torstai 22. huhtikuuta 2010

Silvoplee-kokemus

Daily Eko pyysi jo aikoja sitten tekemään postauksen Silvopleestä, mutta en ole "kerennyt", hah. Tänään kuitenkin käväisin siellä syömässä, ja sattui olemaan kamera mukana, joten tässä tulee.

Silvoplee on ainakin minun tietääkseni ainut Elävän ravinnon ravintola Helsingissä, ehkä koko Suomessa? Myös lämmintä ruokaa on kuitenkin tarjolla. Silvopleelle on myös muita palveluja, esim. cateringia ja tiloissa pidetään myös erilaisia tilauksia. Niistä en kuitenkaan tiedä sen enempää, joten keskityn tähän lounasravintolan puoleen.

Tosiaan, koska kyseessä on lounasravintola, ovat aukioloajatkin harmillisen lyhyet, ma-la klo 11-18. Usein siis aiottu visiitti on tyssännyt siihen, että kello on jo lähellä kuutta tai sen yli. Myös sunnuntaisin olen useamman kerran seisonut tuolla Toisella linjalla ihmettelemässä lukossa olevaa ovea.

Silvopleessa ruoka on kilohintaista. Linjastolta kerätään lautaselle haluttu määrä ruokaa, jonka jälkeen se käydään maksamassa kassalla. Loistava systeemi! Tavallisissa ravintoloissa nimittäin tuntuu, että pienestä salaatistakin saa maksaa maltaita, mutta Silvossa on helppo kerätä vaikka kevyt ituannos pieneen nälkään ja hinta saattaa jäädä usein kuuden euron paikkeille. Myös jälkiruokakakut ovat kilohintaisi, tosin hieman kalliimpia. Ruokaa saa myös mukaan.


Kysyin myyjältä, ja kuulemma 80% aineksista on luomua. Juustosalaattia lukuunottamatta kaikki on vegaanista, ja elävää ravintoa on arviolta reilu puolet pöydästä. Lämpimät ruoat on heti pöydän alkuosassa, tosin myös elävien puolella esimerkiksi punaiset linssit ja pavut voi olla keitetty! Joten jos haluaa pitää tiukan linjan, niin saa olla vähän tarkkana. Jälkiruoaksi on aina tarjolla yhtä elävän ravinnon kakkua ja kahta "perinteistä". Ja ihania taateli-, cashew- tai.. jotain muita kastikkeita.

Oikeimmalla oleva kakku on elävä.

Hauska yksityiskohta Silvopleessa on, että kaikista ruoista on esillä ainesosaluettelot! Näitä on otettu siskon kanssa joskus talteen omia kokeiluja varten (joista olisin ehkä postannut, jos ne ei olisi ollut ihan katastrofaalisia).


Myynnissä on myös monenlaisia ekokaupoista tuttuja tuotteita, kuten herkkuja, teetä, muutama kirja, Frantsilan kosmetiikkaa...Miinuspuolena voisi mainita sen, että elävän ravinnon valikoima on ollut suunnilleen sama niin kauan kuin olen paikassa vieraillut. Muutamat tuotteet vaihtelee, niin että huomaat joka toinen kerta olevan tuota juttua ja joka toinen tuota. Oma lautanenkin täyttyy joka kerta suunnilleen samoista ruokalajeista kuin tänään (kuvassa); ituja, yksi ananaksen pala, marinoituja kikherneitä (ihania!), aramea, hapankaalia/-porkkanaa, taateli-majoneesia (keltainen juttu) ja sipuli-omena-majoneesia (valkoinen juttu). Kaksi viimeistä on kyllä niiin hyviä ja makeita, että ne käy jälkiruoasta. Näiden lisäksi otan aina vaihdellen muutamia muita lajeja. Kuvassa oleva annos maksoi reilut 8 euroa.

Joskus miinuspuolena voi olla myös se, että jos tykkäisi istua omassa rauhassaan, ystävän kanssa, tai isommalla porukalla, niin melkein poikkeuksetta kaikissa pöydissä istuu jo vähintäänkin yksi ihminen. Liikaa kävijöitä, liian vähän pöytiä tai liian lyhyet aukioloajat :) Tänään istuin itseasiassa samassa pöydässä kolmen lapsen ja kahden äidin kanssa. Lasten yleisen riekkumisen lisäksi yksi näistä lapsista oksensi edessäni pöydälle kaksi kertaa, niin että tavaraa tuli suusta ja nenästä. Onneksi en ole herkkää sorttia, jollain toisella olisi saattanut ruokahalu mennä siinä vaiheessa :)

Silti suosittelen lämpimästä kokeiltavaksi, jos et ole aiemmin käynyt :)

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihme ettei vielä ole perustettu raw food /super food -ravintoloita, vaikka esim. 90-luvun alussa Helsingissä oli elävän ravinnon buumin aikaan jopa useampi raakaravintoa tarjoava ravintola. Mutta kohta niitä varmaan alkaa ilmaantumaan..

Tuolla Silvopleessa en ole koskaan syönyt, vaikka olen siellä muutaman kerran käynyt tapaamassa ihmisiä ja kuljen siitä usein vierestä... on aikamoinen "tätimesta" :D

Tiivi kirjoitti...

Ruoka on hyvää ja hinnoittelupolitiikka mainio. Ikävä kyllä tuppaa olemaan aika ahdasta... liian suosittu paikka siis tai liian vähän aikaa auki! :)

Daniela kirjoitti...

Kiitos kivasta toivejutusta! :)

Minkähintainen tuo kuvan annos suurinpiirtein oli?

Karoliina kirjoitti...

Jenni totta! Ei ole yhtään "hippipaikka", vaan kyllä siellä istuu ihan peruslounasporukkaa yleensä :) Ehkä noita superfoodpaikkoja tosiaan rupeaa kohta tulemaan... Ehkä pian aukeavassa uudessa smoothiebaarissa myydään myös jotain muita superruokia...

Tiivi: totta, ei siellä tyhjiä pöytiä koskaan ole, vaan aina joutuu istumaan vieraiden kanssa :) lisään tuohon tekstiin jutun tästä...

Daniela: hyvä kysymys, sen voisin mainita tossa tekstissä! lisään siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran kommenttia tuohon, että elävän ravinnon puolella on papuja ja linssejä, niin: ensinnäkään ne eivät ole missään muodossa elävää ravintoa ja kukaan tuskin paikan päällä on niitä sellaisiksi väittänyt. Pöydässä on lämpimän ruuan, salaattien ja elävän ravinnon "osastot". Eli normaalit salaatit ovat yleensä pöydässä ylimpänä olevissa "irtoastioissa", eivät upotettuna pöytään. Joskus näin saattaa käydä la iltaisin kun siltä viikolta ruoat ovat jo niin vähissä. Elävän ravinnon ruoat ovat kyllä todella eläviä ja niitä nauttivien toki pitää itse tietää mikä on elävää ja mikä ei (jos siis elävä ravinto on millään muotoa elämän tapa, tai muuten tärkeä juttu). Elävissä ruoissa ei missään käytetä papuja tai linssejä :)

Karoliina kirjoitti...

"ensinnäkään ne eivät ole missään muodossa elävää ravintoa ja kukaan tuskin paikan päällä on niitä sellaisiksi väittänyt."

Kuten en ole minäkään väittänyt, päinvastoin, kirjoitin ylempänä: "tosin myös elävien puolella esimerkiksi punaiset linssit ja pavut voi olla keitetty! Joten jos haluaa pitää tiukan linjan, niin saa olla vähän tarkkana."

En ole kyllä ole koskaan tajunnut, että pöydässä on tuollainen logiikka, että elävät on upotettuna, ja kuumennetut pöydän päällä. Ehkä se voi olla työntekijöille selvä, mutta ainakaan itselleni ei ole tullut koskaan mieleenkään, kaikki ne kuitenkin on samassa paikassa, toisin kuin nuo selkeästi lämpimät ruoat, jotka on erilaisissa astioissa omassa osastossaan.

Eikä tuo itseasiassa kai pidä paikkaansakaan täysin? Nimittäin esimerkiksi Marinoidut kikherneet on aina kulhossa pöydän päällä, eli tuon logiikan mukaan ne ei ole elävää ravintoa. Kuitenkin kun kysyin tästä siltä miestarjoilijalta, hän sanoi, että ne ovat raakaa, ainoastaan liotettu ei siis kuumennettu! Kysyin siis nimenomaan näistä kikherneistä, koska ne kiinnosti.

Tämä miestarjoilija ei myöskään kyllä selittänyt minulle tuota upotus/pöydän päällä logiikkaa kun kysyin mikä kaikki on raakaa, hän vaan sanoi, että juustosalaatin lisäksi pavut ja linssit voi olla kuumennettu.

Karoliina kirjoitti...

Niin ja esimerkiksi eilen taas kulhoissa pöydän päällä oli eläviä, esimerkiksi sipulimajoneesi. Eli kyllä siinä täytyy vähän itse pitää huoli mitä syö :)

Anonyymi kirjoitti...

Kikherneet on kyllä keitetty

Karoliina kirjoitti...

Anonyymi: ok, no miestarjoilija väitti toista, kuten tossa ylläolevasta kommentistani huomaat.

Vaikka ei tällä minulle mitään väliä ole, sillä en ole niin tarkka siitä onko syömäni ruoka elävää vai ei.