keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Suolahappotuntemuksia - vihdoinkin!

Aloitin viime elokuussa BioSignature-testien jälkeen syömään suolahappolisää jokaisella aterialla, ja blogasin siitä myös. Suolahappolisällä siis tarkoitetaan käytännössä tablettimuodossa olevaa samaa happoa, kuin mitä ihmisen vatsalaukku tuottaa pilkkoakseen sinne tullutta ruokaa. Suolahappotuotanto on monilla ihmisillä nykyaikana heikentynyt, ja liian alhaiset suolahappotasot aiheuttavat sen, etteivät ruoan ravinteet imeydy normaalilla tavalla. Heikentynyt ruoansulatus voi myös aiheuttaa sen, että ruoka jää mahalaukkuun liian pitkäksi aikaa, jolloin se voi ruveta käymään. Käymisestä aiheutuvat kaasut nousevat ylöspäin aiheuttaen närästystä, jonka tulkitaan olevan merkki vatsan liikahappoisuudesta, vaikka syy onkin juuri päinvastainen. Ei ole siis ehkä ensimmäisenä syytä turvautua tällä hetkellä niin kovasti mainostettuihin vatsansuojalääkkeisiin, (jotka muutenkin hoitavat seurausta, eivät syytä) vaan tarkistuttaa oma suolahappotuotantonsa taso!

Suosittelen lukemaan Poliquinin artikkelin aiheesta. Siitä selviää tarkemmin mitä kaikkia vaikutuksia liian alhaisella suolahappotasolla voi olla, miten suolahappotesti tehdään ja mitä hyötyä suolahapon käytöstä on.

Halusin blogata nyt uudelleen aiheesta, sillä ilokseni huomasin, että vihdoinkin suolahappolisä rupesi aiheuttamaan minulle kuumotusta!! Lähes kuuden kuukauden jälkeen olin jo niin tottunut nappaamaan nuo kaksi Ultra HCL -tablettia naamaan aina ruokaillessa, että en ensin edes tajunnut yhdistää tätä ns. "kännipunaa" (jos tämä käsite nyt on kellekään tuttu...) suolahapon ottoon. Kun tämä tapahtui seuraavana päivänä uudestaan niin onneksi ymmärsin mistä on kyse :) Liika ylimääräisen suolahapon otto ei nimittäin myöskään ole todellakaan terveellistä, vaan suolahappolisän määrää tulee vähentää heti kun sen huomaa liian korkeaksi.

Poliquinin tekstistä
käy ilmi, että joillain ihmisillä saattaa mennä jopa 18 kuukautta ennen kuin suolahappotoiminta palautuu normaalille tasolle, eli ennen kuin suolahappolisän ottamisen voi lopettaa. Olen siis hyvin tyytyväinen, että nyt kuuden kuukauden kohdalla jotain edistystä on tapahtunut ja voin jo pudottaa annosta :)

Muutenkin nyt kolmatta viikkoa täysin ilman viljoja ja mahdollisimman pitkälle BioSignaturen opeilla, ja olo on mitä mainioin!

7 kommenttia:

Vladimir Heiskanen (Valtsu) kirjoitti...

Moi Karoliina! Sie oot näköjään lukenut vähän samantyyppisiä terveysjuttuja kuin minäkin, ja siitä syystä ajattelin mainita että saatat löytää mun blogista joitakin kiinnostavia tiedonmurusia: http://valtsuhealth.blogspot.com/

Karoliina kirjoitti...

Hei, kiitos vinkistä, tulen tutustumaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen tässä itsekin yrittänyt saada ruokaani sulamaan paremmin. Olen käyttänyt sekä Solgarin betaine HCL -valmistetta että apteekin Hypochylinia vaihdellen tai joskus sekaisinkin.

Ongelmana on, että minun täytyy ottaa todella suuria määriä happoja ennen kuin mitään kuumotusta tulee enkä viitsi sellaisia määriä normaalisti vetää. Äskenkin otin ruokailun yhteydessä kuusi solgarin nappia eikä vieläkään mitään tuntemuksia (tuo tekee jo 1950 mg). Vatsani hapontuotanto lienee aivan minimissään tai kokonaan loppunut :(

Onko sinulla mielipidettä siihen, kuinka paljon noita happoja uskaltaa ottaa? Tuntuu, että en viitsi syödä niin paljon kuin vatsani vaatisi, koska kaikissa mahdollisissa ohjeissa sanotaan, että määrää ei tulisi nostaa loputtomasti.

Kaikki näkemykset ja mielipiteet olisivat suureksi avuksi!

Karoliina kirjoitti...

Hei!

Tuossa Poliquinin suolahappotestissä testataan seitsemään tablettiin (200mg/tbl) saakka, ja jos se määrä ei edelleenkään aiheuta mitään kuumotusta niin pidemmälle ei mennä, vaan jatketaan ottamalla aterioilla aina kaksi kappaletta Ultra HCL -valmistetta, joka sisältää yhteensä 1300 mg Betaiinia ja 90 mg pepsiiniä.

Itsellenikään tuo seitsemän kokeilukapselia ei tuottanut mitään tuntemusta, joten otin yli puolen vuoden ajan tosiaan joka aterialla kaksi noita Ultra HCL-iä, ja vaikka en voi tietää, miten paljon minun olisi tarvinnut alunperin ottaa saadakseni jonkun vaikutuksen aikaiseksi, niin selkeästi tuosta määrästä on ollut hyötyä, koska lopulta (6 kk myöhemmin) se aiheutti kuumotuksen!
Nyt otan aterioilla aina 1 tai 1,5 tablettia ja tämä määrä ei ole vielä kuumotellut :)

Jatka siis ottamalla vain tuo "maksimimäärän" suolahappoa, ja odottelemalla, että se vatsan suolahappotoiminta palautuu sen tuen avulla :) Älä ota isompia määriä, ettet vaan vahingoita vatsaasi.

Tsemppiä! Kyllä se siitä palautuu se vatsan toiminta. Tueksi kannattaa ottaa mukaan ehdottomasti myös ruoansulatusentsyymit! Enzymedica Digest Gold varmasti parhaimpia: http://www.iherb.com/Enzymedica-Digest-Gold-Enzymes-120-Capsules/3612?at=0

Kannattaa lukea Kaisa Jaakkolan postaus suolahapoista: http://faidra.gym-space.fi/2010/01/02/olet-mita-sulatat/?id=923&comment=1

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kovasti vastauksestasi!

Nuo entsyymit ovatkin jo käytössä (juuri tuo Digest Gold). Täytyy siis pitäytyä tuossa 1300 mg:ssa tästä lähtien ja luottaa siihen, että jonain päivänä asia korjautuu.

Olenkin tuon Faidran tekstin lukenut jossain vaiheessa, kun olen näiden happoasioiden kanssa painiskellut jo pidemmän aikaa.

Onko sinulla mitään käsitystä siitä, millä voisi omaa haponmuodostusta tukea? Olen lukenut, että sinkistä saattaisi olla apua, mutta onkohan muitakin hivenaineita, jotka ovat tärkeitä happojen kannalta?

Terv. Kaisa

Karoliina kirjoitti...

Kaisa juuri kirjoitti tästä aiheesta blogissaan uudestaan, kannattaa lukea sekin kirjoitus. Siitä pieni lainaus:

"Hyvin alhaisen vatsahappotason korjaamiseen voi mennä hyvin pitkä aika, jopa viisi vuotta. Muista, että tilanne ei ole syntynyt hetkessä – se ei välttämättä korjaannu hetkessä.

Mitä stressittömämpi elämä ja puhtaampi ruokavalio, sitä nopeammin vatsa toipuu. Kova stressitaso voi estää vatsahapon tuotannon, jolloin palautuminen voi kestää todella kauan. Myös parasiitit ja muut vatsassa elävät pöpöt voivat häiritä vatsahappotason normalisoitumista. Eliminoithan parhaasi mukaan vatsahappoa alentavat tekijät, kuten hiilihappopitoiset juomat.

Voit myös tukea luontaista vatsahappojen tuotantoa esim. sekoittamalla omenaviinietikkaa tai sitruunamehua veteen ja juomalla seoksen ennen ateriaa. Myös Digestive Bitters -tippojen käyttö 10-15 minuuttia ennen ateriaa toimii vatsahappojen tuotannon stimulointiin."


Tuossa siis muutama keino stimuloida vatsahappojen toimintaa, mutta uskon, että jos ruokavalio on puhdas (ei mitään eineksiä, lisäaineita, jättäisin myös viljat pois ja hiivan, sokerin ja maidon) niin kyllä se noilla entsyymeillä ja suolahapoilla alkaa pikkuhiljaa toimia.
Älä pidä turhaan kiirettä! Hiljaa hyvä tulee :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Kiva kuulla että suolahappo on oikesti auttanut kun siitä kuulee lääkäreiltä niin kriittisiä mielipiteitä.Itse olen kärsinyt yli 8 kk liian alhaisesta happomäärästä
vasta nyt joulun alla otin jokapäiväiseen käyttöön solgarin happo+pepsin valmisteen.
Olo on paljon pirteämpi ja ei turvota niin paljoa.Otan myös etsyymejä..mutta välillä vatsa jotenkin vain möyrii ja tuntuu kuin kaikki ruuat siirtyisivät suoraan mahalaukusta suolistoon ja sitten on illalla maha kipeä ja turvoksissa.