sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Maadoitu - torju sähkömagneettinen saaste

Maadoittumisella usein, varsinkin erilaisissa henkisissä suuntauksissa, tarkoitetaan yhteydenottoa maahan henkisellä tai energiatasolla, harjoituksina esimerkiksi kuvitteellisten juurien muodostaminen omista jaloista maahan. Tässä blogauksessa puhun kuitenkin maadoittumisesta fyysisenä yhteydenottona maahan, eli kuten tämä sana sähkötekniikan termein käsitetään. Englanninkielisiä termejä ovat Earthing ja Grounding, joita molempia tunnutaan käyttävän sekaisin molemmista käsitteistä.

”Luonnontilassahan” sekä ihminen, että eläimet olisivat jatkuvasti yhteydessä maahan, eikä sähkökenttiä olisi samassa mittakaavassa kuin nykypäivänä. Tilanne nykyaikana on kuitenkin se, että on varmasti monia kaupunkilaisia, jotka eivät ikipäivänä edes kosketa Äiti Maata. Kehoomme vaikuttavat jatkuvasti erilaiset sähkökentät, joita muodostavat kodeissamme olevat sähkölaitteet sekä langattomat verkot ynnä muut. Meihin tulevat sähköiset varaukset eivät pääse purkautumaan kun emme maadoitu, eli pääse kosketuksiin maankuoren kanssa.

Näillä sähkövirtauksilla saattaa olla, ja onkin varmasti monenlaisia, vielä tunnistamattomiakin, tai yleisesti tunnustamattomia, haittavaikutuksia kehollemme. Maadoittuminen suojaa kehoa tältä "sähkömagneettiselta saasteelta". Helpoin ja halvin keino maadoittumiseen on se luonnollisin, kävellä paljain jaloin luonnossa.Tai edes koskea jotain maassa olevaa, esimerkiksi halailla puita <3 Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista (vaikkapa täällä asfaltin peittämässä Kathmandussa) joten toiseksi paras vaihtoehto on vetää sähköä johtava piuha maasta, tai maadoitetusta pistorasiasta, itseensä.

Sen lisäksi, että maadoittuminen purkaa kehon sähkövaraukset, se myös tuo kehoon maankuoresta vapaita elektroneja, jotka ovat samoja juttuja kuin ruoasta saamamme antioksidantit. Vapaiden elektronien pääsy verenkiertoon kestää tutkimusten mukaan 80 minuuttia, joten olisi hyvä pyrkiä tähän maadoittumisaikaan. Tietysti pienikin hetki on parempi kuin ei mitään. Itselleni tärkeää on, että maadoittuminen vaikuttaa hormonitoimintaan laskemalla kortisolitasoja ja tasapainottamalla melatoniinitoimintaa, ja vaikuttaen tätä kautta esimerkiksi unenlaadun parantumiseen.

Erilaisia maadoitusvälineitä, kuten maadoitusmattoja on myynnissä pienistä hiirikäden alla pidettävistä suuriin, nukkumiseen tarkoitettuihin. Iso, 60 x 120 cm kokoinen maadoitusmatto on jo aikamoinen investointi, ja maadoitus tapahtuu kuitenkin jo yhdestä pienestä kosketuksesta. Et siis maadoitu yhtään sen suuremmin vaikka makaisit alasti kokonaisen maadoituspatjan päällä, kuin jos pidät kädessäsi halkaisijaltaan sentin kokoista ranneketta. Maadoitusrannekkeita taitaa saada alkaen 5 eurolla, ja rannekkeesta voit vetää piuhan esimerkiksi ikkunasta maahan. Olen antanut itselleni kerrottavan, että piuhaksi käy esimerkiksi Claes Ohlsonilta saatava yksinapainen kauitinkaapeli.

Enemmän maadoituksesta kertovat esimerkiksi:

David Wolfe

Jaakko Halmetoja (artikkelin viimeinen kohta)

Earthing Institute


Täällä Kathmandun keskustassa vihreää ei niin kauheasti näy, eikä minkäänlaisia puistoja oikeastaan ole. Maadoittuminen ei siis täällä kovin helposti onnistu, ja luontoon pääsemiseksi pitää jo lähteä moottoripyörällä vähän pidemmälle. Meidän pihalla on kuitenkin tuossa alhaalla pieni vihreä aidattu pläntti, johon sain juuri sopivasti vedettyä maadoitusjohtoni.

Sain tämän maadoitusjohdon ystävällisesti uudelta Facebookin terveysryhmän kautta tulleelta tuttavuudelta. Paljon kiitoksia hänelle!

Johto ylettyy tällä hetkellä juuri tietokoneelle, joten pidän sitä kädessä tässä istuessani. Yritämme kuitenkin etsiä johdolle pientä lisäosaa, joka ylettyisi sänkyyn saakka, että pääsisi myös nukkumaan maadoituksessa.


Siellä mun valkoinen maadoitusjohtoni menee kävelykäytävän yli maahan.

Siinä se tulee käytävän yli sisään...


Ja sisäpuolella on maadoitusranneke kiinni johdossa.

Ei kommentteja: