lauantai 23. maaliskuuta 2013

Elektroniikkapaastoa

Aina aika ajoin rupeaa ahdistamaan liika tietokoneella istuminen ja viime aikoina olen huolestunut entistä enemmän myös tietokoneiden ja puhelinten terveysvaikutuksista. Jos et ole vielä perehtynyt langattoman säteilyn haittoihin niin aloita vaikka lukemalla Aamiainen ruohikolla -blogin Tuhti tietopaketti langattoman säteilyn haitoista. On melko pelottavaa ajatella, ettei kännyköiden ja langattomien nettien terveysvaikutuksiin ole juurikaan kiinnitetty huomiota yleisesti ja suurin osa ihmisistä on varmasti siinä uskossa, ettei niiden säteily vaikuta meihin mitenkään. Itsekin olen vuosia nukkunut kännykkä tyynyn alla, mikä on varmaan typerin veto ikinä.

Olen kuitenkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka paljon käytän kännykkää ja tietokonetta. Yritän vähentää saamaani säteilyä sulkemalla yöksi (sekä silloin kun tiedän, etten hetkeen tule käyttämään niitä) kännykän ja tietokoneen, sekä langattoman netin. Jos puhun pidempiä puheluja kännykällä käytän kuulokkeita, ja yritän välttää puhelimella netin selausta vauvan lähellä. Tärkeää olisi myös löytää maadoitusjohtoni, (jonka olen piilottanut jonnekin kun lähdin Suomesta) ja käyttää sitä aina tietokoneella istuessa.

Välillä on hyvä myös pitää ihan muistakin syistä pientä "paastoa". Irtiotto Facebookista ja (huonojen) uutisten lukemisesta tekee hyvää itse kullekin. Saamme muutenkin liikaa virikkeitä ja negatiivisuutta ympäristöstämme, ja olisi hyvä opetella mieluummin keskittymään hetkessä olemiseen. On yllättävän vaikeaa vain olla, kun on tottunut, että on aina joku ärsyke viemässä huomiota, yleensä tietokone tai televisio.

Ollessamme matkalla jenkeissä oli hyvä tilaisuus vähentää; pidin kännykkääni jatkuvasti suljettuna ja avasin tietokoneeni vain kahdesti päivässä aamulla ja illalla. Kun olin ulkona minulla ei ollut kännykkää ollenkaan mukana. Nyt Suomeen saavuttua en ole ottanut puhelimeeni ollenkaan nettipakettia, mikä pakottaa myös vähentämään surffailua. Jotenkin kummasti esimerkiksi bussissa tai koiran kanssa lenkkeillessä se käsi aina kaivaa kännykän taskusta, ja sitten sitä miettii, että mitä tekisi kun ei pääse sinne facebookkiin ;)

Kunnon nettipaasto on edessä kuukauden päästä kun lähdemme Kiinaan. Siellä ei pääse facebookkiin, bloggeriin eikä youtubeen tai muille vastaaville sivuille. Jättäisin tietokoneen kokonaan kotiin, ellei Skype olisi niin tärkeä yhteydenpitoväline vauvan isään. Onneksi isälläni Kiinassa on langallinen netti, joka säteilee vähemmän kuin langaton. Aion pitää sielläkin puhelimeni kiinni ja käyttää tietokonetta vain kerran päivässä Skype-puhelun verran.

Suosittelen jokaista kokeilemaan millä lailla voisi vähentää tietokoneen ja kännykän käyttöä. Esimerkiksi ulos lähteminen ilman kännykkää on jollain kummallisella tavalla vapauttavaa! Tai treffien sopiminen kaverin kanssa etukäteen tiettyyn paikkaan ja aikaan ilman sitä "soita sit kun olet Kampissa"-vaihtoehtoa. Tai vielä radikaalimpi, mene pimpottamaan kaverin ovikelloa ilman varoitusta! Käy jo melkein seikkailusta nykypäivänä ;)


2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogista, ihan tosi mielenkiintoisia juttuja! Itse lähdössä joogaretriittiin ja nyt jo mietityttää seuraavat vuorokaudet ilman puhelinta ja nettiä! paha juttu.. Kunpa saisi aikaa käännettyä taaksepäin, tuntuu että netti on tunkenut joka paikkaan ja väliin. Mihinköhän tämä vielä muuttuu? Jos sopii niin linkitän blogisi omaani?

Lauriina kirjoitti...

Siskoni on tällä hetkellä Kiinassa ja siellä ei toimi Blogger, mutta välitän häneltä kiitokset ja toki saa linkittää :) Retriitti on mahtava tapa irtiottoon tietotekniikasta, mediasta ja muusta mieltä täyttävästä turhasta hälinästä, toivottavasti nautit kovasti. Retriitistä jää yleensä ihanan rauhallinen ja hyvä olo, toivottavasti saat pidettyä siitä kiinni vielä takaisin tulon jälkeen. P.S. Täällä Kiinassa on myös hyvä tilaisuus keskittyä vain olemiseen ja kirjojen lukemiseen internetin sijaan kun facebook, blogger, youtube ja vastaavat sivustot on kielletty ;)