tiistai 23. helmikuuta 2010

Halpoja luomumunia

Olen varmaan aiemminkin puhunut siitä, etten katsele kaupassa käydessäni erityisen paljon hintoja tai vertaile niitä. Olen nimittäin kokenut, että siitä tulee vain huono fiilis, jos käy miettimään kuinka paljon rahaa "menettää" ostamalla luomutuotteita. Tosin nykyään luomutuotteita alkaa olla sen verran, että niiden välillä voi jo tehdä hintavertailua. Esimerkiksi Malmin Prismasta saa sekä 1.luokan luomuomenia, että huomattavasti halvempia 2.luokan luomuomenia. En ole edes huomannut eroa näiden välillä, en harrasta sillä lailla makuhifistelyä :) Joskus taas jos joku tuote pistää silmään tosi kalliina, saatan verrata sen hintaa muista kaupoista saataviin luomutuotteisiin. Säästämään kyllä pyrin esimerkiksi käyttämällä mahdollisimman paljon tukkuja ja luomupiiriä.

En ole pitkään aikaan käyttänyt kananmunia, mutta nyt on taas tullut sellainen fiilis, että on tehnyt niitä mieli. Luomukananmunien hinnoista oli puhetta joku aika sitten Daily Ekon blogissa, ja tuo postaus tulikin heti mieleeni kun näin täällä Porin luomupuodissa 10-kappaleen paketissa luomumunia, hintaan 2,93 € ! En tiedä tavallisten kananmunien hinnoista, mutta luomumunat ovat muistaakseni n. 2,40 € /6 kpl. Korjatkaa jos muistan väärin. Nämä siis olivat silmiin pistävästi halvempia, ja kysyin tietysti myyjältä mistä se johtuu.


Kuulemma kaupoissa myytävät munat pitää kaikki läpivalaista ja se nostaa hintaa. Sen sijaan toreilla ja halleissa saa myydä suoraan tilalta tulleita, tarkastamattomia munia. Ostaessani näitä, otan siis riskin, että siellä saattaa joku huono muna olla joukossa. Noh, otin riskin ja ainakin kaksi ensimmäistä maistuvat erinomaisesti :)


Luomumunat (muistaakseni myös kaupassa myytävät?) ovat myös aika erikokoisia ja -näköisiä, kuten kuvasta huomaa. En tiedä, millä niistä tavallisista munista saadaan standardikokoisia, vai raakataanko sieltä vaan pois kaikki väärän kokoiset?

6 kommenttia:

Nanile kirjoitti...

Kiinnostava aihe.
Terkut sinne Poriin. :)

Paimen kirjoitti...

Kyllähän minusta kauppoihin tulevat munat juurikin lajitellaan eri kokoluokkiin, jolloin kennossa olevat munat on suhteellisen samankokoisia. Lähinnä kai kaupasta saa luokkia M ja L. Loput munat sitten yleensä menee ruokateollisuuden käyttöön.

Karoliina kirjoitti...

Nanile: kiitos! ja lauantainahan me sitten nähdään ;)
Paimen: okei, en ole huomannutkaan, että munia saa erikokoisina :)

Anonyymi kirjoitti...

Oo, olipa hyvä vinkki, kiitos! P.s. Olisi kiva jutella vähän lisääkin blogissani sivutuista ura-asioista kanssasi, joten jos haluat, sähköpostini löytyy täältä blogger profiilistani :)

Daniela kirjoitti...

Oho, nuo ovat kyllä halpoja! 2,2e taitavat nuo Pirkan luomumunat kustantaa per paketti - jossa siis 6kpl. Tuossahan tulee loput kaupanpäällisiksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Pari selvennystä. 2. luokan, eli sekundamunissa on heikko kuori. Maku on aivan sama, mutta esim. keitettäessä voi lossahtaa mua kattilaan, kun kuori ei kestä.

Kaupoissa myytäviä munia ei tarvitse läpivalaista. Hintaa pompsauttaa munien leimaus. Jokainen muna pitää leimata, jotta sen voi jäljittää tilalle saakka. Leimaamattomia munia EI SAA myydä kuin suoraan tilalta.

On kukkua, että munia myydään tarkastamattomana. Kaikki myytävissä olevat munat pitää olla leimattuja. Eli tarkastettuja.

Leimauksessa munat erotellaan painon mukaan, jolloin jokaiseen kennoon tulee gramman tarkasti samoja munia. Näin saadaan samankokoisia munia rasiaan.