torstai 9. syyskuuta 2010

Ne kauheat superfoodit...

Luin Facebookista taas ketjua, jossa väiteltiin superfoodien markkinoinnista ja käytöstä. Aihe herättää edelleen kuumia tunteita. Jostain syystä tietyillä ihmisillä tuntuu olevan ihan mahdoton hyökkäys päällä heti kun puhutaan superfoodeista, ja toisilla ihmisillä sitten tietysti takaisinpäin. Superfoodien puolustajia syytettiin tässä(kin) ketjussa myös tekopyhyydestä ja itsensä jalustalle nostamisesta. Tällainen fiilis itsellenikin tulee joskus, enkä tiedä johtuuko se siitä, että olisin "kateellinen" (oikeasti melkein puistattaa toi "kateellisuus-kortti", joka aina käytetään) vai muista puolustautumisreaktioista, joita minussa herää mutta joita en kyllä myönnä tunnistavani.

Superfoodien vastustamisessa käytetään tietysti aina niitä samoja argumentteja, "hieno brändi tuo lisähintaa" ja "epäekologista raahata maailman toiselta puolelta". Tuo kuljetusargumentti nyt on käsitelty jo moneen kertaan; miksi superfoodin raahaaminen olisi epäekologisempaa kuin kahvin, teen, ananaksen, banaanin ja jopa niiden tuotteiden mitä saisimme Suomestakin, hunajaa Etelä-Amerikasta, lihaa ties mistä jne. Puhumattakaan huonekaluista, vaatteista ja melkein mistä tahansa käyttötavaroista. Kumpi on parempi, ostaa superluomua, vai lapsivoimalla teetettyjä halpatuotteita? Ei sillä, että nämä sulkisivat toisensa pois...

Sitten tuo hintakysymys, mietin tätä juuri eilen. Ostin Ruohonjuuresta pussillisen mulperimarjoja, hinta 30 e/kg. Maistatin niitä ystävilläni, joista jokainen kysyi hintaa, ja totesi "järjettömän kallis!". Onko oikeasti? Esimerkiksi Pirkan kuivatut mustikat maksavat 48,57 e/kg, tai Raitaniemen mustikkajauheen kilohinta on 110 euroa. Tietysti jos vertaa perunaan tai makarooniin, onhan se kallista. Myös halvempia marjoja tietysti saa (huom. ulkomailta tuotuja, ks. edellinen kohta ;) mutta jos haluaa laatua (luomua..) tai kotimaista, niin kyllä se hinta taitaa kivuta ton 30 e yli...

Kaikista eniten tuossa asiassa itseäni kuitenkin kummastuttaa se, että superfoodien mainostamista pidetään johonkin kristallipallosta ennustamiseen verrattavana vedätyksenä. Sen sijaan esimerkiksi margariinien tai Activian mainostamisessa terveystuotteina ei nähdä mitään pahaa tai väärää. Niille ei välttämättä edes uhrata ajatusta, siinähän se ongelma taitaa ollakin. Ihmiset ovat niin tottuneita isojen yritysten markkinointiin, että 13 grammaa lisättyä sokeria sisältävän jogurtin markkinoiminen terveystuotteena ei herätä mitään reaktiota, mutta kun oikeaa ruokaa markkinoidaan terveellisenä, se onkin vuosisadan kusetus, joka herättää melkein raivokkaita vastalauseita. On tämä todella vääristynyt tämä meidän maailma. Samaan kategoriaan menee tietysti esimerkiksi naisille suunnatut kosmetiikkamainokset, ne kun eivät ole sitten yhtään harhaanjohtavia ;)

6 kommenttia:

Daniela kirjoitti...

Mahtava tuo isolla kirjoitettu toteamus! Oikeasti!

Sain tosin tässä viime viikolla ihan oikeassa elämässä kokea sellaisen keskusteluntyngän, jonka ansiosta en yhtään ihmettele, että tuo korostamasi lauseen sisältö on ihan fakta.

Long story short: Pitkähkön (luomu)keskustelun jälkeen päädyin toteamaan tutulleni, että luomu yksinään ei tarkoita mitään, sillä pahatkin asiat - kuten hiiva tai sokeri - voivat olla luomuja, eikä se luomulogo tee niistä yhtään sen vähemmän haitallisia.

Meni hetki, jonka jälkeen tuttuni kysyi "Mikäs siinä sokerissa nyt on niin saatanasta?"

Uskon, että ihmiset kokevat (valkaistun perus)sokerin vain pieneksi paheeksi, eivätkä tiedosta kaikkea sen kehossa aiheuttamaa ja ruokkimaa harmia! Se menee (monen muun asian kanssa) kategoriaan "No ei kukaan täysin askeettisesti voi elää, pitäähän pieniä paheita olla!"

Saattaa siis olla ihan tiedon puutettakin, että asia yleensä menee noin, mitä postauksessasi kaikkiaan kirjoitit. Lienisi varmaan järkevintä saada jotain suurta väylää pitkin hyvää ravitsemussettiä, jonka jälkeen kulutustottumukset varmasti vaihtuisivat itsestään.

Onneksi niitäkin tapauksia mahtuu lähipiiriin, jossa ruoan hinta ei yhtäkkiä enää kovasti painakaan, kun on hiffattu, ettei se aiemmin syöty sapuska ehkä palvelekaan mitään hyvää tarkoitusta... :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Karoliina! Ja Daniela olet varmaan ihan oikeassa sokerin suhteen, minulla on ihan sama fiilis tuosta. Ihmiset eivät todellakaan vaan tajua mitä se elimistölle tekee...

Karoliina kirjoitti...

Olette ihan oikeassa, ettei ihmiset oikeasti tiedä näistä jutuista! Omassa maailmassaan sen vaan helposti aina välillä unohtaa, koska itselle nämä on itsestäänselvyyksiä. Esimerkiksi meillä töissä on useita sairaanhoitajia, jotka edelleen laihduttavat rasvattomalla dieetillä, eli käyttämällä light-tuotteita ja välttämällä kaikkea rasvaa... Ihan oikeasti, sairaanhoitajia. Ei nämä terveysasiat ole oikeasti edes perustallaajan ulottuvilla, ellei itse näe sitä vaivaa, että ottaa selvää. Ihmiset on tosi kiinni vielä vanhoissa "margariini on terveellistä, ja ainut vika sokerissa on että se pilaa hampaat"-uskomuksissa. Valitettavasti :(

Anonyymi kirjoitti...

Aamen!!

Anonyymi kirjoitti...

Loistava tiivistys varmaan aika monen ajatuksista!

Karoliina kirjoitti...

Kiitos :)