torstai 11. maaliskuuta 2010

Luomumaito parhaan makuistaTämän päivän Helsingin Sanomissa oli testattu maitojen makueroja sokkotestissä. Testiryhmässä mukana olivat ravintola Juuren keittiöpäällikkö Antti Ahokas, maidon suurkuluttaja Oliver Bäcksbacka, 9, sekä ruokasivujen toimittajat Katja Bäcksbacka ja Sami Simola.

Parhaimman makuiseksi ja ainoaksi neljän tähden arvoiseksi valittiin Valion Luomumaito, jota kuvailtiin seuraavasti: "Tuoksussa kananmunaa ja piimää. Paksu ja täyteläinen, silti raikkaan makuinen. Pitkä maku, hiukan munakokkelia. Rasva erottuu lasinreunaan pienen pieniksi hippusiksi."

Meinasin, että laittaisin tähän linkin tuohon Hesarin uutiseen, jonka kautta voisi sitten itse käydä lukemassa muiden maitojen sijoitukset. Melkoisen outo juttu, että löysin kyllä tuon uutisen täältä, mutta siitä puuttuu kokonaan noiden maitojen arvioinnit, eikä koko jutussa edes mainita, että Luomumaito voitti. Onkohan tässä nyt joku sellainen opetus, että tilaa Hesari niin pääset lukemaan jutut kokonaisina, netistä vain puolet! Tosin tämän jutun pointti taisi olla vain todistaa, ettei nuo kohutut ruotsalainen ja suomalainen maito eroa toisistaan maultaan. Ja tuon Luomumaidon paremmuushan on vaan sivuseikka ;)

Oli miten oli niin tulokset kertovat, että Arlan kevytmaito, Milbona kevytmaito ja Valio Kevytmaito saivat 3 tähteä, Pirkka Kevytmaito, Arla Ingman Kevytmaito ja Ingman Yökevytmaito 2 tähteä ja Valio Hyla Kevytmaito 1 tähden.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Harmi ettei luomumaitoa saa täysmaitona... ainoastaan tuota kevytversiota :/

Täytyy kyllä laittaa palautetta asiasta sekä Valiolle että Ingmannille. Laittakaa muutkin ihmiset, jotta saadaan täysluomumaitoa kauppoihin!

Dragofix kirjoitti...

Törmäsin muuten vähän aikaa sitten tähän maitopostaukseen, ihan kiinnostava pätkä mielestäni. :)

Karoliina kirjoitti...

Jenni: Itse en oikeastaan maitoa koskaan osta, mutta suosittelen silti Luomumaitoa aina maitoa juoville tutuille. Välillä tosin käytän kermaa, enkä nyt sano etten punaista luomumaitoa saattaisi joskus ostaakin! Täytyy laittaa kaupoille palautetta.

Dragofix, olen törmännyt tuohon uutiseen kyllä, ja sitä on puitu esimerkiksi Veteraaniurheilijan blogissa. Kysyin tuosta Puhdistamon keskustelupalstalla, ja Jaakko Halmetoja vastasi näin:

"Aiheesta tehdyt tieteelliset tutkimukset ovat ristiriitaisia eikä hypoteesia A1-maidon negatiivisista terveysvaikutuksista ole pystytty vahvistamaan tieteellisesti pätevillä koejärjestelyillä. BCM-7-peptidin vapautumista aikuisen ihmisten ruoansulatuskanavassa ei ole pystytty osoittamaan maidon nauttimisen jälkeen. Viimeisimmissä pätevillä koejärjestelyillä Australiassa tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa ei voitu osoittaa, että A2-maito olisi terveysvaikutuksiltaan A1-maitoa parempaa. Suomalaiset on näissä keskusteluissa nimetty suurimmaksi A1-maidon kuluttajiksi. Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan molempien suomalaisten päälehmärotujen (Ayrshire ja friisiläinen) maidosta A1- ja A2-maitoa on lähes yhtä paljon toisin kuin kysymyksessä todetaan. Osa lehmistä tuottaa molempia beta-kaseiinin muotoja. Erilaiset maidot sekoittuvat keskenään tilalla tai viimeistään meijerissä.

Toi maitojuttu oli aikamoinen härdelle kaikkine lobbaustaustoineen kun sitä joskus tutkin. Noita kaseomorfiinijuttuja ja BCM-7 infoa suosittelen tutkimaan täältä."

Ja vielä tuo linkki "täältä" eli http://www.betacasein.org/

Dragofix kirjoitti...

Ok kiitti, pitääpi tutustua tarkemmin sitten. :) Itse luovuin jo aikoja sitten lehmänmaidosta kun se ei jotenkin sopinut minulle, ainakin finnit hävis sen mukana ja hengityskin kulkee paremmin. Nykyään käytän vuohenmaitojuustoa ainoastaan maitotuotteista, luomua ja tavallista. Niistä en saa ainakaan samanlaisia haittavaikutuksia.

Karoliina kirjoitti...

Juu sama juttu, en ole käyttänyt maitoa pitkiin aikoihin. Välillä olen ostanut kutunjuustoa, mutta en nyt vähään aikaan sitäkään.
Vuohenmaitoa (Kylpymaitoa) ostin kerran, ja join sen sitten pelkiltään, kun en keksinyt oikein, että mitä tarkoitusta varten sitä tarvitsinkaan :D

Ei maitotuotteita oikeastaan tarvitse mihinkään.

Dragofix kirjoitti...

Eipä sillain jooh, kalsiumiakin tulee ihan mukavasti muualtakin mutta olen vain addiktoitunut tuohon vuohenjuustoon, erityisesti tuohon mitä myydään harvoin Ruohonjuuressa sitä luolamaan luomuvuohenjuustoa. Se on ehkä parasta mitä olen löytänyt tähän mennessä. :D

Karoliina kirjoitti...

mäkin olen käynyt muutaman kerran hakemassa Maatilatorilta Kutun juustoja, ne on kyllä ihan tajuttoman hyviä! Mutta vähän hintavia, siksi yritän vastustaa kiusausta :)