perjantai 3. syyskuuta 2010

Kilpirauhanen toimimaan

Kävin viime viikolla lääkärissä hormoniongelmieni vuoksi, ja oireiden perusteella yleislääkäri epäili kilpirauhasen vajaatoimintaa. Verikokeissa ei kuitenkaan näkynyt mitään poikkeavaa.

Kiinnostuin kuitenkin asiasta, koska oireet (hiustenlähtö, väsymys, lihominen, pulssin madaltuminen) viittaisivat tosiaan kilpirauhasongelmiin. Kyselin vähän aiheesta Foodit.fi foorumilla, ja luin Healthy Skeptic -blogista todella mielenkiintoisia juttuja. Ainakin tämän tekstin perusteella voisin kuvitella jotain häikkää kilpirauhasessa olevan, vaikkei se testeissä näkyisikään. Verestäni on saatettu mitata vain TSH ja T4V pitoisuudet, kun ilmeisesti paremmin todellisuutta vastaavan kuvan saisi mittaamalla T3V-pitoisuuden. Oli miten oli, lääkäreiden tarjoama vastaus ongelmaan on elinikäinen synteettisen tyroksiinin syönti, johon en kyllä ole valmis. En ensinnäkään usko siihen, etteikö kilpirauhasen vajaatoimintaa voisi parantaa, joten pyrin nyt itse vaan stimuloimaan sen toimintaa antamalla keholle tarpeellisia työkaluja.


Tässä kamppailussa olen ymmärtänyt avuksi olevan ainakin merilevien, varsinkin Kelpin, josta saa reilusti luonnollisessa muodossa olevaa jodia, parapähkinöiden (seleeniä..), kookosöljyn ja Udo's Oilin (hyvät omegat). Sain myös tänään avuksi Now Foodsin Thyroid Energy kapseleita, joista kilpparin pitäisi tykätä. Ainesosina löytyy Kelp ja Irish Moss, joista jodia ja Ashwagandha, ayurvedinen luontaistuote, jonka pitäisi stimuloida kilpirauhasen toimintaa. Kapselit sisältävät myös seleeniä, kuparia, sinkkiä, B12:ta ja B6:ta ja folaattia.

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja minun pitää nimenomaan vältellä jodia, en esim. saa syödä monivitamiinivalmistetta, jossa on jodia. Saan kuitenkin ruuasta tarpeeksi jodia kilpirauhaselle ja siten kaikki ylimääräinen on liikaa. Jodin liikasaanti on vajaatoiminnassa haitallista. Jodia pitää siis saada, mutta ei liikaa. Erityisesti jos on paljon vasta-aineita jodi ei välttämättä ole lisänä hyvä, koska saattaa voimistaa autoimmuunihyökkäystä.

Tyroksiinille on myös vaihtoehto eli sian kilpirauhasesta tehty valmiste, joka ei siis ole synteettinen. Ei tosin sovi vegaaneille.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi joditabletteja, joita siis otetaan ydinlaskeuman yhteydessä ei saisi ottaa vajaatoiminnasta kärsivä henkilö.

Karoliina kirjoitti...

Tiedän, että synteettinen jodi ei ole fiksu valinta, enkä sellaista syökään. Tuossa valmisteessa jodi on Kelpissä ja Irish Mossissa, eli käytännössä ruoassa ja näin ollen oikeassa muodossa. Yleensähän luonnollisessa muodossa oleva ei ole haitaksi, koska se mitä ei tarvitse vain tulee ulos. Vai meinaatko, että myös ruokavaliossa pitäisi hillitä jodin saantia?

Anonyymi kirjoitti...

Merilevää voi hypotyreoosipotilas käyttää, mutta maltillisesti. Kilpirauhanen tarvitsee jodia, mutta kohtuudella. Optimaalinen jodin saanti on 150-200 mikrogrammaa/vrk. Eli liika on liikaa tuli se sitten purkista tai ruuasta.

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa T3-V:n pitoituutta kannattaa seurata lähinnä jos jo on kilpirauhaslääkityksellä ja se ei tunnu auttavan. Silloin voi ollaa häillää T4-V:n muunnossa T3-V:ksi ja lisälääkitys (Lio) voi olla paikallaan. Diagnosoimisessa T3-V:lla ei juurikaan ole paikkaa. Yleensä otetaan pelkkä TSH ja jos siinä on vikaa labra ottaa automaattisesti T4-V:n. monet lääkärit pyytävät samalla kertaa sekä TSH:n että T4-V:n. Jos et syö lääkkeitä jotka vaikuttavat kilpirauhaseen ja erityisesti T4-V:n muuntoon T3-V:ksi en usko T3-V:n olevan ongelmana.

Olivatko arvosi oikeast hyvät vai lääkärin mukaan hyvät? Monesti subkliininen vajaatoiminta antaa näennäisesti hyviä arvoja eli sellaisia jotka ovat viitteissä, mutta eivät oikeasti hyvät arvot.

Anonyymi kirjoitti...

Olen myös noudattanut Karoliinan tapaan (hänen kuvaamaansa) ruokavaliota kilpirauhasen vajatoiminnan vuoksi. Tyroksiinilääkitys on ollut 1,5 v, ja nyt olen laskenut sitä 1,625 -> 1,26 mg. Arvot on hyvät, mutta vasta-ainearvo S-TPO-Ab on 283 kun viite on <35. Johtuukohan tuo kohoaminen mahdollisesti syömästäni kelpasanista? Pitäisikö siis lopettaa....vai riittääkö kun seuraan oloa? Lääkäri sanoi ettei hän kiellä eikä kehota käyttämistä. Ei siis ottanut kantaa.

Karoliina kirjoitti...

Itse asiassa en tiedä noista arvoista, lääkärin kommentti oli "Kaikki kunnossa, kilpirauhanen toimii normaalisti". Voisin tietysti kysyä tarkempia arvoja.

Haluaisin kuulla jotain selitystä tuolle, että miksei merileviä saisi syödä paljoa jos on hypotyreoosia? Oon vaan luonteeltani sellainen, että en pysty uskomaan tuollaista ellen kuule sille jotain hyvää perustetta.
Jos miettii kuinka paljon merileviä syödään esimerkiksi aasiassa, niin vaikea uskoa niistä olevan haittaa.

Anonyymille kiitos tuosta T3-V tietoiskusta!

Anonyymi kirjoitti...

Merilevässä on siis jodia ja sekä liian vähäinen että liian runsas jodin saaminen aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jodi hakeutuu kilpirauhaseen, jossa se mahdollistaa kilpirauhashormonin tuotannon. Suomessa ei esiinny jodin puutetta, eikä ylimääräisen jodin käytölle ei ole mitään järkevää syytä. Suuri annos jodia lamauttaa kilpirauhasen, eikä sitä siksi voi kilpirauhaslääkettä käyttävälle suositella.

Mutta koska sinulla ei ole lääkitystä, voit siis syödä jodia, mutta kohtuudella, koska se voi aiheuttaa sekä vajaa- että liikatoimintaa.

Unknown kirjoitti...

Mistä tuota thyroid energyä saadi

Karoliina kirjoitti...

MOi Jaana, sitä saa iherbistä ainakin. En tiedä muista paikoista, en ole törmännyt. 90 kapselin pakkaus tai 180 kapselin.

http://www.iherb.com/Now-Foods-Thyroid-Energy-Thyroid-Support-90-Vcaps/843?at=0

tai

http://www.iherb.com/Now-Foods-Thyroid-Energy-180-Vcaps/18417?at=0

Suosittelen kyllä tuota iHerbiä, se on halpa, postikulut Suomeen ei ole kuin 4 dollaria. Ja jos et ole tilannut iHerbistä aiemmin niin saat mun koodilla (tai kenen tahansa koodilla..) vielä 5 dollarin alennuksen ekasta tilauksesta. Koodini siis PUY591, tai myös säpö karoliina.helle@student.diak.fi käy koodiksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Millainen on kilpirauhasesi tilanne nykyään?

Karoliina kirjoitti...

Moi Anonyymi,

ei mulla taida olla enää mitään ongelmia sen kanssa :) ei ole mitään oireita enää!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Karoliina!

Haluaisin tietää, että hoituko tuo sinun kilpirauhasongelma loppujen lopuksi pelkästään Now Thyroid Energyn avulla ja jatkatko edelleen sen syöntiä vaikka oireet/ongelmat ovat poistuneet?

Ihan sen takia kyselen kun itselläni on vastaavia oireita mutta labra-arvot näyttävät silti normaalia. Tosin pieni struumapatti kyllä löydettiin ja siitä otettiin koepala joka oli hyvälaatuinen. Lääkitystä ei siis ole mutta oireita kyllä. Ja puolen vuoden välein käyn ultrakontrollissa patin vuoksi.

Kiitokset sinulle jo etukäteen!

T. Gitte

Karoliina kirjoitti...

Moi Gitte, luulen, että mulle ne ongelmat poistui lähinnä sen myötä, että elimistön muu hormonitoiminta lähti käyntiin. Eli kun 9 kuukauden tauon jälkeen kuukautiset palasivat takaisin, niin kaikki muutkin hormoniongelmat lähtivät. Niin vahvasti nuo hormonit vaikuttavat toisiinsa. Hiukset ei tosin koskaan kasvaneet takaisin ja kilotkin jämähtivät, mutta muuten oireet ovat poissa.

Suosittelen, että menet jollekin pätevälle lääkärille joka tietää nimenomaan kilpirauhasasioista. Useimmat yleislääkärit ei tiedä.

Netistä löytyy paljon tietoa, esim. tässä Kaisa Jaakkolan postaus aiheesta, ja linkkejä (myös lääkärilista löytyy linkeistä):

http://kaisajaakkola.fi/?p=891

Anonyymi kirjoitti...

Hei Karoliina!

Kiitos nopeastavastauksestasi ja todella hyvästä linkistä. :)

Sitä luettuani jäinkin miettimään, että miten voi olla mahdollista vielä tänäkin päivänä, ettei kilpirauhasongelmia osata hoitaa saatikka tunniste kyseistä sairautta. Aika epätoivoinen on se ihminen, joka yksin joutuu tuon sairauden kanssa etsimään hoitoa ja osaavaa lääkäriä. Onneksi meillä on netti ja sitä kautta saamme apua kanssaihmisiltä.

Kaikkea hyvää ja ihanaa kesän jatkoa sinulle sekä onnittelut uudesta perheenjäsenestä! :)

T. Gitte

Anonyymi kirjoitti...

merilevässä on "sen vähäisen hyvän" lisäksi paljon enemmän haitallisia ympäristömyrkkyjä, raskasmetalelja. jos haluat jodia merilevästä, sinun pitää syödä sitä niin paljon että normaalia ruokaa pitää vähentää, koska kehoon imeytymis % on korkeintaan 2-5 % sen sisältämästä jodi-pitoisuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

No jos sinulla nyt ei ole vajaatoimintaa niin kuin sanoit ja ei siihen lääkitystäkään niin miksi ei saisi syödä jodia vaikka monivitamiinipilleristä.Jos ihmisellä on vajaatoiminta aidosti ja se ei johdu jodinpuutteesta niin ruokavalio ei sitä korjaa vaan lääkitys.

Anonyymi kirjoitti...

!Jos ihmisellä on vajaatoiminta aidosti ja se ei johdu jodin puutteesta niin ruokavalio ei sitä korjaa vaan lääkitys."
KYLLÄ useimmiten pitää korjata ensin ruokavalio. Esim jodin saanti ruoasta pitää varmistaa. Valmistuotteiden suolassa ei ole jodia, eikä sormisuolassa, ei merisuolassa, siitä tulee jodinpuute. Ensin se tulee 10v hyvin lievänä ja myöhemmin vakavana. Pitää vähentää valmistuotteita ja käyttää kotona jodillista suolaa. Jos valmistuotteessa.

Anonyymi kirjoitti...

"Esim jodin saanti ruoasta pitää varmistaa. Valmistuotteiden suolassa ei ole jodia, eikä sormisuolassa, ei merisuolassa, siitä tulee jodinpuute. Ensin se tulee 10v hyvin lievänä ja myöhemmin vakavana."

Tuo taitaa pitää hyvin paikkansa... Nyt kun on "löytänyt" jodin, on todella moni jo kauan ihmetyttänyt asia saanut selityksensä. Minulla tuo lievä puutos on kestänyt ehkä jopa yli 10v. Monen monituiset kerrat sai ihmetellä miksi kroppa ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia. Puutokseen kuitenkin sopeutuu todella kauan. Pahempia oireita alkoi tulla n. kuusi vuotta sitten, joista kuitenkin edelleen hitaasti (todella hitaasti!) toipui, kunnes tuli joku uusi lisärasitus joka vei taas saavutetun tilan taaksepäin. Viimeiset puolitoista vuotta olleet ihan täydellistä helvettiä ja silkkaa sinnittelyä eteenpäin. Lääkäreiltä ei apua herunut, vaikka mm. kortisoliarvot todella matalalla ja kilpirauhas arvotkin jo rajojen ulkopuolella. Tämän vuoden puolella alkoi tuntua että nyt ei kroppa enää sinnittelyjäni kestä, vaan sisuskalut alkaa pettää jos jotain ei tapahdu ja nopeasti. Raahauduin viimein yksityiselle lääkärille, joka pyöritteli päätään viime keväisille verikokeilleni. Nyt odottelen tuloksia jotka vahvistaisivat diagnoosin, MUTTA... Tammikuussa aloin syömään pientä jodilisää, ja tällä viikolla on alkanut tuntua elonmerkkejä elimistössä! Ensimmäinen toivon kipinä pitkiin pitkiin aikoihin!
Olisi aika huimaa, jos käykin niin ettei elinikäistä lääkitystä tarvita, vaan kaikki on ollut kiinni pelkästä jodista! Samalla kaikki on kovin turhauttavaa, ettei noin pientä asiaa ei osata katsoa verikokeilla kuntoon... Minulla on pitkä tie tervehdyttää itseni, pohjakuntoni romahti viimein totaalisesti syksyllä. Mutta... niin turhaa kun kaikki kärsimys onkin ollut, niin vihdoin minulla on valoa tunnelin päässä, jota kohti kulkea!
Iloista alkuvuotta :)