettei hänellä ole mitään. Tulokset olivat negatiiviset. Se ei siis selvittänyt asiaa yhtään.

Samaan aikaan alkoi pikkuhiljaa aivan uskomaton mielialan vaihtelu. Välillä otti päähän ja huusin, hetken päästä itkin ja kohta nauroin ja taas itkin. En edes osannut ajatella, että tässä olisi jotain tekemistä pillerien kanssa, vaikka huusin miespololle joka asiasta tai sitten itkin ja kaikki oli huonosti. Jos sukassa oli reikä, saatoin alkaa itkeä. Kerran itkin, kun unohdin hakea muutaman euron (jotka siis pystyin hyvin hakemaan seuraavana päivänä), jotka sain palautetuista pulloista. Eli siis aivan olemattomista asioista. Samalla parisuhde lähti reipasta alamäkeä, koska en enää muuta tehnyt kuin itkenyt tai huutanut. Kadotin itseni aivan täysin.

Viime jouluna olin valmis hyppäämään katolta, olin aivan järkyttävän masentunut. Mikään ei jaksanut enää innostaa, vaikka ennen pidin todella paljon joulustakin. Aattona tultuani kotiin vanhemmiltani makasin lattialla ja itkin ja harkitsin jo tarttuvani johonkin terävään millä saisi kaiken loppumaan. En sitten onneksi tehnyt niin.

Aloin miettiä, että josko, voisiko tämä johtua pillereistä. Menin gynekologille. Kerroin noista jatkuvista virtsatulehduksista. Sain toiset pillerit ja estolääkityksen, eli nappia naamaan joka yhdynnän jälkeen, koska pillerit olivat kuivattaneet kaiken oman toiminnan ja virtsatulehdukset johtuivat siitä. Vuoden alussa oli hetken parempi olo eri pillereillä, kunnes tuli aivan lopullinen romahdus. Itkin jo töissä ja joka paikassa. Jos lähdin viettämään kavereiden kanssa iltaa, se päättyi aina itkuun. Viimeiset pari kuukautta ovat olleet pelkkää itkua. Lopulta tuossa viikko sitten heitin pillerit mäkeen. Ja nyt olen ollut vasta viikon ilman. Eilen sain taas itkukohtauksen.

Toivon todella, että tämä mömmö häipyisi elimistöstäni mahdollisimman pian. Koska kohta en jaksa oikeasti itseäni enää. Poikaystävä on edelleen pysynyt rinnalla, mutta pelkään, että pilasimme lopullisesti koko jutun. Ehkä tämä vielä tästä. Sen ainakin tiedän, että molemmilla on halua yrittää, ei kukaan jaksaisi välittämättä katsella tällaista millainen olen ollut!

Jaksamista kaikille! Toivon todellakin, että pillereiden käytön aloittamista harkittaisiin hiukan paremmin. Onhan niissä varmasti monille hyviäkin ominaisuuksia, mutta silloin,kun homma ei toimi, se ei sitten tosiaan toimi ja voi pilata täysin koko elämän.

Karoliina kirjoitti...

Minullakin useampi kaveri on lopettanut pillereiden käytön noiden mielialavaihteluiden vuoksi. Kuulostaa kyllä aivan mahdottomalta!
Kamalia oireita tosi monella tullut, ja ilmeisesti jos niitä oireita ei ole pillerien aikana (kuten minulla..) niin ne tulevat sitten lopettamisen jälkeen!

Selvästikään hormonitoiminta ei ole vieläkään normaalia, nyt puoli vuotta mennyt lopettamisesta, ja kuukautisia ei ole kuulunut nyt 4 kuukauteen. Googletin ja monella ihmisellä on samalla tavalla kuin minulla, että kuukautisia ei tule välttämättä puoleen vuoteen, ja iho menee tosi huonoon kuntoon :( itselläni pahiten näppylöille on mennyt selkä, jossa minulla ei ole koskaan aiemmin näppylöitä ollutkaan. Mutta kai se tästä, ainakin parempaa päin ollaan menossa!

Toivottavasti Anonyymi sinulla palautuu elämä normaaliksi pian ja saatte poikaystävän kanssa välit palautettua kohdalleen! Tsemppiä sinne!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia! Jaksamista tosiaan myös sinne sinulle:) Odotan myös mielenkiinnolla niitä mahdollisia oireita, joita tuo lopettaminen aiheuttaa.. Toisaalta ihossani ei ole pillerien ansiosta tapahtunut merkittäviä muutoksia, joten toivottavasti ei nytkään. Se on silti pieni vika verrattuna nykyiseen. Selkään on ehkä tullut nyt finnejä pillerien ansiosta.

Soittelin tuossa yhtenä päivänä vielä gynekologilleni ja kyselin hänen mielipidettään asiaan. Hän oli oikein asiallinen ja mukava. Kannusti kokeilemaan elämää ilman pillereitä, että miltä näyttää. Hänen mukaansa hormonitoiminnan ja kuukautiskierron pitäisi palautua samantien normaaliksi, koska pillerit ovat nykyään niin matalahormoonisia. Olen tosiaan myös lukenut useista eri paikoista, että on mennyt jopa vuosikin. Ei kiva:/

Toivon myös kovasti, että tämä tästä palautuisi normaaliksi. Ja toivottavasti sinullakin nuo oireet lakkaavat ajan myötä! Ja sillä voi aina lohduttautua, että ainakin on päässyt nyt pillereistä eroon:)

Karoliina kirjoitti...

Ei minullakaan tapahtunut pillerien aloittamisen myötä mitään muutoksia ihossa, minulla ei siis ollut teini-iässä lähestulkoon mitään finnejä, eikä varsinkaan naaman ulkopuolella (selässä) ole ollut koskaan mitään epäpuhtauksia. Ennen kuin sitten nyt, pillerien lopettamisen jälkeen...

Aika erikoista, että gynekologi sanoo että pitäisi palata samantien normaaliksi. En nimittäin ole kuullut kenestäkään, jolla ei olisi tullut mitään oireita pillereistä, joko niiden aikana tai jälkeen.

Nyt kun vielä tämän koulutuksen myötä on kuullut kuinka pillerit aiheuttavat aivoveritulppia nuorille tytöille (kaveri näki näitä harjoittelussaan, sillä työpaikalla ei yksikään hoitaja/lääkäri itse käyttänyt pillereitä..) niin tosiaan, hyvä että on päässyt niistä eroon!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Karoliina!

Luin kirjoituksesi ja tunnistin siitä paljon omia kokemuksia. Lopetin pillerit 15 vuoden käytön jälkeen helmikuussa 2010 ja olin pari kk ilman pillereitä."Vieroitusoireet" olivat sen verran pahat, että aloitin pillerit uudelleen toukokuussa 2010. Söin vajaan laatan ja lopetin uudelleen. Nyt olen jälleen ollut siitä asti ilman pillereitä.

Pillereiden lopettaminen on aiheuttanut minulle paljon oireita. Naama ja selkä on tullut täyteen finnejä, tukka on rasvoittunut, hiuksista on tullut hauraat ja värittömät. Lisäksi tuntuu, että olen vanhenut usealla vuodella; ihon kimmoisuus on vähentynyt, ihosta on tullut elottomampi ja tosiaan ihohuokoset ovat suurentuneet myös minulla.

Luin jostakin, että sinä aikana kun pillereitä syö niin oma estrogeenin tuotanto sammuu. Ja sehän on nimenomaan estrogeeni, joka vaikuttaa ihon kimmoisuuteen jne. Olen miettinyt, että palautuukohan tämä iho ja hiukset sen myötä kun oma hormoonitoiminta normalisoituu..?

Lihon nykyään myös paljon helpommin kuin ennen vaikka ruokavaliossa ei ole tapahatunut muutoksia. Mieliala heittelee laidasta laitaan ja tuntuu, että tunnen nykyään paljon voimakkaammin kuin ennen. Minusta tuntuu myös, että mulle on tullut ne samat oireet mitä muille tulee kun aloittavat pillerit...!

Mikä Karoliina sinun vointisi on näinä päivinä? Oletko saanut yhtään helpotusta oloosi? Jos, niin mikä on auttanut..vai onko se vaan aika? Entä muut lukijat?

Tsemmpiä kaikille meille hormoonimyrskyssä oleville :)

Terkuin Tanja

Karoliina kirjoitti...

Moi Tanja, ja kiitos kokemusten jakamisesta!

Tuntuu, että aika moni ei usko kaikkien näiden oireiden johtuvan pillereiden lopetuksesta, vaan sitä tuntee usein itsensä ihan hölmöksi jos sellaista edes ehdottaa.

Minulla on nyt varmaankin jo yli 6 kk viimeisistä kuukautisista, toivon, että niiden tulemisen myötä myös hormonitoiminta jotenkin normalisoituisi ja "oireet" helpottaisivat. Kasvoissa eikä selässä ole kyllä näppyjä enää ihan yhtä paljon kuin vähän aikaa sitten, mutta ihohuokoset ovat kyllä selkeästi suuremmat ja iho, (kuten sinullakin!), huomattavasti vanhemman näköinen kuin aiemmin! Minäkin tunnen siis ikäänkuin vanhentuneeni puolessa vuodessa ihan yllättäen.

Itseasiassa luulen, että hormonitoiminnan vääränlainen(?) toiminta aiheuttaa ongelmia varsinkin jalkoihini, sillä jalkani ovat yhtäkkiä puolen vuoden sisällä vanhentuneet niin että näyttävät melkeinpä vanhemmilta kuin äitini (56 v)jalat. Melkoisen mieltä järkyttävää. Ihosta on tosiaan ikäänkuin kaikki kimmoisuus hävinnyt, siitä on tullut harmaampi, ja suonet pullottaa niinkuin vanhalla ihmisellä. Tooosi kiva.

HIuksia on myös lähtenyt melkoisen paljon, en kyllä onneksi huomaa sitä vielä niiden ohentumisena, mutta sen huomaa suihkussa ja hiuksia kammatessa.

Pitänee vielä kirjoitella näistä jutuista ihan joku blogikirjoituskin, ehkä jos tässä vielä tilanne muuttuu johonkin suuntaan :)

Tanja kirjoitti...

Hei Karoliina!

Ja kiitos vastauksestasi :)! Minulla kuukautiset ovat alkaneet kyllä..vaikkakin vähän myöhässä, mutta tulivat silti. Oletko kuullut (en nyt muista oliko joku aikaisemmin kirjoittanutkin jo tästä), että akupunktio ja vyöhyketerapia auttavat hormoonitoimintaa palautumaan normaaliksi. Itse olen ajatellut mennä vyöhyterapiaan hakemaan apua!

Lisäki tilasin www.iherb. comista seuraavanlaisia tuotteita: gaba ja black cohost. Noiden tuotteiden pitäisi lisätä luonnollista estrogeenin tuotantoa elimistössä ja ajattelin käyttää tuotteita elimistöni avuksi, jotta se alkaisi tuottamaan estrogeeniä itse. Olen käyttänyt vasta viikon, joten en osaa ihan tarkkaan ainakaan vielä, että mitä hyötyä niistä on.

Täytyy nyt vaan uskoa ja luottaa, että hormoonit tasapainoittuvat tässä pikkuhiljaa..

Valoista kesän jatkoa :)

Terkuin Tanja

Karoliina kirjoitti...

Opiskelen itsekin tuota kiinalaista lääketiedettä ja olen käynyt vyöhyketerapian peruskurssinkin, joten tiedän siis ;) En kuitenkaan mitenkään (rahatilanteen vuoksi) pysty nyt menemään hoitoihin. Tietysti pitäisi ehkä itse yrittää hoidella itseään vähän enemmän :)
Toivottavasti sinulle on vyöhyketerapiasta hyötyä, varmasti kokeilemisen arvoista!

Noista "rohdoista" en ole kuullutkaan, mielenkiintoista. Frantsilan Harmonella Naisten voimajuomaa minulle suositeltiin, muttei sitäkään ollut rahaa ostaa. Tule toki kertomaan jos löydät apua tai keksit jotain uutta :)

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs nyt kuuluu Karoliina? Joko on tasaantunut?
Itse lopetin yasminien käytön 10v jälkeen.
Ekat vuodot tuli normaalisti heti lopetuksen jälkeen. Tasan kaksi viikkoa siitä eteenpäin alkoi nännien kipu (välillä niin arat että paidan hipaisukin sattuu), hirveä turvotus, vielä hirveämpi väsymys sekä mielialan vaihtelut (mutta siis ainoastaan negatiivisten: ärtyisyys, itkuisuus ja masentuneisuus). Näitä jatkunut nyt reilu viikon. Viikon päästä pitäisi alkaa vuodot ja pelottaa jatkuuko oireet vielä senkin jälkeen :( En jaksaisi enää päivääkään

Karoliina kirjoitti...

moi, no ei todellakaan ole tasaantunut :(

oon kirjoittanutkin tuosta kilpirauhasen vajaatoiminta epäilystä, koska on tullut kaikkia siihen liittyviä oireita: lihominen, turvotus, hiusten lähtö, väsymys jne.

Ja mulla tuli tosiaan silloin lopettamisen jälkeen kahdet kuukautiset täysin ajallaan tammikuussa ja helmikuussa, ja sen jälkeen ei mitään! Eli nyt 7:ttä kuukautta ilman kuukautisia mennään.

Vituttaa kyllä suoraan sanoen, ja lääkäreiden mielestä tietenkään mitkään noi oireet, edes se kuukautisten poisjääminen ei voi johtua siitä pillereiden lopettamisesta...

Toivottavasti sulla menee paremmin, eikä tule kaikkia tällaisia juttuja! Hyvä, että lopetit, tuossa Yasminessa on muistaakseni kaikista suurin riski veritulppaan! Jaksamista :)

mmmira kirjoitti...

Hain googlesta hakutuloksia e-pillereiden lopettamiselle ja päädyin sitten tänne. Olen itse syönyt Yasmineja muutaman vuoden ja nyt sitten todella pelästyin tuota veritulppariskiä ja olen ajatellut lopettamista. Varsinkin kun isän puolella suvussa on moni saanut veritulpan, vasta viime kesänä isän äiti sai aivoverenvuodon.

Pelottaa vaan ihan kamalasti nuo lopettamisesta seuraavat sivuvaikutukset. Pääsen joulun alla ylioppilaaksi eikä tosiaan houkuttelis viettää juhlia naama finneillä, varsinkin kun mulla ei koskaan ole mitään iho-ongelmia ollut. Yläasteella oli muutama hassu finni pari kertaa vuodessa ja siinä se. Toisaalta en todellakaan haluaisi lisätä enää yhtään sitä veritulpan riskiä pitkittämällä pillereiden syöntiä.

Jotenkin kamalan vaikeaa päättää mitä tehdä! Poikaystävä kyllä on suostunut siirtymään ehkäisyssä kondomeihin jos nuo pillerit jätän, mutta on tämä vaan niin inhottava tilanne. Nyt sitä vaan toivoo että olis joku viitsinyt silloin pari vuotta sitten kysyä että ootko miettinyt nyt tämän jutun tarkkaan, eikä vaan tyrkännyt pillereitä kouraan ja sanonut onnea matkaan. :/

Miten teillä nykyään menee elämä ilman pillereitä?

Karoliina kirjoitti...

Löydät mun kaikki kokemukset näistä asioista valitsemalla tuolta sivupalkista "hormonit" - tunnisteen.
En halua pelotella, mutta Yasmine on kaikista "pahin" noista e-pillerimerkeistä, eli juuri se joka kuulemma eniten aiheuttaa tulppariskiä ja muita ongelmia. Suosittelen siis vähintäänkin vaihtamaan esim. hormonikierukkaan tai minipillereihin tms.

Ei kannata liikaa pelätä noita sivuvaikutuksia, oot kuitenkin syönyt vasta muutaman vuoden. Varmasti monille ihmisille ei tule mitään vaikutuksia lopettamisesta! Netistä löytää tietysti enemmän niitä pahoja juttuja, koska kenelle tulisi mieleen kirjoittaa, jos mitään vaikutuksia ei olisi? :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä taas yksi epätoivoinen pillereiden lopettaja. Löysin blogisi edellisen kommentoijan tavoin etsimällä googlesta hakutuloksia e-pillereiden lopettamisen vaikutuksesta lihomiseen. En siis ole ongelmieni kanssa yksin. :)

Aloitin Meliane-pillereiden syömisen 16- vuotiaana ja popsin niitä tyytyväisenä neljän vuoden ajan, kunnes lopetin maaliskuussa. Ainoa negatiivinen pillereiden popsimisen sivuvaikutus oli kuukautisten aikainen niskakipu, joka aiheutti päänsärkyä. Parisuhteen loppupuolella esiintyneen haluttomuuden uskon johtuvan muista seikoista.

Pillerit paransivat teinitytön ihon ja jopa laihduin pari kiloa. Koin itseni haluttavaksi. Kuukautiskivuista tai muista kuukautisiin liittyvistä ongelmista en ole ikinä kärsinyt. Pillereiden vaikutus elämääni tuntui siis olleen lähes pelkästään positiivinen.

Parisuhteen päätyttyä päätin kuitenkin kokeilla pilleritöntä elämää. Muutaman kuukauden kuluessa iho huononi. Tuli hormonifinnejä erityisesti ennen kuukautisia, ihohuokoset kasvoivat ja mustapäät lisääntyivät. Iho näyttää samealta, vaikka olen vasta 20. Nukun liian vähän, minkä vaikutusta ei tietenkään voi vähätellä. Olen myös alkanut lihomaan ja vihaamaan omaa peilikuvaani.

Lopettamisen positiiviset vaikutukset ovat vähissä. En koe olevani yhtään sen iloisempi tai tasapainoisempi kuin pillereitä syödessäni. En uskalla harrastaa seksiä pelkän kondomin varassa, koska raskaaksi tuleminen tässä iässä ja elämäntilanteessa ilman vakituista parisuhdetta on todellinen kauhuskenaario.

Tänään ja huomenna olisi pienimuotoiset juhlat tiedossa. Ei huvita mennä, kun ihossa pieniä finnejä ja yksi iso paise ja kaikki vaatteet tuntuvat ja näyttävät päälläni pahalta. En haluaisi ajatella näin lapsellisesti ja pinnallisesti, mutta jos tuntee näyttävänsä kamalalta, niin ei olo muutenkaan voi olla hyvä.

Ehkä tässä ei muu auta kuin odotella hormonitoiminnan tasaantumista. Eikö tämä puoli vuotta riitä?

Jos vielä aloitan vakituisen parisuhteen, harkitsen ehkäisyrengasta. En sitten tiedä miten se vaikuttaa elimistööni..

Johtuuko hormoneista vai ei, mutta nyt masentaa.

-K

Karoliina kirjoitti...

moi K

harmi että sinäkin olet kokenut näitä ongelmia.
kyllä ehkäisyrengas on parempi vaihtoehto kuin pillerit!

jos sulla on kuitenkin kuukatiset tulleet normaalisti niin voisin kuvitella että selviät onneksi vähemmillä ongelmilla kuin minä :)
tsemppiä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Karoliina ja muut!

Löysin blogin ja tämän kirjoituksen googlaillessani kirjoituksia elämästä ilman hormonaalista ehkäisyä. Olen samanmoisessa tilanteessa ja vaikka näköjään tästä on viimeksi puhuttu viime vuoden puolella, halusin silti kirjoittaa :)

Itse kuulun siihen 80-luvulla syntyneiden hormonisukupolveen, jolle isketään kouraan yhdistelmäpillerit heti, kun seksielämä alkaa. Aloitin yhdistelmäpillereillä 15-vuotiaana, oireita ilmeni lähes välittömästi mielialavaihteluista turvotukseen ja raivokohtauksiin. En tietenkään nuorena, muutenkin häilyväisenä ihmisenä ymmärtänyt näiden yhteyttä, luulin että elämän kuuluu olla niin vaikeaa. Lopulta syömishäiriöisenä pelkäsin lihomista niin paljon, että lopetin pillereiden syömisen.

Parikymppisenä ensimmäisessä vakituisessa suhteessa kokeilin kaiken yhdistelmäpillereistä minipillereiden kautta ehkäisyrenkaaseen. Oireet (turvotus, raivokohtaukset, itkuisuus, masentuneisuus, limakalvo-ongelmat...) kyllä tasaantuivat ajan myötä, mutta niitä ilmeni silti aina kun pillereitä tai rengasta käytin.

Toki esimerkiksi mielialamuutokset ja seksuaalisen halukkuuden väheneminen voivat johtua muustakin kuin pillereistä, esimerkiksi huonosta parisuhteesta tai elämäntilanteesta. Silti on mielestäni kyseenalaista, että lääkärit väittävät, etteivät esimerkiksi minipillerit pelkkää keltarauhashormonia sisältävinä, aiheuta muutoksia kehossa. Nämä hormonit ovat kuitenkin synteettisia, kyllähän ne nyt vaikuttavat epäsuotuisasti kehoon.

Olen ollut 3 vuotta ilman minkäänlaista hormonaalista ehkäisyä, mutta nyt uuden vakitusen suhteen myötä halusin jälleen kokeilla minipillereitä. Ajattelin, että pitkä tauko saattaa lieventää oireita ja aikuisempi, "tasapainoinen" mieleni kestäisi hormoneja paremmin. No, aloin kaksi viikkoa sitten syömään Cerazzettejä ja oireet palasivat. Turvotus, ahdistus, iskuisuus, raivokohtaukset ja lisänä päänsärky, pahoinvointi, limakalvo-ongelmat ja finnit. Turvotus ahdisti minua niin, etten halunnut poikaystäväni koskevan minuun. Näistä ahdistuneena ostin apteekista b-vitamiinia (pms-oireiden lievitykseen), nesteenpoistolääkkeitä (turvotukseen), karpalomehua (virtsateille), liukastetta (kuiville limakalvoille), finnivoiteita ja kuorinta-aineita... Minulla oli noin kahdeksan purkkia pillereitä helpottamaan yhden pillerin aiheuttamia vaivoja.

Kyä mää tietty ymmärrän, että keho menee hetkellisesti sekaisin jos sinne ämppää synteettista hormonia, pitäis kai odotella että keho tottuu. Toisaalta eilen, kun raivopäissäni meinasin rikkoa yhden taulun, poikaystäväni kysäisi onko tämä sen arvoista? Kävimme pitkän keskustelun siitä, mikä on tärkeää ja päädyimme siihen, että lopetan hormonien syönnin. Mieluummin käytän hieman vaivaa kondomien, keskeytetyn yhdynnän (tiedän, ei ehkä paras) ja muiden ei-hormonaalisten ehkäisymuotojen kanssa kuin kärsin siitä, että kehossani tapahtuu asioita, joihin minulla ei ole kontrollia. Nämä kaksi viikkoa ovat olleet ihan hirveitä, ahdistuspäissäni melkein lähdin suhteesta, heittelin tavaroita ja olin julma. Ennen tätä suhteemme on ollut erittäin hyvä ja minäkin mielestäni oikein mukava ihminen :)

Anonyymi kirjoitti...

...jatkan vähän vielä höpöttelyä...

Toki mietin poikaystävääni, hän joutuu nyt käyttämään kondomia, toisaalta hän rakastui naiseen, joka en "pilleripäissäni" ole, joten mielestäni tämä on oikea ratkaisu. Ja jos miehille tulee oma ehkäisypilleri, en haluaisi hänen käyttävän sitä sen vuoksi, että voimme huoletta harrastaa seksiä.

Eniten minua vaivaakin hormonien vaikutus mieleen. Haluan elää niin, että tiedän mieleni reagoivan persoonallisuuteni ei hormonien mukaan...

Olen ehkä osittain liian kärsimätönkin. Ehkä pillereitä kokeilemalla, vaihtamalla ja testaamalla löytyisi pilleri, joka sopisi minulle. SILTI jää jäljelle se olennaisin ongelma; kehoni sopeutuu ja elää jonkin synteettisen aineen vaikutuksessa. Se on sama kuin joisin pienen määrän bensaa joka päivä.

Olen viimeisen vuoden aikana muutenkin elämäntavoissani ja ruoan suhteen siirtynyt luomummalle linjalle ja tämä hormoniton päätös tukee sitä.

Hormonaalisesta ehkäisystä on toki myös hyötyä, onhan se todistettu mutta toivon, että ihmiset miettisivät kahdesti, ennen kuin pillereitä syövät.

Tsemppiä kaikille naisille ja hyvää huomista naistenpäivää, jokainen tehköön parhaaksi kokemansa ratkaisut :)

Karoliina kirjoitti...

Moi Anonyymi!

Tästä blogista löytyy sivusta "hormonit" tunnisteella lisääkin kirjoituksia tästä aiheesta. Ja edelleen se on ajankohtainen itsellenikin, vaikka reilusti yli vuosi on aikaa tuosta lopettamisesta.

Toivottavasti löydät jonkun hyvän ratkaisun itsellesi, itse suosittelen tietysti pilleritöntä..

Tämän viikon Jaakko Halmetojan uutiskirjeessä oli myös sama aihe taas kerran käsittelyssä. Jos sulle ei tule sitä uutiskirjettä vielä niin löydät sen täältä:

http://archive.aweber.com/uutiskirje-1/2011/03

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Kiitos mahtavasti kirjoituksesta! Itskin olen pitkään suunnitellut e-pillereiden lopettamista, mutta nuo ihomuutokset kammottavat... 5 vuotta olen syönyt Yasmineja, ja haluaisin lopettaa koska en haluaisi rasittaa kehoani turhilla hormooneilla. Toivoisin myös mielialani kohoavan ja turvotusten sekä (hormonaalisen) selluliitin katoavan.

Kaksi laattaa olisi vielä kaapissa, ajattelin ne syödä loppuun (kun niistä kerran kalliisti olen maksanut) ja sitten lopettaa. Katsotaan miten käy, pitäkää peukkuja! :)

Karoliina kirjoitti...

Hei, ei kannata etukäteen pelätä niitä muutoksia kun monille ei varmasti tule mitään vaikutuksia! Sitten jos tulee niin varmasti on keinoja tasapainottaa kehoa kuten vyöhyketerapia tai oikeanlainen ruokavalio/ravintolisät.

Pahoillani pelottelusta, mutta noista Yasmineista minulla on sellaista toisen käden tietoa, että ystäväni oli harjoittelijana sisätautiosastolla, jossa oli huomattavan paljon parikymppisiä naisia veritulppien takia, jotka aiheutui Yasmine-pillereistä. Suosittelisin lopettamaan ne pikimmiten.

Tsemppiä, älä huolehdi etukäteen kun jokaisen kroppa on erilainen ja reagoi eri tavalla :) Ja kaikki on korjattavissa !

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin tähän keskusteluun. Aloitin pillerit endo tyyppisiin kipuihin runs.vuosi sitten.Kipuihin auttoivatkin, mutta tilalle tuli hirvittävä kuivuus! Olen kokeillut kaikki rasvay, öljyt. Myös tyrniöljyä sisäisesti. Ei auta. Olenkin ajatellut, että tulikohan tämä pillereistä? Ja pitäisikö vaan yrittää taas olla ilman pillereitä?? Ei tällästäkään kestä, vaikka ei sitten taas mahakipujakaan. Mutta kun joutuu töissäkin kävelemään hirveästi, tuntuu, että alakerta on ihan tulessa, rikki ja turvoksissa. Onko muilla kokemuksia?

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!

Päädyin googlen kautta blogiisi ja ihan pakko kertoa oma tarinani liittyen e-pillereihin ja muihin hormonivalmisteisiin, josko tämä herättelisi muitakin asian vakavuudesta;

Käytin vuosina 2006-2008 e-pillereitä. Kokeilin 2-3 eri merkkiä pahojen oireilujen takia: pahat mielialojen vaihtelut, itkuherkkyys (itkin 6kk joka yö, samaan aikaan reilu tunnin. Itku alkoi vaikka olisin jo nukahtanut. Se alkoi ja loppui minuutilleen samaan aikaan, joka yö. Se oli oikein hysteriaitkua, ilman mitään syytä!). Lisäksi mahani turposi ja kipuili joka päivä todella pahasti. Näytin kuin olisin ollut 6 kk:lla raskaana.

Lopetin vuonna 2008 e-pillereiden syönnin, kun sain niistä tulpan jalkaani. Samalla kiellettiin kaikki hormonaalivalmisteet. Oloni oli taivaallisen hyvä...kunnes;

Vuonna 2009 jouduin ottamaan pakottavista syistä jälkiekäisypillerin. Tästä se helvetti sitten lähti! (Aikaisemmin olen joutunut 2-3 kertaa ottamaan muutaman vuoden sisään, näistä ei aiheutunut mitään oireita.) Menkat menivät sekaisin, hiukset rasvoittumaan, naama kukkimaan, mielialavaihtelut (raivarit, itkuherkkyys, masentuneisuus) lisääntyivät radikaalisti, sekä vessassa sai/saa rampata 15 min välein. Nesteitä kertyi kroppaani + 15 kilon verran.Ihoni repesi monesta kohtaa äkillisen turpoamisen takia. Kärsin kuumista- ja kylmistä aalloita, huonosta olosta (+ oksentelusta), rintojen arkuudesta, pienestä kuumeilusta, pahoista vatsa- ja alavatsasäryistä, minkä lisäksi oli myös paineen tunnetta. Kaikki oireet viittasivat raskausoireisiin, mutta raskaana ei siis oltu. Kävin useiden lääkäreiden luona ja kommentti oli aina sama: "Hormonit tasoittuvat 6kk:den sisällä, älä huoli!"...

Odottelin vuoteen 2010 jolloin oireet olivat pahimmillaan, ravasin useilla lääkäreillä ja gyneillä. Eräs määräsi hormoneita kierron tasoittamiseen (joita en saanut syödä) ja jouduin pahojen oireiden takia sairaalaan. Vuoden 2010 lopussa kävin jälleen gynellä, joka löysi nyt ultrasta PCO:n (monirakkulaiset munasarjat), hormonit olivat nämä aiheuttaneet. Samalla löydettiin myös lantiolihasten huonontuneen radikaalisti pahojen oireiden (neste, turvotus, epäsäännöllinen kierto ym) takia. Sain hoidoksi mm. valohoitoa sisäisesti, jonka piti helpottaa vatsan kipuiluun ja nesteiden kertymiseen. Tästäkään hoidosta ei kuitenkaan ollut apua. Nesteidenpoistoon sain nesteenpoistolääkkeet, jotka eivät toimineet. Samaa gynellä ramppaamista jatkui vuonna 2011, turhaan....

Vuonna 2012 alkuvuodesta oireeni alkoivat hävenemään; Kierto alkoi olemaan suhteellisen säännöllinen, kropasta lähti muutaman viikon aikana - 13kg nesteitä ja olo alkoi olemaan jo ihmismäinen! Kunnes oireet palasivat toukokuussa kuin samala kirkkaalta taivaalta ilman mitään syytä. Jälleen kävin ultrassa, jossa sain valohoitoa sisäisesti ja ulkoisesti, ilman mitään syytä. Oireeni ovat menneet niin pahoiksi, että jouduin lopettamaan työni. Myöskin istuminen; autolla ajo, suorassa seisominen ym ovat kiellettyjen listalla. Sain lähetteen fysaitrille (lymfahoito), sekä useita verikokeita jälleen, ylävatsan ultraan, sekä mahalaukun tähystykseen. Taaskaan ei mitään syitä löydetty.

Tällä hetkellä käyn LPG-alipainehieronnassa ja vyöhyketerapiassa. Lisäksi olen saanut mm. aloeveratuotteita tukemaan turvotuksesta johtuvia suolisto-ongelmia. Oireeni eivät ainakaan vielä ole loppuneet, mutta henkisesti olen todella lopputähän reilu 3,5 vuoden helvettiin! Pahin virhe minkä olen elämässäni tehnyt, on ollut e-pillereiden & muiden hormonivalmisteiden syöminen! Tästä hyvästä olen saanut siis mm. trombin, PCO:n, kroonisen lantiolihasten kiputilan, lymfakierron häiriöitymisen ja kaikki muut "raskausoireilut" kaupan päälle, toki ilman sitä vauvaa...

Toivoisin että kaikki miettisivät kaksi kertaa ennen kuin alkavat e-pillereitä syödä! Ennen e-pillereiden aloittamista, ei minulla ollut mitään edellämainituista oireista, ei niin mitään. Olo oli taivaallinen.. ja nyt suoraan helvetistä, eivätkä oireeni tule luultavasti koskaan häviämään, kiitos hormonien! :(

Karoliina kirjoitti...

Ai kauheaa, kuulostaa todella järkyttävältä! Kiitos kuitenkin tämän kokemuksen jakamisesta, mitä enemmän näistä puhutaan sitä useampi ehkä osaa auttaa itseään ajoissa, eli välttää synteettisiä hormoneja!

Minun oireeni eivät koskaan olleet luojan kiitos noin hurjat. Tuntuu, että vasta nyt raskauden aikana oikeastaan kaikki hormonit ovat tasoittuneet ja tunnen oloni ja aineenvaihduntani normaaliksi, eli sellaiseksi kuin se oli ennen mitään pillerihässäkkää! Tietenkään tätä ei voi suositella hoidoksi, mutta itselleni on käynyt näin . Toivon, että raskauden jälkeenkin hormonini normalisoituvat kuten luonto on tarkoittanut...

Anonyymi kirjoitti...

Hei kaikki! Kannattaa ottaa huomioon se, että joillekin teistä on voinut kehittyä PCO/PCOS vuosien myötä, joka vaikuttaa hormonitasapainoon. Itsekin luulin, että syy kaikkeen oli pillereissä mutta kyllä tuo PCOS kaiken aiheutti, koska mitkään oireet eivät ole poistuneet, vaikka pillereiden lopettamisesta on jo kymmenisen vuotta... :(

---
Terveyskirjasto.fi:

Munasarjojen monirakkulatauti voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyytta tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Liikakarvoitus on tavallista, ja siihen viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti ja selässä (ks. «Liikakarvoitus»1). Lisäksi voi olla aknea. Tila alkaa murrosiässä ja oireet lievittyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Ongelmia voi tulla myös raskauden aikana: verenpaine voi nousta ja raskausdiabeteksen «Raskausdiabetes»2 vaara on suurentunut. Riskin lisääntyminen näyttää liittyvän enemmän ylipainoon kuin PCOS:aan sinänsä.

Tautiin liittyy myös aineenvaihduntaan liittyviä ongelmia, jotka muistuttavat ns. metabolista oireyhtymää (ks. «Metabolinen oireyhtymä (MBO)»3). Kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt, ja tästä seuraa, että insuliinipitoisuus veressä suurenee ja rasva-aineenvaihdunta muuttuu.

Vaara sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin myöhemmällä iällä on suurentunut.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Karoliina ja muut pillereiden lopettajat. Olipa hyvä kun löysin tämän blogin. Olen jo nimittäin alkanut miettimään, josko aloittaisin pillerit uudelleen.. Taitaa aloitus kuitenkin nyt jäädä. Sain teininä todella kova aknen johon ei purrut mikään muu kuin roaccutan. Vajaan vuoden päästä roaccutan kuurin lopetuksen jälkeen aloin syödä Diane Nova pillereitä, joita söin 12 vuotta putkeen. Lopetin pillereiden syönnin 2010 tammikuussa pitkään jatkuneiden mielialaheittelyiden takia. Ensimmäinen vuosi meni aikalailla helposti, hieman näppyjä otsalla ja leukaperissä. Huokaisin helpotuksesta, koska suurin huoleni oli, että saisin aknen takaisin. Vuonna 2011 tammikuussa lopetin tupakanpolton ja vuonna 2011 maaliskuussa lopetin lihan syönnin kokonaan. Kalan ja kananmunat olen pitänyt ruokavaliossani. Nyt sitten vuoden 2011 kesästä olen kärsinyt pahasta aknesta ja painonnoususta (+ 8kg kesälomalla joka kesti 3 viikkoa). Paino ei lähde laskuun vaikka mitä tekisin ja näpyt eivät ota lähteäkseen.. Olen jo toivoton. Tuntuu että naama saattaa hetkeksi rauhoittua mutta sitten jo koittaa aamu kun katson peiliin ja naama on taas entistä pahemman näköinen. Olen menossa joulukuussa homeopaatille ja toivon todella että saan sieltä apua. Olen puhunut miehelleni ongelmasta. Aluksi hän oli vastaan pillereiden aloittamista, mutta nyt hän on sanonut että jos mikään ei todella auta, voin aloittaa ne uudelleen. Olen kahden vaiheilla.. En tiedä todellakaan mitä minun tulisi tehdä..

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kirjoittaa nyt omakin pillereidenlopetus-tarina kun tässä parhaillaankin näiden samojen asioiden kanssa painiskelen.

Aloitin pillerit alunperin 17-vuotiaana tasaamaan kuukautiskiertoa joka mulla tuolloin oli todella lyhyt ja menkat todella runsaat. Tosin hyvin pian sen jälkeen alkoi olla ehkäisyllekin jo tarvetta joten niitä tuli sitten syötyä kolmisen vuotta kunnes elokuussa 2010 en ollut ollut suhteessa pitkään aikaan ja päätin kokeilla olla ilman pillereitä. Mulla ei varsinaisesti muita merkittäviä sivuvaikutuksia tullut paitsi että pillereistä huolimatta mun menkat alkoi tiputtelemalla jo muutamaa päivää ennen taukoviikon alkua ja tiputtelua jatkui aika muutaman päivän taukoviikon jälkeenkin joten käytännössä kärsin noin kahden viikon kuukautisista. Tätä ei tapahtunut vielä pillerit aloittaessani vaan s alkoi pikkuhiljaa. Myöskään kuukautisten siirtäminen pillereillä ei mulla onnistunut. Yritin sitä kerran ja tuloksena mulla oli kolmen viikon aikana kolmet menkat....

No, päätin siis lopettaa pillereiden syömisen ja kappas, ei menkkoja ollenkaan. Haittapuolena kuitenkin mun iho meni ihan hirveään kuntoon ja lopulta puolen vuoden jälkeen päätin aloittaa pillerit uudestaan. Koko tänä aikana menkkoja ei siis kuulunut. Huomasin tuolloinkin kuitenkin pillerittömänä aikana olevani jotenkin yleisesti paremmilla fiiliksillä kuin aiemmin. Käytännössä mua ei vituttanut enää mikään ollenkaan.

Iho paranikin sitten pillereillä käytännössä viikossa, mutta myös vuoto-ongelma jatkui samantien. Tässä vaiheessa söin siis hyvin runsashormonista Diane Novaa. Söin pillereitä jälleen vähän yli vuoden kunnes viime keväänä päätin kokeilla toista merkkiä, joka sitten olikin varsin huono idea koska kyseisiä pillereitä söin 1,5 levyä kunnes tulin siihen tulokseen että ne tekee mut hulluksi ja päätin että lopetan kokonaan.

Iho räjähti tietysti taas samantien iloiseen kukintaan eikä ole vielä tähän päivään mennessä juuri tasoittunut. Tosin viime aikoina olen huomannut että finnit tulee sykleissä muutaman viikon välein ja räjähdysten välissä iho paranee huomattavasti. Ehkä toivoa siis on. Tällä hetkellä koitan hallita ongelmaa ruokavaliolla, mutta tuloksista en uskalla vielä sanoa juuta enkä jaata. Menkat on myös jälleen jääneet pois. Ne tuli heti lopettamisen jälkeen kyllä, tai nyt kalenteria selaillessani näyttäis siltä että koko viime kesä on ollu yhtä menkkasirkusta, mutta lähinnä melko vaatimatonta tiputteluvuotoa se oli, lähes jatkuvasti silti. Syksyllä taisi sitten olla muutamat ihan kunnollisetkin menkat, nekin ihan muutaman viikon välein, mutta lokakuun alun jälkeen ei ole taas näkynyt. Varsinaisesti asia ei mua muuten lainkaan haittaisi koska olen elämään varsin tyytyväinen ilmankin ja mulla on ihan hyvä olo, mutta valitettavasti tää ei pidemmän päälle ole kovin terveellistä. Lääkäri ehdotti tietenkin keltarauhashormonikuuria mutta sitä en kyllä ole syömässä.

Anonyymi kirjoitti...

Moi Karoliina ja muut lukijat, ihanaa löytää sivu missä muutkin tuovat esille näitä ehkäisyn tuomia ongelmia.

Itse käytin 10-vuotta ehkäisypillereitä, loppuaikana kokeilin ehkäisyrengasta ja ehkäisykierukkaa. Erityisesti tuo ehkäisykierukka (Mirena) laukaisi jotain kropassani ja pari kuukautta sen asettamisen jälkeen alkoi järjetön hiustenlähtö ja aloin saamaan finnejä naamaan ja selkääni vaikka en ole koskaan kärsinyt näppylöistä. Kävin lääkärillä moneen otteeseen mutta kukaan ei suostunut myöntämään hiustenlähdön johtuvan ehkäisystä. Kaiken lisäksi tuon kierukan asettanut lääkäri ei suostunut ottamaan sitä pois vaan pyysi minua odottamaan, jotta oireet häviävät. Nauroi vielä päälle ettei kukaan nainen ole koskaan täysin kaljuuntunut! Kävin kuitenkin otattamassa kierukan pois toisella lääkärillä mutta tein sen virheen että jatkoin pillereiden syömistä koska lähdimme mieheni kanssa matkustelemaan 10kk:ksi ja se tuntui helpoimmalta vaihtoehdolta. Hiustenlähtö jatkui mutta finnit lähtivät melkein heti tuon kierukan poiston jälkeen.

Valitettavasti tuo hiustenlähtö ei loppunut siihen ja matkallamme kävin parilla eri lääkärillä/klinikalla (Ausseissa ja Uusi-Seelannissa) ja vasta jälkimmäinen lääkäri myönsi että hormonit aiheuttavat ko.ongelman. Hänen mielestään hiustenlähtö on voinut alkaa huomaamattomana jo vuosia sitten ja kierukka laukaisi sen kunnolla. Tammikuun alussa tänä vuonna lopetin siis pillerit. Muutenkin ohuthiuksisena tuntuu aika kamalalta nähdä mitä on jäljellä.

Hiustenlähtö rauhottui hetkeksi mutta nyt melkein neljä kuukautta ilman pillereitä hiuksia alkaa taas lähtemään ja ihoni on muuttunut myös elottomaksi ja saan taas finnejä. Kuukautiset ovat tulleet kahdesti, molemmilla kerroilla vähän myöhässä. Nyt odottelen kolmansia. Pahinta tässä kaikessa kai se tietämättömyys (oma ja erityisesti lääkärien!) ja se, että kukaan ei myönnä yhteyttä vaikka se on aika selvää kaikkien foorumien perusteella. Ja juurikin se että hormoneja määrätään niin helposti naisille.

Näillä foorumien vinkeillä aion jatkaa eteenpäin ja parantaa omaa hormonitonta elämääni. Kiitos niistä. Toivottavasti jonain päivänä hiuksetkin näyttää edes vähän paremmalta.

Tuohon ehkäisykierukkaan liittyen vielä muutama sana. Hormonien vaikutuksethan näyttävät riippuvan täysin yksilöstä mutta oman kokemukseni perusteella on selvää että Mirenassa on hiustenlähtöä aiheuttavia tekijöitä. Suomen nettisivuilta ei ihan hirveästi tietoa löydy mutta googlaapas englanniksi Mirena ja hiustenlähtö ja löydät loputtoman suon. Tässä lopuksi vielä Jenkkilän suunnalta sivu missä kerättiin nimiä addressiin, jotta Mirenan valmistajat myöntävät hiustenlähdön kuuluvan sivuoireisiin. Eli rapakon takanakin taistellaan samojen ongelmien kanssa. Aika liikuttava saitti myös tuo Women's Hair Loss Project. http://www.womenshairlossproject.com/hair-loss/bad-mirena-call-to-action/#comment-263905
Tsemppiä kaikille! Hyvä että asia tuodaan esille edes jonkun median avulla.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Eksyin blogiisi googlailessa vyöhyketerapiaa kuukautisten alkamiseen pillereiden jälkeen. Kerroit äitisi olevan vyöhyketerapeutti. Onko hänellä kenties virallista vastaanottoa? :) Yt. Hymy

Karoliina kirjoitti...

Moi Anonyymi!

En tiedä mikähän postaus on sekoittanut, mutta olen siis itse vyöhyketerapeutti, valmistuin sellaiseksi tuossa viime maaliskuussa :)

Jos haluat kysyä siitä lisää niin voit laittaa minulle mailia hellekaroliina ja @gmail.com.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin eksyin tänne, kun googlettelin yövuoron melkein pikkutunteina pillereiden lopettamista. Olen muutama vuosi päälle parikymmentä vanha, syönyt pillereit huimat 10 vuotta, kyllä luit oikein, 10 VUOTTA! Jossain vaiheessa minulla alkoi olemaan niin voimakkaita kuukautiskipuja, etten voinut olla ilman pillereitä. Tällöin epäiltiin endometrioosia, koska kivut olivat todella päätä huimaavia (ajoittain ovat vieläkin, mutta pillereillä pysyneet kurissa) oli tärinäkipua ja kaikenmaailman tuskaa, töihin mentäessä joutui muutaman kerran kääntymään takaisin kotiin, koska kävely bussipysäkille oli vaan niin tuskien taivalta että itku siinä pääsi. Järkyttävät kouristukset. Nyt kuitenkin olen pohdiskellut, että haluaisin kokeilla pillereiden lopettamista. Syön Yasminia, olen syönyt nyt en tiedä kuinka monta vuotta, ehkä muutaman ainakin? Muuten ollut ok, mutta tuntuu että seksihaluni ovat täysin tiessään. Mies tekee vaikka mitä pikkutuhmia yllätyksiä kokkailun lomassa yms romanttisia tekoja mistä "tavallinen" nainen olisi varmasti pää pyörryksissä. <3 olen minäkin, mutta en seksuaalisesti aina. Haluaisin olla aina mukana fiiliksissä, mutta en pääse sinne. Liukuvoidetta menee ahkerasti, koska en vain kostu, vaikka kuinka haluaisin ja sitten rupean miettimään sitä ja sitten sitä ei ainakaan tapahdu! Turhauttavaa. Rakastan miestäni niin paljon ja hän on edelleen mielestäni super seksikäs ja ihana jajajajaja.... Mutta helvetin pillerit tuntuvat pilaavan elämäni. Hieman historiaa mitä kaikkea olen käyttänyt, en muista kaikkia mutta... Ensimmäisenä tulivan Marvelonit. Niitä meni ainakin muutama vuosi. Sen jälkeen tullut sekalaisia, Mercilonit olivat pahimmat, ihan hirveät mielialaheittelyt. Käytin myös nuvaringiä, mutta se haittasi seksin aikana joten lopetin. Yasminia mennyt nyt siis viime ajat. Minulla on myös jonkin verran tiputteluvuotoa välillä, unohdan ottaa pillereitä yms.. Mielessä kävi myös laastarin kokeilu. Millaisia kokemuksia mahtaa ihmisillä olla? Haluan vaan niin paljon saada haluni takaisin, koska tiedän että niitä on mutta kuin ne olisivat tavoittamattomissa verhon takana. Ihon kunnon en usko huononevan, aina ollut hyvä iho. Tosiaan aina olen kyllä syönyt pillereitä murrosiästä asti.. Joten toivottavasti hyvä iho oikeastikkin. Haluan tuntea oloni luonnolliseksi.

Vanha Lada kirjoitti...

Aloin syödä e-pillereitä 18-vuotiaana ja sain niistä hyvin moninaisia vaivoja. Masennuin, tuli närästys ja ruuansulatusongelmat ja todella pahat ilmavaivat, sekä 10 vuotta jatkunut hiivasienikierre. Hiukseni ohenivat niin, että päälaelta alkoi päänahka erottumaan hiusten läpi. Olen käyttänyt 7 eri hormonaalista ehkäisyä; Femoden, Mercilon, Diane Nova, Nuvaring -rengas, laastari, Jasmin, Cerazette. Diane Novasta rinnat paisui uhkeiksi palloiksi, samoin vatsa. Muutenkin lihoin. Nuvaring pahensi hiivasientäni todella pahasti. Laastari aiheutti voimakasta masennusta, joten kahden laastarin jälkeen lopetin.

Olin pari vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä. Olo oli ihana. Elimistö palautui nopeasti. Jonkin aikaa hiukset rasvoittui nopeasti ja finnejä puhkeili, mutta se oli pientä verrattuna siihen elämäniloon ja hyvään, vapautuneeseen oloon jonka sain. Laihdutin painonvartijoiden avulla ja olo oli reipas ja energinen. Pyöräilin aika paljon ja kiinteydyinkin. Hoikkana olo ei ole koskaan ollut minulle itsestäänselvyys, koska olen ollut lapsesta asti punkero. Minun ei tarvinnut olla painonvartijoilla koko aikaa, vaan laihduttuani paino pysyi sopivana ja sain syödä aika rennosti, ei tarvinnut laskeskella ja kytätä syömisiä.


Pidemmän päälle tuntui kuitenkin turvattomalta olla luomuna, kondomin ja ehkäisyvaahdon varassa. Meninkin lääkäriltä kyselemään, olisiko jotain hormoonitonta, jota voisin kokeilla. Olin kuullut, että synnyttämättömille on olemassa pienikokoinen kuparikierukka. No lääkäri ei liiemmin kuunnellut puheitani. Hän löi vain käteeni hyvin nopeasti Jasmine-reseptin ja kehui, että tämä on aina uusi, hieno juttu. Näistä ei tule mitään ongelmia! Sen jälkeen lääkäri oli sen näköinen, että asia on loppuunkäsitelty ja jatkoi omia hommiaan koneella. Uskoin lääkäriä, asia jota saan katua tänäkin päivänä.

Oloni huononi tosi pahasti. Mielialat meni harmaalle ja lihoin/turposin tosi nopeasti. Koon 38 housut lakkasi mahtumasta minulle parissa viikossa. Vaihdoin minipillereihin.

Minipillerit turvottivat yhä lisää. Minulla ei ole koskaan ollut menkkakipuja, eikä mitään pms-oireita. Minipillerit lopetti menkat, niin joka kuukaus vatsani turposi lisää, kävi yhä kireämmäksi, pingottuneemmaksi ja kipeämmäksi. Kolmen kuukauden jälkeen pingotus ja kipu olivat niin ankarat, että enempää en tilannetta jäänyt kärsimään.

Hormoonit lopetin, mutta nyt vielä 7 vuoden jälkeen kroppani on sekaisin. Se kipeä, turvonnut vatsa on oireillut siitä lähtien. Vatsakipuja ja vaivoja on joka lähtöön ja lähes kaikista ruuista tulee huono olo ja turvotusta. Kokeilin kaikenlaiset ruokavaliot, painonvartijoita, karppausta, raakaravintoa.. Karppaus lihotti minua suunnattomasti, vaikka helpottikin vatsakipujani. Karppauksen myötä mitkään normaali-ihmisten housut eivät enää mahtuneet.

Raakaravinto oli ihan kamala kuuri. Söin liotettuja kaurahiutaleita, sekä idätettyjä linssejä ja hamppua, sekä hapankaalia. Kaikki turvottivat mahani siihen "6. kuulla raskaana" -mittaan. Olin jo niin uupunut loputtomaan lihomiseeni ja aina paheneviin vatsakipuihin, että haaveilin kuolemasta.

Helpotus löytyi vihdoin kun keksin o-veriryhmän mukaisen ruokavalion. Viikossa oloni parani ekan kerran 6 vuoteen! Parin kuukauden päästä olo oli niin hyvä että laahustamisen sijaan liihottelin! Ensimmäinen vuosi o-veriryhmän ruualla laihduin tasaisesti. Nyt 1,5 vuoden jälkeen paino on ikävä kyllä jämähtänyt ja yhäkään mitkään edes 42-44 -kokoiset farkut eivät mahdu. Olo on välillä hyvä, välillä vatsavaivat palaavat. Ruuan kanssa on oltava tarkkana. Vielä jotain pitäisi keksiä, ehkä tutkia, ovatko hormonini yhä sekaisin. Mutta melkein voiton puolella jo ollaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi surullista luettavaa :( Itse lopetan tänään Yaz-pillerien syömisen. Melkein 9 vuotta olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Mielialavaihteluiden ja limakalvojen kuivuuden takia olen välillä merkkiä vaihtanut.
Vaikea sanoa mikä mistäkin johtuu mutta pillereiden jälkeen aloin lihoa. Finnit kyllä pysyny aisoissa.
Pari vuotta sitten jotain meni pieleen elimistössäni ja lihoin ja turposin oikein urakalla. Väsyin kamalasti ja tuntuu että vanhenin silmissä. Thyroksin kilpirauhaslääke kokeilu puoli vuotta eikä mitään muutosta olotilaan. Kilpirauhas arvot kyllä laski juuri ja juuri raja-arvon sisäpuolelle.
Ruokavaliomuutos auttoi aikansa, mutta sen jälkeen ollut vaihtelevaa olotilaa. Väsyttänyt niin että olen töissä aina nukkunut kun se on mahdollista.
Nyt on uusi mahdollisuus alkaa elää! Olen kuukauden juonut viestintämolekyylejä. Siis tiede on tosiaan edistynyt näin pitkälle että on mahdollista ikäänkuin saada varaosia soluille! Nää on samoja molekyylejä kuin jokaisessa elävässä solussamme on. Useammilla käyttäjillä menee pidempi aika ennenkuin vaikutuksia huomaa mutta minä onnekas huomasin vaikutuksen alusta alkaen :)
Tää on ihan kuin olisin saanut elämäni takaisin! Esimerkkinä: mulla oli ensimmäistä kertaa töissä tylsää sen takia että odottelu ajalla ei ollut tarvetta lepäillä ja nukkua. Ajattelin ettei tässä nyt muutakaan voi kuin lähtee kävelee. Kävilin niin innoissani, reippaasti, välillä maisemia katsellen että ihmettelin sitä kokoajan. Päässä ei jyskyttänyt kuten normaalisti kun joskus harvoin olin käynyt lyhyellä kävelyllä. Oli pakko kääntyä takaisin kun tuli niin nälkä. Olin 50 min lenkillä ja olisin vaan jatkanut ja jatkanut jos ei ois tullu nälkä :D Olen niin onnellinen tästä! Jaksan myös tavata ystäviä nyt enemmän ja mieli on niin hyvä. Mieheni sanoi että on ihanaa ettei tarvii pelätä enää kun tuut kotiin. Sää oot nykyään iloinen ja hyväntuulinen. Sama on jatkunut vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt siis kuukauden vasta tätä Aseaa juonut. Tästä innostuneena uskallan nyt lopettaa pillereiden syömisen. Mulla nimittäin finnit on ollu tärkeä syy ehkäisyn lisäksi hormoonien käyttöön. Nuvaringin käytön aikana huomasin että en aikuisenakaan pääse eroon finneistä. Nyt mulla on toivoa siihenkin koska muilla käyttäjillä on myös kokemusta sekä iho-ongelmien että kuukautisongelmien paranemisesta.
Ja toki kerta nää molekyylit on vaikuttaneet niin moneen asiaan muilla ihmisillä niin kyllä ne molekyylit on nyt löytäneet tosi hyvän osoitteen elimistössäni. Elimistö osaa itse priorisoida mihin näitä molekyylejä tarvitsee eniten.
Esimerkiksi tuttavani kokemuksia vain 2 kk aikana on poistanut mm. kystat rinnoista, vaihdevuosi hiki-puuskat, uniongelmat, iho-ongelmat, makean himon, kovan leukaperien vihlomisen, huonon tasapainon, sellulliittiä vähentänyt, kuten myös ryppyjä ja painoa pudonnut 6 kg ja saanut paljon energiaa. Ei ollut kuulemma tehnyt mitään muuta erilaista kuin juonut aseaa.
Toinen tuttavani sai heti energiaa ja 3kk jäkeen syylät lähtivät, ne oli sillä ollu yli 20 vuotta. Hänen sydämessään ollu pieni ongelma, mikä aiheutti rytmihäiriöitä korjaantui pidemmän käytön jälkeen. Hänen ei tarvinnutkaan mennä operaatioon missä ongelma olisi korjattu kirurgisesti.
Paljon löytyy kokemuksia ihmisiltä. On kuoleman sairaitakin, joille on luvattu vain vähän elinaikaa, jotka ovat saaneet terveen paperit :) Asea itse ei paranna vaan se auttaa elimistöä itse tekemään sen mitä sen on tarkoitettukin tehdä.

Nyt meillä on toivoa myös mieheni hankalien terveysongelmien suhteen. Sen takia ajateltiinkin että näillä tiedoilla mitä asiasta hankittiin, olisi tyhmää olla kokeilematta tätä. Eihän me edes päästä ostamaan miehelleni uusia farkkuja tai ylipäänsä mihinkään kun hänen terveys on niin romahtanut.
Tässä oli paljon pilleri aiheen ohi menevää asiaa mutta juuri tämän takia nyt alkaa pillerivapaa elämä :)
Jos kiinnostaa tutustua Aseaan käy katsomassa redox.fi. Youtubesta löyttää paljon esimerkkejä. Voit vapaasti kysyä lisää asiasta minulta.

Kaikille parempaa jatkoa hormoonitasapainoiluun ja muihinkin ongelmiin!
-Mirka

mirka.javanainen@gmail.com