maanantai 8. marraskuuta 2010

David Wolfe Suomessa - muistiinpanot Perjantai

Wolfen seminaarissa jokaiselle oli jaettu järjestäjien toimesta tyhjä vihko ja kuulakärkikynä. Teinkin muistiinpanoja 13 sivua, ja ajattelin nyt purkaa ne tänne ajatuksiksi, ja ehkä samalla kun itse tulen käyneeksi ne läpi uudelleen, myös joku lukija saa niistä jotain irti, vähintään herää lisäkysymyksiä :) Jos tässä tekstissä vaikuttaa olevan jotain virheitä, sekin on erittäin mahdollista, ja niistä saa huomauttaa. Muistiinpanot suoraan vihkosta kursiivilla. Huomasin muuten juuri olevani surkea muistiinpanojen tekijä. Vihkossa saattaa lukea esim. "beans/gojiberries", ja paljon muita yksittäisiä sanoja kuten "acai" eikä mitään selitystä mihin nämä liittyy. Tulen jättämään referoimatta tänne tuollaiset, joiden kohdalla en itsekään muista mistä on ollut kyse. Suurimmassa osassa on varmaan ollut kyse ruoista, joita David suosittelee, pitää hyvinä tms.

The dullest pencil is sharper than Einstein's brain.

Tätä Wolfe painotti useaan otteeseen. Tee aina muistiinpanoja, ja käy niitä myöhemmin läpi.

Food | Superfood | Superherbs (| Living water)

Wolfe jakoi ravinnon kolmeen osaan (+ vesi yhtenä tärkeänä tekijänä), ja teki sillä lailla ikäänkuin rakennetta luentoon, jossa hän ei käyttänyt apuna mitään valmiita powerpointteja tai muitakaan apukeinoja selkeyttääkseen sanomaansa. Itselleni ei tuolla seminaarissa tullut ihan mahdottoman paljon kokonaan uusia asioita, mutta voisin kuvitella, että joku foodeista aiemmin tietämätön henkilö olisi ehkä ollut hiukan pihalla aina välillä siitä mistä puhuttiin. Ehkä moninkertaiset paluut ja viittaukset tähän alkukolmioon tosiaan auttoivat pysymään kartalla.
Ruoan ja superruoan ero on kai aika selvä. Tavalliset yrtit kuten oregano kuuluvat ruokiin ja superyrtit ovat erikseen, ne ovat enemmänkin lääkkeitä kuin ruokaa.

100 g prevention is worth 10 kg of cure.

David Blaine - holding breathe for 17 minutes - yoga exercise. - Eli joogan hengitystekniikoiden avulla pystyi tekemään maailman ennätyksen, pidätti hengitystä reilut 17 minuuttia.

Bernardo LaPallo - 109-vuotias mies, kasvissyöjä, joka edelleen puuhaa kaikenlaista. Mainitsee pitkän ikänsä salaisuuksiksi hunajan, oliiviöljyn, kanelin, valkosipulin ja suklaan. Tästä suklaa kohdasta Wolfe oli varsinkin innoissaan. Olin oikeastaan vähän yllättynyt miten paljon Wolfe ylipäätään hehkutti (raaka)suklaata, sana chocolate taidettiin mainita tuon kahden päivän aikana satoja kertoja. En ollut jostain syystä tajunnut etukäteen millaiselle jalustalle Wolfe tuon yhden ruoka-aineen nostaa. Herättää ajatuksia, kun raakasuklaasta on kuitenkin kuullut viime aikoina päinvastaistakin juttua aika reilusti. Uutta minulle oli, että suklaa(kaakao) toimii välittäjänä muille aineille, eli ikäänkuin auttaa kehoa hyödyntämään muita saamiaan aineita. "Chocolate is the delivery system". Suklaan kanssa yhteen sopivat siis hyvin muut superruoat ja -yrtit. Wolfe kuitenkin painotti myös sitä, ettei kaikille ihmisille sovi samat asiat, ja jokaisen pitäisi löytää itselleen parhaiten sopiva ruokavalio. Yksi tyttö kysyi, että mitä hänen pitäisi tehdä kun suklaa pieninäkin määrinä saa hänet käymään ihan ylikierroksilla, niin Wolfe vastasi, että jos se ei tosiaan sovi, niin sitten sitä ei vaan pitäisi tämän henkilön syödä. Hän totesi myös siinä olevan luultavasti kyse adrenaliiniongelmasta, johon tärkeimpänä "hoitona" hän mainitsi suolatasapainon. Siis huonot suolat pois, hyvää, oikeaa suolaa tilalle ja nesteytys kuntoon, eli kunnollista lähdevettä sisuksiin.

EPA most essential - Phytoplanktonissa 10 %

Bad estrogen - from DDT, DDE, petroleum, plastic.
Any hormonal food builds good hormones.

Enough cabbage (broccoli, cauliflower..) cleans out metabolic waste, hormones, bad estrogen.
Tämä oli muistaakseni jotain uutta tutkimustietoa, että kaalit puhdistaisi tehokkaasti kehoa.

indole-3-carbanol cleans out bad estrogen

Less you eat the longer you live

Pray before eating - love Ruoan arvostaminen on todella tärkeää. Olisi hyvä pysähtyä ennen syömistä ruoan äärelle, ja esimerkiksi rukoilla tai kiittää.

adaptogen - every superfood every superherb

zeolites zeoliitti savi - loistava muistiinpano... ehkä tässä kohtaa puhuttiin siitä, kuinka zeoliitti puhdistaa raskasmetalleja kehosta. Ostin itseasiassa itse tuolta tilaisuudessa pullollisen nestemäistä zeoliittia, joka laitetaan suuhun pipetillinen, purskutellaan hetki ja nielaistaan.

fulvic acid - toinen loistava muistiinpano. Fulvic acid on mineraaleja suoraan maaperästä, ja sitä pidetään tärkeänä Wolfen Longevity Now ohjelmassa. Tästä on ollut puhetta esim. Foodit.fi foorumilla tämän sivun alapuoliskosta lähtien.

OSTA MMS. - :D heh, tämä olikin hyvä muistutus, ilmeisesti ajatus tullut mieleen kesken luennon, joten olen kirjoittanut sen ylös. Ei siis liity Wolfeen, vaan MMS:ää on tarkoitus tilata ja kokeilla ehkäisemään tulehdusta hampaiden poiston yhteydessä.

macuna bean - dopamin - tämä oli minulle ihan uusi juttu, ja nyt en muista tarkalleen mitä tästä pavusta puhuttiin. Wikipedia tietäisi kertoa, että sisältää suuria määriä levodopaa, dopamiinin esiastetta ja että Macunaa on käytetty pitkään Ayurvedassa Parkinsonin taudin hoitoon.

kasvattaa kotona - aloe, maca, goji Rakastan kasveja kotona, joten bongailin luennolta hyötykasveja, joita David kasvattaa kotona

pregnenaloni - hormoni En muista yhtään mitähän tästä on mahdettu puhua?

Sickest buddhist - en tästäkään muista mitä, mutta luulen, että tässä kohtaa oli jotain puhetta tästä videosta.

horsetail, nettle <-- silica = pii

passion flower - afrodisiac - estää hyvien hormonien muuttumista huonoksi estrogeeniksi (myös kamomilla) Tässä vaiheessa Wolfe nimitti salin toisen puolen hyviksi hormoneiksi ja toisen puolen pahaksi estrogeeniksi, ja käppäili itse siinä välissä esittäen passion floweria, joka estää hyvien hormonien valumisen pahojen puolelle :)

Yksittäisiä aineita perjantailta, jotka olin kirjoittanut vihkoon ylös: ginseng, astragalus, hemp, käävät, acai, kepl-powder, neem, cat's claw, pau d'arco, kava kava, noni.

Mietin jossain vaiheessa perjantai-iltaa, että tämähän on kaikki tosi tutun kuuloista asiaa, ja että nämähän on ihan samoja juttuja kuin mitä voi lukea mistä vaan suomalaisista ravintoblogeista, mitkä jollain lailla liittyvät superfoodeihin. Sitten muistin yhtäkkiä pienen pätkän joskus aikaa sitten Saila-ystäväni kanssa käydystä keskustelusta, jossa Saila puhui siitä, kuinka hassua on laittaa monia eri lähdeviitteitä johonkin näihin juttuihin liittyvän artikkelin tai tekstin perään kun kuitenkin mitä todennäköisemmin nekin lähteet ovat saaneet tietonsa alunperin Wolfelta. Suurin osa Wolfen jutuista oli siis hyvinkin tuttua asiaa, vaikken ole mitenkään kovin paljon Wolfea itseään seurannut netistä tai lukenut.

Ehkä parasta mitä Wolfesta jäi käteen, tietysti jonkinmoisen tietopläjäyksen lisäksi, oli varmasti innostus. Wolfen aito, vilpitön energia ja innostus toteuttaa parasta päivää ikinä joka päivä, oli kyllä todella mukaansa tempaavaa. Kuinka montaa ihmistä voi onnistua kuuntelemaan 13 tuntia niin, että keskittyminen herpaantuu vain yhden kerran? Vaikka itselläni ainakin nämä muistiinpanot koskevat enimmäkseen ruoka-asioita, niin Wolfen puheet käsittelivät kyllä elämää ylipäätänsä, kokonaisuutena. Kuinka elää elämää niin, että jokainen päivä on best day ever? Siinä tuli käsiteltyä politiikkaa, lääketiedettä, elämää muualla avaruudessa, telepatiaa ja vaikka mitä. Eniten aikaa uhrattiin kuitenkin terveydelle; syöminen, juominen ja maadoittuminen. Siinä ne tärkeimmät.

Nyt pitää huolehtia uneksimisesta, yritän huomenna jatkaa vielä lauantain muistiinpanojen jakamisella tänne blogiin :)

Davidin omat sanat seminaarin jälkeen.

9 kommenttia:

Entomba kirjoitti...

Okei, jotain kysyttävää:
- mitä ovat superyrtit, jos oregano on vain ”tavallinen”?

- oliko puhetta ollenkaan seminaarissa parasiiteista, joita varmasti monella tavanruoan syöjällä on ja kuinka osa niistä ravitsee itseään mm. rikillä, jota on Aloeassa ja MSM:ssäkin eli kaikki superite eivät ole parhaita heti kättelyssä kun aloittaa tutustumaan foodeihin, sillä keho pitäisi puhdistaa ensin kokonaan. Tämä minunkin pitäisi tehdä. :(

Mut tuo on totta tuossa vimosessa kappaleessa, että Wolfe saa innostumaan ja todellakin kuulijan keskittymään. Ne muutamat videot, joita häneltä olen katsonut ovat juuri sellaisia, että tahtoisi lisää ja ei todellakaan katsoessa ala haukottamaan. Se on kai sitä marismaa. :) Ja aitoutta.

Karoliina kirjoitti...

"varmasti monella tavanruoan syöjällä on..."

Kaikilla :) Mutta joo, parasiiteista oli kyllä puhetta, lauantaina, eli kirjoitan siitä varmasti jotain, mutta varmastikaan kaikkea mahdollista ei pystynyt käymään läpi ton kahden päivän aikana. Ei tainnut olla puhetta siis tuosta, että miten aloittaa. Rikkijutut poistaa kalsifikaatiota kehosta ja on siksi hyviä. En oikein tiedä miksi keho pitäisi puhdistaa ensin kokonaan, jos ravinto ei ole muuten kunnossa? Luulisi sen olevan aika rankka muutos. Itselleni kuulostaisi jotenkin fiksummalta ensin lisätä kaikkia hyviä juttuja niin, että keho saa jo varastot täyteen ravinteita, ja sitten ruveta tekemään puhdistuksia?
Jos nyt muistelen mitä David sanoi puhdistuksista, niin hän suositteli tekemään ne puhdistukset mitkä sattuvat tulemaan eteen :) Eli jos joku suosittelee sinulle jotain puhdistusta niin tartu siihen. Vähän sama kuin improvisaatioteatterissa, ei tyrmätä ehdotusta vaan lähdetään joka juttuun mukaan :)
Maalaisjärjellä ajatellen, ihmisillä on aina loisia, monet ihmiset elävät silti 90 vuotta puutteellisella ruokavaliolla tekemättä koskaan mitään puhdistuksia. Miksi siis sellaisen ihmisen, joka haluaa syödä paremmin pitäisi stressata siitä, että ensin pitäisi saada keho puhtaaksi? Se on kaikki kuitenkin vaan ravintoa, ja missä tulee se raja, että milloin syöt liian hyvin, jotta sinun pitäisi jo olla puhdistelemassa kehoa ennen kuin voit jatkaa syömistä?
Sitä kehoa voi varmastikin ruveta puhdistelemaan silloin kun itsestä tuntuu siltä, että sellainen on tarpeen :)
Wolfekin kyllä kannattaa sitä puhdistamista ja se kuuluukin siihen Longevity Now ohjelmaan, mutta en tiedä missä vaiheessa se tapahtuu ja miten. Pitäisi varmaan yrittää ottaa netistä selvää. Olisi kyllä ollut mahtavaa ostaa se Longevity Now -ohjelma mitä tuollakin myytiin, mutta ei oikein pystynyt pistämäään 160 euroa siihen nyt :)

Superyrttejä on lääkinnälliset yrtit kuten lääkinnälliset sienet, valkosipuli, ho shu wu jne. Eli käytännössä kaikki yrttilääkinnässä käytetyt.

Entomba kirjoitti...

Aivan totta! Hyvin sanottu Karo, en ala väittelemään. :)

Mut jos on tietoinen asiasta, siitä että parasiittejä on, voi niitä jossain vaiheessa koittaa häätää poies.

Ja ehkä tosiaan on parempi niin, että ensin foodit kuntoon jokseenkin suurinpiirtein ja sitten kun keho on suht hyvin varustettu ja varastot täynnää mineraaleja, hivenaineita jne. voi pitää näitä kuureja. Itse tosiaan oletuksena oli, että keho ei välttämättä vastaanota kaikkea tarpeellista kovinkaan hyvin jos siellä on mätää, matoja ja muita kiemurtelijoita... Toisaalta se/ne 90-vuotiaat jne., jotka ovat eläneet sen elämän "paskoillakin" fuudeilla, olisivat voineet voida vieläkin paremmin, vaikkakin olisivat silti eläneet yhtä kauan.

Itselleni eliniällä ei ole merkitystä, vaan sillä kuinka hyvin ja eloisana ne vuodet viettää.

No okei, vähän väitin vastaan. :P
Mut kaikki me ollaan omia oppaita elämässämme, hankitaan tietoa sieltä ja täältä, ja toteutetaan ne mitkä oletetaan olevan oikeita, jos oppi parantaa sun tilaa, niin hyvä niin. Sit jatketaan etiäpäi. Madoilla tai ilman. :)

Lisää Wolfe-analyysia seminaarista pliis!

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Alkuun kiitän kiinnostavasta tiivistyksestä.

Muistiinpanoista olen Wolfen kanssa samaa mieltä. Itse teen niitä välillä todella turhistakin asioista, mutta usein niistäkin lopulta jotakin oppii. Vaikka vähän mutkan kautta...

Itse olen myös saanut sen käsityksen Wolfen jutuista, että mies korostaa suklaata yli muiden. Muistaakseni hänen Superfoods-kirjassaan raaka kaakao on heti ensimmäisenä käsiteltävänä (vai olikohan se sittenkin goji, nyt ei voi valitettavasti tarkistaa, koska kirja on lainassa). Itse en ole saanut raakasuklaasta paljoakaan irti, eikä ole kovinkaan moni tuttavapiirissäkään. On ainakin toistaiseksi jäänyt hieman mystiseksi tämä väitetty raakasuklaan erinomaisuus. Luultavasti yksilöllisiä juttuja, kuten Wolfekin muistaanpanojesi perusteella sanoo.

Syömisen rajoittaminen sopisi ainakin yhteen esimerkiksi okinawalaisten syömisen kanssa. Samaa olen tässä itsekin aikonut alkaa harrastamaan, mutta mielessä on jatkuvasti se, että saankohan sitten enää tarpeeksi ravinteita, jos alan pienentämään annoskokoja selvästi. Heh, ehkä hieman tyhmää "stressata" tällaisella asialla, mutta näin se vain on. Varsinaisesti nälän takia ei tarvitse syödä kuin kerran tai kaksi päivässä, mutta huolehdin silti mineraaleista, ja oikeastaan kaikki välipalat ovatkin "ravinnetankkausta". Ehkä jossakin vaiheessa saan uskoteltua itselleni, että ne eivät ole tarpeen. Kaaleissa en ole huomannut puhdistavia ominaisuuksia, vaikka niitä paljon syönkin. Tänäänkin meni reilusti lehti- ja kyssäkaalia sekä hieman parsakaalia. Ehkä mitään puhdistettavaa ei ole...?

Ruoan arvostaminen on myös mielenkiintoinen asia. Itse en rukoile tai harrasta mitään vastaavaa, mutta olen kuitenkin alkanut arvostamaan ruokaa huomattavasti enemmän. Sekin auttaa asiaa, että idättää tai versottaa osan syömisistään, niin tavallaan sen vaivan kautta osaa laittaa sille hieman enemmän arvoakin ja sitä kautta oppii arvostamaan myös muiden näkemää vaivaa.

Tuo Best Day Ever -juttu kuulostaa omiin korviin hieman epäaidolta, ja saa ajattelemaan, että siinä täytyy olla mukana melkoinen määrä itsesuggestiota. Mitkä ovat mahdollisuudet, että tästä päivästä viimeiseen päivään asti jokainen päivä olisi se Best Day Ever? Omasta mielestäni melko vähäiset, ellei täysin olemattomat. Vaikka itse haluaisikin, että asiat menisivät näin, niin ne eivät todennäköisesti tule menemään siten. Kyllähän itsensä saa uskomaan lähes mitä tahansa, mutta onko se sitten lopulta kovinkaan aitoa? Tai ehkä olen ymmärtänyt koko asian väärin...

Wolfen innostavuudesta ja hyvistä lahjoista puhumisen suhteen voin olla samaa mieltä. Kyllähän mies hallitsee puhumisen melko suvereenisti. Siksi piti harkita hetki ja toinen ennen kuin tuonne toisaalle laitoin Wolfeen liittyvää kriittisempää kommenttia. Hän on kuitenkin saanut aikaan niin paljon hyvää, ja herättänyt useita ihmisiä ajattelemaan syömistään, että ei mielellään kovin negatiivisia kommentteja mieheen liittyen kirjoittaisi, vaikka kaikenlaista on tullut luettua.

Mielenkiinnolla odottelen toista osaa tästä aiheesta.

Karoliina kirjoitti...

"Toisaalta se/ne 90-vuotiaat jne., jotka ovat eläneet sen elämän "paskoillakin" fuudeilla, olisivat voineet voida vieläkin paremmin, vaikkakin olisivat silti eläneet yhtä kauan."

Joo tottakai, olen täsmälleen samaa mieltä :) POinttina vaan se, että mielestäni ei tarvitse pelätä superfoodien syömistä, tai kuvitella ettei niistä olisi mitään hyötyä ennen puhdistusta. Ei siis kannata stressata siitä puhdistautumisesta vaan tehdä se sitten kun alkaa tuntumaan siltä! :)

Karoliina kirjoitti...

Mikko: En ole itsekään kokenut suklaata mitenkään mullistavaksi, ehkä siksi ettei se vaikuta minuun mitenkään huumaavasti. Ei siis onnistu suklaakännit :) Syön silti suklaasmoothieita joskus ihan maun vuoksi, ja saahan siitä myös varmasti ravinneaineita, magnesium jne.

Tuo "less you eat, longer you live" on kai tutkittu moneen kertaan ja vissiin pitää paikkansa. Se tuntuu olevan yhteistä monilla pitkäikäisillä, ei väliä mitä syö, kunhan ei syö liikaa. Kuinka moni yli 100-vuotias on ollut lihava? ;) Itse syön myös välillä niin vähän että mietin tuota ravinnepuolta, mutta toisaalta jos kaikki se mitä syön on ravinnerikasta niin uskon, että se on tarpeeksi. Eihän ihmistä voi olla tarkoitettukaan saamaan ihan kaikkia ravinteita jatkuvalla syötöllä. Melkein kaikki eläimet luonnossakin elävät varmasti aika ajoin pienillä kaloreilla, vai mitä?

Itsekin tykkään kaaleista, mutta puhdistusjutuista en osaa sanoa. Minulle mikään ruoka tai puhdistuskuuri/paasto ei ole tähän mennessä vielä aiheuttanut mitään puhdistumisoireita, joten mistä tiedän puhdistunko? Kai siihen täytyy vaan luottaa, että jotain kuitenkin tapahtuu. Kaikkea roskaa sitä täytyy kuitenkin olla sisuksissa kun sitä joka paikasta sinne kuitenkin saa. Ehkä meidän kehot ei vaan ole niin herkkiä, että ne ilmoittelisi tuollaisista jutuista kovin helposti?

Itsesuggestiotahan tuo juttu nimenomaan on, mutta myös oman todellisuuden luomista. Se on ihan fakta, että jos uskot pärjääväsi (missä tahansa tilanteessa) ja uskot itseesi, pärjäät varmasti paljon paremmin kuin jos suhtaudut negatiivisesti tai epäilet itseäsi. Samoin omaa kehoakin voi huijata, jos olet pahalla mielellä ja väännät väkisin suun hymyyn, niin jonkun kymmenien sekuntien kuluessa keho alkaa tuottaa samoja hormoneja, kuin jos olisit oikeasti iloinen! Omaan oloon ja myös omaan tulevaisuuteen voi siis vaikuttaa tosi paljon ajattelutavan muutoksella, ja siitähän tuossa on kyse :) Tuli mieleen kun näin juuri televisiosta jonkun kansallisoopperasta lähteneen laulajan haastattelun, jossa hän pyrki johonkin tiettyyn rooliin ja haastattelija kysyi eikö jännitä kun pyrkijöitä on satoja(?). Nainen vastasi, ettei hän edes mieti sitä moniko pyrkii. Rooleja on kuitenkin tarjolla yksi, ja minua on vain yksi. Enempää ei siis tarvita.
Asenne vaikuttaa niin paljon. Ei se mielestäni ole feikkiä, vaikka huijaisikin itsensä onnelliseksi ;)

Ja negatiivisetkin jutut on tietysti tarpeen kuulla! Ei se, että on innostava puhuja ja tehnyt paljon hyvää ainakaan minun mielessäni kumoa sitä, että on käyttänyt toisia ihmisiä hyväkseen. Todella ikävä juttu tietysti, koska haluaisi olla tällaisen "hyväntekijän" puolella :/ Ja kuten joku sanoikin siellä kommenteissa, anteeksipyyntö riittäisi. Minä ainakin uskon siihen, että ihminen voi muuttua, ja aito anteeksipyyntö riittää ainakin mulle aina. Mutta jos ei sitä tule, niin jää miettimään miksei??

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Melko samoilla linjoilla olemme raakasuklaan suhteen. Itsekin sitä käytän silloin tällöin, mutta kaikenlaiset flow:t ja vastaavat ovat jääneet kokematta. Mutta varmaan ihan terveellinen juttu, ainakin kohtuullisesti käytettynä. Tuo myös mukavaa vaihtelua omiin "kokkailuihin".

Aivan totta tuo mitä sanoit ravinteista. Varmaan olisi ihan hyvin varaa löysätä pipoa tämän asian suhteen. Ehkä tässä on omalla kohdalla mukana sellaista turhaa varmistelua, koska moni sanoi, että en tule pärjäämään vegaaniruokavaliolla (kannustava asenne!), ja haluan todistaa väitteet vääriksi.

Puhdistumiseen liittyen voisi todeta, että melko mystiseksi se aihepiiri on kokonaisuudessaan jäänyt. Hieman vaikea eläytyä muiden voimakkaisiin kertomuksiin, kun itse ei samoista ruoista saa juuri mitään "oireita". Kai kehon oma puhdistusjärjestelmäkin toimii koko ajan, eli voisi kuvitella, että jos ongelmia sen suhteen ei ole, ja syö suhteellisen terveellisesti, niin välttämättä varsinaisia oireita ei edes tule. Kaalit ovat omassa ruokavaliossa lähinnä muista syistä, mutta en minä sitä pahalla ajattele, jos niillä tuollaisiakin ominaisuuksia on. Brian Clement on kai ainakin joidenkin kaalien kohdalla puhunut näistä jutuista jossakin määrin.

Heh, kaikkiin mielenlaatuihin se "huijaaminen" ei välttämättä sovi samalla tavalla. Omalla kohdalla surkean päivän vääntäminen väkisin positiiviseksi ei ainakaan toistaiseksi ole tuottanut tuloksia. Mielenkiintoista kuitenkin lukea ja kuulla erilaisista lähestymistavoista. Varmasti tuo toimii monella, ja kannattaa ehdottomasti kokeilla. Joillekin taas ne huonoimmat päivät ovat kaikista voimauttavimpia ja tuottavat tulosta.

En itsekään ala Wolfea halveksimaan, vaikka nuo pitäisivätkin paikkansa. Omissa kirjoissa hän on selvästi plussan puolella. Olen myös sillä kannalla, että tuollaiset asiat ovat annettavissa anteeksi, kunhan pyyntö on vilpitön, ja omat virheet myönnetään.

Unknown kirjoitti...

Niin olen kuullut että ennen kun ihmisillä oli kehossa enemmän loisia ne piti myös taudinaiheuttajista huolta siis poisti niitä. Mutta kun nykyään kaikki on liian puhdasta niin niitäkään ei ole kehossa. Ja bakteerit tulevat yhä vahvemmaksi mitä enemmän voimakkailla aineilla puhdistetaan ja antibiotteja käytetään. Niin mitähän sille vastustuskyvylle sitten käy. Itse en muista koska olisin ollut viimeksi edes flunssassa. Minulle kyllä lapsena annettu rokotteet mutta en ole ottanut esim. Influenssa rokoteita enkä ole silti ollut edes kipeä. Maalla vietin lapsuuteni lomat ja kaupungissa asuin muuten Äiti oli kyllä tarkka siivouksessa mutta isovanhempien tykönä ei ollut niin tarkkaa.

Unknown kirjoitti...

Niin olen kuullut että ennen kun ihmisillä oli kehossa enemmän loisia ne piti myös taudinaiheuttajista huolta siis poisti niitä. Mutta kun nykyään kaikki on liian puhdasta niin niitäkään ei ole kehossa. Ja bakteerit tulevat yhä vahvemmaksi mitä enemmän voimakkailla aineilla puhdistetaan ja antibiotteja käytetään. Niin mitähän sille vastustuskyvylle sitten käy. Itse en muista koska olisin ollut viimeksi edes flunssassa. Minulle kyllä lapsena annettu rokotteet mutta en ole ottanut esim. Influenssa rokoteita enkä ole silti ollut edes kipeä. Maalla vietin lapsuuteni lomat ja kaupungissa asuin muuten Äiti oli kyllä tarkka siivouksessa mutta isovanhempien tykönä ei ollut niin tarkkaa.