torstai 27. toukokuuta 2010

Kolesteroli, b12 ja hemoglobiini.

Olen mittauttanut kolesteroliarvoni yhden kerran aiemmin, vuonna 2006, kun työpaikalla oli ilmainen pikamittaus.
Kokonaiskolesteroliarvoni oli silloin 5,5, ja muuta tietoa ei siitä irronnutkaan kun se pikamittaus ei erittele sitä kolesterolia mitenkään. Silloin kouluterveydenhuoltaja oli sitä mieltä, että minulla ei ole syytä huoleen vaikka kerroin syöväni paljon kovia rasvoja, kuten juustoja, voita, eineksiä... Jonkun käyrän mukaan kuitenkaan pituuteni, painoni ja verenpaineeni (aina alle 100/70) perusteella pääsisin edes riskialueelle vasta yli kuusikymppisenä.

Nyt kävin kuitenkin heti 4 vuotta myöhemmin uudestaan kouluterveydenhoitajalla, ja hänen lähetteellään mittauttamassa kolesteroliarvoni, b12-vitamiinin ja hemoglobiinin. Olisin halunnut saada D-vitamiiniarvot mitattua, mutta siihen olisin tarvinnut lääkärin lähetteen ja joutunut ensin käymään ravitsemusneuvojalla. Ehkä toteutan senkin syksyllä kun koulu alkaa taas :)

Tällä hetkellä kolesteroli näytti 5,8 , josta hdl 1,86 (suositus yli 1), ldl 3,3 (suositus alle 3) ja triglyseridit 1,44 (suositus alle 2). Ei siis ihan niin hyvät kuin voisi olla, mutta en nyt ole vielä huolissani :) Jännä kyllä, että tuo kokonaiskolesterolikin on edelleen jopa korkeammalla kuin viimeksi, vaikka en varmastikaan syö yhtä epäterveellisesti enää kuin 2006 söin. Tosin enhän tiedä ollenkaan, että mitä ne arvot tämän kuluneen neljän vuoden aikana on olleet.

B12-vitamiinin suositusrajat ovat 140-540, ja minä olen kuulemma siinä keskivaiheilla. Tämä oli helpottava tieto, olen nimittäin miettinyt tuota B12:ta kovasti kun noita eläinperäisiä ruokia tulee syötyä niin vähän.

Hemoglobiini oli 131, mikä on myöskin hyvä. Luulin kirjoittaneeni siitä jo aiemmin, mutta en ainakaan löydä sellaista postausta. Aiemmin minulla siis oli aina vähän liian alhainen hemoglobiini, ja jouduin syömään aina verenluovutusten jälkeen rautatabletteja. Siltikään se ei koskaan noussut kuin korkeimmillaan 126:teen. Nyt viimeksi kun kävin luovuttamassa verta, yllättäen hb olikin 143, vaikka en ollut syönyt edellisen (joulukuussa tapahtuneen?) luovutuksen jälkeen mitään rautavalmistetta. Olen siis ihan tyytyväinen, että se on pysynyt nytkin noin korkealla. Selkeästi se rauta imeytyy paremmin jostain vihreistä kasviksista (levät?) kuin niistä rautapillereistä ;)

Tästä tulikin mieleeni, että myös leposyke on laskenut selkeästi. Tosin en mitään aamusykettä ole kyllä mitannut, mutta työpaikalla istuessa mittailtu syke on laskenut yli 10 yksikköä, siitä melko korkeasta, 80 "leposykkeestä", joka minulla aiemmin oli. Verenpaine on pysynyt melko samana, ja olen mittaillut viime aikoina ehkä hiukan vielä alhaisempia arvoja kuin aiemmin (96/62).

4 kommenttia:

Hannamari Rahkonen | Yellow mood kirjoitti...

Olisipas mielenkiintoista mittauttaa itsekin tuo B12-pitoisuus, en tiennyt että sellaista voi edes saada. Tulisi samalla mitattua vaikka D-arvojen kanssa.. Kiitos vinkistä :)

Kolesterolin alentamiseksi on luonnonmukaisia keinoja, jos niille on tarvis joskus. Omakin kolesteroli on hieman koholla normaalista. On silti kamalaa kun ihmiset turvautuvat liian helposti mainoksien "kolesterolia alentaviin Becel-margariineihin" ynnä muihin kevyttuotteisiin. Hui.

Monesti kuulen töissä kuinka vanhemmat asiakkaat sanovat, että kun te nuoret ette sitten välitä terveydestänne. Mielestäni nuorten joukkio on vähän puolet ja puolet terveysasioiden suhteen. Osa on hyvin valveutuneita ja kiinnostuneita terveydestään ja toinen puoli mättää sitten sitä fastfoodia. Tietoa on ainakin tarjolla paljon :)

Meni aiheen ohi, mutta innostuin kerrassaan :)

Karoliina kirjoitti...

Joo, tiedän kun mun isällä on myös kohonnut kolesteroli ja olen sille ostanut Punariisiä syötäväksi. Muita mitä olen viime aikoina lukenut on ainakin Berberiini ja Psyllium-kuitu. Ja tietysti sitten huonojen rasvojen vaihto hyviin!

Mulla toi kolesteroli on kai vähän sukurasituksena, kun isälläkin on ollut mun ikäisestä asti toi koholla (nyt 6,8), vaikka sekään ei syö mitenkään kovin epäterveellisesti, ei eineksiä, lihaa tosi harvoin jne.

Karoliina kirjoitti...

JOs keksit vielä muita luonnonmukaisia keinoja niin kerro, yritän isälle niitä kertoa, kun sen lääkäri oli antanut sille simvastatin reseptin :(

Hannamari Rahkonen | Yellow mood kirjoitti...

Punariisiä voi ottaa isompaakin annostusta, kun se on luonnontuote. Kannattaa varsinkin, jos on tarve saada alemmas tuota kolesterolia nopeammin.

Jos on käytössä raffinoitu suola, niin sen voi tietysti vaihtaa johonki laatusuolaan. Hyvät öljyt jo mainitsitki :)

Kolesterolin kokonaisarvohan voi olla koholla, mutta sen huonon kolesterolin määrä ratkasee sen, onko se "vakavaa". Lääkäri Helena Mäkelä sanoi vasta luennollaan, että liikaa kiinnitetään huomiota vain ihmisten kolesteroliin -- tärkeämpää olisi huomioida homokysteiiniarvot..