tiistai 7. syyskuuta 2010

Luomumeetwurstia

Meetwursti on ainut liha, jota kasvissyöjänä olen koskaan kaivannut. Enkä lihansyöjänäkään tainnut syödä meetwurstin (tiedän, se on tavallisella v:llä, mutta toi kirjoitustapa näyttää kivemmalta :) lisäksi muita lihoja kuin mitä erilaisissa eineksissä sattui olemaan. Joten kun Prismassa sattui leikehyllyllä vastaan Luomumeetwurstia, niin pakkohan se oli pistää testiin.


Oli muuten maukasta!!! Juuri niin hyvää kuin muistinkin. Alle vuorokaudessa meni koko paketti, sellaisenaan. Eikä minkäänlaisia sulatusongelmia. Kuka väitti, että kasvissyöjän pitäisi aloittaa lihansyönti hitaasti? Huono juttu on tietysti, että tuon suolaamisessa on varmaan käytetty jotain perus natriumkloridia, joten ei tätä herkkua ehkä kannata tavaksi ottaa.

Sen sijaan, jos satun törmäämään muihin luomulihoihin (paitsi jauhelihaan), niin voi olla, että maistelen lisääkin :) Myös kalaa olen ajatellut lisätä ruokavalioon, ostin jo kerran suomalaista siikaa. Ehkä tämä lähes vegaaninen ruokavalio on lähdössä kääntymään yhä enemmän paleo-suuntaan, jos nyt on johonkin kategoriaan itsensä pistettävä :) Virallisesti taidan kuitenkin pitää vielä kasvissyöjän tittelin, luomulihaa kun tuskin kuitenkaan missään yleisesti tarjoillaan...

6 kommenttia:

Tessa kirjoitti...

Moi,
minulla on sinulle palkinto ja haaste! Käy katsomassa http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com

Karoliina kirjoitti...

kiitos :) yritän tehdä tuon mahd. pian...

Anonyymi kirjoitti...

Moi!
Jos syöt lihaa, voisitko edes olla kutsumatta itseäsi kasvissyöjäksi? Määritelmän ideahan on helpottaa kavsissyöjän elämää, kun yhdellä sanalla voit kertoa mitä syöt ja mitä et. Lihaa syövät 'kasvissyöjät' kuitenkin aiheuttavat sen, että aletaan yleisesti luulla, että kasvissyöjän lautaselle voi laittaa ihan mitä vaan...

Toisaalta toki ihmetyttää mihin yhtäkkiä katoavat lihaan siirtyvien terveystietous ja eettinen omatunto. Suinkaan esim. metvurstin suurin ongelma ei liene teollinen suola vaan eläinrasva, lihaan konsentroituneet toksiset aineet ja myös luomutuotannossa aiheutuvat eläimen stressihormonit...

Karoliina kirjoitti...

Moi Anonyymi!

Sen, että luokittelen itseni edelleen kasvisyöjäksi yleisillä paikoilla, onkin nimenomaan tarkoitus helpottaa omaa elämääni :) Jos en määrittelisi itseäni kasvissyöjäksi, minulle tarjoiltaisiin varmasti lihaa, jota en kuitenkaan syö. Se, että olen syönyt lihaa viimeisen neljän vuoden sisään kaksi kertaa kotona ylhäisessä yksinäisyydessäni ei vielä tarkoita, että alkaisin syömään lihaa missään yleisillä paikoilla. Se kun olisi todella harvinaista, että missään tarjoiltaisiin esimerkiksi riistaa tai edes luomua.

Eettinen omatuntoni ei ole katoamassa mihinkään. Jos minua haluaa arvostella sen perusteella niin löytyy paljon muitakin asioita, joissa menen vikaan, heitän esimerkiksi joskus ruokaa roskiin, pidän tietokonetta päällä turhaan, hankin itselleni liikaa materiaa, omistan nahkavaatteita, tilaan ulkomailta ruokaa, lennän ulkomaille kerran vuodessa...

Toisaalta teen myös paljon asioita lepytelläkseni eettistä omaatuntoani, kuten en osta koskaan Ikeasta, H&M:stä tai muista halpakaupoista aasiassa tehtyjä tavaroita, suosin suomalaista ruokaa ja pientuottajia, käytän luomupiiriä, lahjoitan rahaa kuudelle eri hyväntekeväisyysjärjestölle ja pyrin ilahduttamaan ja auttamaan muita ihmisiä kykyjeni mukaan.

Jokaisella meistä on puutteemme, ja toista voi aina arvostella sen mukaan mikä juuri itsestä tuntuu tärkeältä, mutta jonka tämä toinen tekee erilailla :)

Terveysnäkökulmat eivät myöskään mielestäni liity mitenkään siihen syökö lihaa vai ei. Terveys liittyy enemmän ruoan laatuun, oli se ruoka sitten mitä tahansa. Kasvissyöjäkin voi syödä erittäin epäterveellisesti. Eläinrasvassahan ei sinänsä ole mitään pahaa. Toksisia aineita tulee myös muualta kuin lihasta, ja niitä voi ja pitäisikin tietysti vältellä myös kasvissyöjänä, esim. kiinnittämällä huomiota käyttämänsä muovin laatuun.

Palaan vielä tuohon lauseeseesi: "kun yhdellä sanalla voit kertoa mitä syöt ja mitä et."
Luulen, että ongelmia tulee siinä, että tuo termi on itsessään hyvin hämäävä. Kasvissyöjän voisi kuvitella syövän ainoastaan kasvikunnan tuotteita, mutta silti monille kasvissyönti merkitsee ainoastaan punaisen lihan poisjättöä. Ulkopuolisen on vaikea arvata mitä "kasvissyöjä" syö, jos hänen lautaselleen kelpaa kuitenkin monet eläinkunnankin tuotteet kuten munat, maitotuotteet, liivate, kala ja jopa kana. Siksi usein kasvissyöjältäkin kysytäänkin esim. "syötkö kuitenkin kalaa?" :)

Anonyymi kirjoitti...

komppaan edellistä anonyymia: tämä viimeinen kappale vastauksessasihan kuvaa juuri sitä nimenomaista ongelmaa, minkä kasvissyöjä kohtaa. Sen me kasvissyöjät haluaisimme rehellisellä ja tarkalla nimitysten ja käsitteiden käytöllä minimoida. Eli jos syö sitä kalaa/lihaa, niin silloinhan EI ole kasvissyöjä (jolla Suomessa viitattaneen pääasiallisesti lakto/lakto-ovo vegetaristiin, mutta mikseipä sitä voitaisi rajoittua käyttämään vain kasvikunnan tuotteita nauttivista vegaaneistakin). Voihan sanoa myös, että 'syön vain luomulihaa/riistaa' jos kerran sitä syö? Näin et ole itse aiheuttamassa tuota kuvaamaasi 'syötkö kuitenkin kalaa' -väärinkäsitystä. Tämä toki koskee yhtälailla kaikkia, jotka käyttävät käsitteitä turhan löyhästi, ei tietenkän pelkästään sinua.

Karoliina kirjoitti...

Kiitos kommentista anonyymi,

"komppaan edellistä anonyymia: tämä viimeinen kappale vastauksessasihan kuvaa juuri sitä nimenomaista ongelmaa, minkä kasvissyöjä kohtaa."

Aivan, ymmärrän kyllä tuon ongelman :)

"Voihan sanoa myös, että 'syön vain luomulihaa/riistaa' jos kerran sitä syö?"

Näin tottakai teenkin, jos on kyse esimerkiksi ystävistäni tai ihmisistä, jotka kysyvät mielenkiinnosta. Pidätän silti edelleen oikeuden ruksia esimerkiksi juhlissa tai koulussa vegaani-ruudun, koska siellä en halua syödä normaaleja eläintuotteita. Käytän tätä siis lähinnä tilaisuuksissa, joissa tosiaan kukaan ei voi tietää minun kotonani silloin tällöin nauttivan luomuna näitä ruoka-asioita. Tätä siis lähinnä tarkoitin tuolla blogaukseni viimeisellä lauseella :)