maanantai 22. maaliskuuta 2010

Raakasuklaata kuvilla

Melkeinpä kaikissa parhaissa ruoka-aiheissa blogeissa on jo ollut raakasuklaan valmistusta kuvien kera, joten kai se toimenpide täytyy tässäkin blogissa kerrata ;)

Usein teen raakasuklaata tosi simppelillä peruskaavalla, eli kaakaovoita, kookosöljyä, hunajaa, cashewpähkinöitä, kaakaojauhetta. Tähän hiukan vaihdellen mukaan esim. kaakaonibsejä, lucumaa, gojia yms.

Tänään päätin pitkästä aikaa tehdä vähän pidemmän kaavan kautta, ja lisäillä vähän enemmänkin aineksia soppaan.


Askel 1. Homma alkaa tietysti kaakaovoin ja kookosöljyn sulatuksesta. Pistän molempia suunnilleen saman verran. Veden kiehautan sähkön säästämiseksi aina vedenkeittimellä, ja sen jälkeen vaan pienempi astia isomman sisään vesihauteeseen ja odotellaan sulamista. Monissa ohjeissa neuvotaan raastamaan kaakaovoi. Kokeilin tätä kerran, ja tuntui, että onnistuin saamaan suurimman osan siitä kaakaovoista tarttumaan siihen raastimeen, käsiini tai pöytään. Ahdisti, joten lopetin raastamisen, hyvin se sulaa itsekseenkin.


Askel 2. Jauhot sekaan. Tänään meni yllättävän paljon makeutusta; lucumaa, bee pollenia ja hunajaa. Näiden lisäksi laitoin hiukan macaa, kaakaojauhoa ja rice brania. Meinasin laittaa Camu Camua mutta en uskaltanutkaan koska pelkäsin sen tekevän suklaan liian marjamakeaksi... Jostain syystä en pidä marjojen makeudesta yhtään. Vanhempien luona erehdyin viimeksi laittamaa suklaaseen inkamarjoja, ja ne kyllä pilasi sen, tuli liikaa marjamakeutta. Sen sijaan hunaja maistuu niin hyvältä raakasuklaassa, että laitan sitä aina.

Askel 3. Blenderiin menee pähkinät, gojit ja kaakaopavut tässä tapauksessa, ja siitä suklaaseen.


Askel 4. Homma tasaiseksi, alustalle ja pakastimeen. Aikaisemmin olen itseasiassa aina käyttänyt suklaamuotteja, tänään ensimmäinen kokeilu isommalla alustalla. Heitin vielä tuon kuvauksen jälkeen sekaan muutamia paahdettuja hasselpähkinöitä, jotka meinasin unohtaa.


Valmis suklaa. Kuten huomaatte, en edelleenkään saa tuota seosta asettumaan tasaisesti, vaan öljy on taas noussut pintaan ja massat valuneet pohjalle! Suklaamestariksi on siis vielä matkaa...


Aiemmin suklaamuoteilla tehtyä suklaata. Mukavampia kyllä syödä nuo laukut ja kengät ja viuhkat :)

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Misyä noita suklaamuotteja saa?

Karoliina kirjoitti...

Esim. Stockmannilta mutta varmasti muistakin peruskaupoista! Vähän kalliita ne kyllä on, ellei lahjaksi saa :)

Scheherazade kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Scheherazade kirjoitti...

Mulla jäi raastin saman onkelman takia. Nykyään hakkaan morttelilla/ vasaralla kaakaovoi-paloja pienemmäksi. Sulaahan se nopiammin/ tasasemmin pikkuisena siperryksenä... Kunnolla sulattaminen kattilalla/ vesihauteessa tuntuu välillä tuovan tasaisempaa tulosta, kaikki pikkiriikkiset molekyylit ehtivät mukaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Millaisia muotteja käytät - silikonisia? Mä olen tähän asti käyttänyt vain tavallisia jääpalamuotteja eikä ne palaset tunnu lähtevän kirveelläkään niistä irti, vaan joutuu lusikalla kaivelemaan suuhunsa suoraan muotista :(

Karoliina kirjoitti...

Maria: Joo, itseasiassa en tajunnut tuohon laittaa, että itse saatan pilkkoa sitä kaakaovoita terävällä veitsellä ihan siinä pussissaan ennen kattilaan kaatamista. Se on kuitenkin sen verran pehmeää, että veitsen saa painettua melko helposti läpi :)

Anonyymi: Silikoniset on joo parhaimpia, noi laukut/kengät/viuhkat on silikonisista. Mutta myös tavallisia joutuu joskus käyttämään, ja niiden kohdalla olen todennut helpoimmaksi irroituskeinoksi sellaisen, että ensin vääntelee sitä muottia vähän, sitten kääntää ylösalaisin kädessä astian päällä, ja kopauttaa lusikalla tosi napakasti keskellä yhtä sellaista palaa. Irtoaa!

Karoliina kirjoitti...

Siis jos nyt en ollut tarpeeksi selvä, niin pitää kädellä sitä muottia ilmassa kun kopauttaa toisessa kädessä olevalla lusikalla :)

Anonyymi kirjoitti...

kuten sanoit, varmaan kaikissa blogeissa on ollut tuo raakasuklaan abc ja varmaan jokaisesta oon niitä käynyt kuolaamassa.. mikähän siinä on etten itse silti saa tuota aikaiseksi? ihanan näköistä :)