perjantai 5. marraskuuta 2010

Edistysaskelia hormonien saralla...

Pakko päättää tämä pitkä postaamattomuuden kausi, sillä olen niin innoissani nyt edistyksestäni tässä tammikuusta asti vaivaanneessa hormoniasiassa. Kilpirauhasen vajaatoimintaa siis epäiltiin, ja sainkin Mehiläisen lääkäriltä varmuuden vuoksi reseptin tyroksiiniin, jos haluaisin sitä kokeilla. En ole kuitenkaan hakenut tuota reseptiä, koska tän syksyn aikana tilanne on nyt vaihdellut niin paljon. Ajattelin, että jos tämä hormonitilanne olisi jämähtänyt täysin paikalleen, olisin ehkä saattanut viimeisenä keinona tuota tyroksiinia kokeilla.

Kuitenkin edistystä on tullut selkeästi sen jälkeen kun kuukautiset alkoivat. Ensinnäkin ne ovat jatkuneet nyt, hiukan pitkällä välillä vaan (36 päivää). Hiusten tilanne on myös hiukan parantunut, nyt jo vähän aikaa on tuntunut ettei niitä lähde enää yhtä paljon, ja on jopa päiviä jolloin voi vetää sormet hiusten läpi, eikä yhtäkään hiusta jää käteen ;) Olen syönyt hiusten tueksi nyt iHerbistä tilaamiani Fo-Ti -kapseleita.

Myös pahoinvointi on hellittänyt, toisten kuukautisten jälkeen sitä ei ole ollut enää ollenkaan! Ihanaa. Ja tähän liittyen tajusin myös tänään, etten ole vähään aikaan kärsinyt enää nälästäkään. Järjestelin tänään niin innokkaasti uutta asuntoani, että tajusin viiden aikaan illalla, etten ollut syönyt mitään. Huomasin myös, etten ollut yhtään nälkäinen! Olen siis palannut normaalitilaan! Mahtavaa. Muistaakseni siis kerroinkin aiemmin, että tämän hormonihässäkän myötä minulle oli tullut nälänaistimuksia, jotka on minulle ihan uusi juttu. Saatoin tuntea nälkää jo parin tunnin päästä edellisestä ruokailusta, kun aiemmin (ja nyt taas!) pystyin olemaan koko päivän syömättä ilman nälkää. Selkeästi myös sokeriaineenvaihdunta on siis palautunut normaalimmaksi.

Tänään olin kuuntelemassa David Wolfea illan, ja huomenna jatketaan 10-20. Hieno päivä siis odotettavissa, nyt suihkuun ja petiin!

9 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Hieno juttu, että olo on parantunut! Sen sijaan minusta ei kyllä ole mitenkään normaalia, että ei tunne nälkää koko päivänä? Voihan se siis tavallista olla, ja onkin ihmisellä, jonka normaali näläntunne on häiriintynyt (kuulun itse vähän samaan jengiin), mutta en minä sitä silti "normaalina" pitäisi. Yleensä se liittyy kai siihen, että syödään liian harvoin ja liian vähän, jolloin elimistö on kroonisessa lievässä aliravitsemustilassa ja käy alikierroksilla eli aineenvaihdunta on hidastunut. Näistä olen kirjoittanut blogissani Patrik Borgin luentoon ja kirjaan liittyen.

Tämä ei siis ole kritiikkiä enkä tietenkään voi olla edes varma että osun yhtään oikeaan, mutta kunhan nyt oli pakko vähän viisastella... ;):).

Linda kirjoitti...

Kiva kuulla, että voit paremmin :)

Kärsin itse ihan järkyttävästä hiustenlähdöstä (loppuu muka kun raskaus ja imetyskin - pah, sanon minä, ovat jo loppuneet ja edelleen lähtee ihan tukkoina), joten olisin kysellyt tuosta käyttämästäsi lisäravinteesta. Lähinnä siis että oletko kokenut siitä olleen apua? :)

Karoliina kirjoitti...

juille: en osaa sanoa varmaksi mikä hiuksiin on vaikuttanut, vaikka hiustenlähtö loppuikin lähes heti kun aloitin tuon He Shou Wun käytön.
tuota kuitenkin suositeltiin nimenomaan hiustenlähtöön, kuulemma ollut avuksi monelle. Ja Wolfekin suositteli sitä tänään moneen otteeseen, tosin yleisenä lääkeyrttinä, eli moneen muuhunkin vaivaan. Mitään haittaa siitä ei ainakaan ole, eikä ole kovin kalliskaan. Suosittelisin siis kokeilemaan :) Tosin katsoisin kyllä itse ettei ole varmasti puutetta muistakaan aineista, ostaisin lisäksi jonkun (nestemäisen) piivalmisteen, sinkkiä tabletteina, ehkä biotiinia, ja varmistaisin, että D-vitamiinia tulee tarpeeksi :) Nämä kaikki tietysti mieluiten luonnollisessa muodossa (esim. iHerbistä löytyy edullisesti, kysy jos tarvitset suosituksia :).

Pellon pientareella: Olet varmasti oikeassa, näläntunnehan on luonnollinen refleksi, joka varmasti pitäisi ihmisellä olla. Itselläni ei kuitenkaan ole tällaista koskaan ollut, vaan olen aina pärjännyt syömättäkin tuntematta mitään heikotusta tai tunnetta vatsassa. Olen siis aina syönyt rakkaudesta ruokaan, en nälästä :) Eikä tämä näläntunteen puuttuminen ole saanut kovinkaan usein minua unohtamaan syömistä, koska tosiaan rakastan syömistä ja teen sitä (niin usein kuin mahdollista...) vaikka ei olisi nälkä.

Kyse ei siis ole kroonisesta aliravitsemuksesta, koska näitä päiviä kun unohdan syödä on oikeasti aika harvoin jos sattuu olemaan jollain lailla erikoinen päivä ja mielenkiinto muualla (esim. muuttopäivä, jotkut messut tms. erikoista).

En siis tiedä miksi tämä näläntunne on häiriintynyt minulla, koska en muista, että se olisi koskaan ollut normaali! Muistan, että ensimmäistä kertaa tunsin nälkää 17-vuotiaana pyöräretkellä Ahvenanmaalla, enkä edes ensin tajunnut mikä se tunne oli. Johtuu ehkä siitä, etten koskaan aiemmin ollut syömättä niin kovin pitkään(?) tai tehnyt mitään rankkaa liikuntaa, joka olisi tuonut nälän.

Mutta koska tää tosiaan on mulle normaalia, niin huolestuin koska tilanne muuttui niin selkeästi noiden hormoniongelmien vuoksi. Toi näläntunne ja heikotus jne. liittyy kai sokeriaineenvaihduntaan (myös hormonaalista) joten tietysti vähän huolestuin siitä, että mihin kaikkiin hormoneihin tuo pilleriasia voikaan vaikuttaa!

Entomba kirjoitti...

Tuohon syömättömyyteen ja siihen äläntunteeseen liittyen on pakko laittaa yksä sitaatti, jonka juuri luin: "Syömisen henkinen tarkoitus on harjoittaa kärsivällisyyttä: määräajoin kehon pakollisista tarpeista huolehtiminen pysäyttää hetkeksi muut toimet, joihin saatettaisiin muutoin uppoutua liian pitkäksi aikaa kerralla."

:)


Muista Karo välillä syödä, niin taas jaksaa...

Karoliina kirjoitti...

heh, toi sitaatti ei ehkä ihan resonoi kyllä mussa ;) olisi tosi vaikea ajatella syömistä vain kehon pakollisista tarpeista huolehtimisena, kun enemminkin koen sen olevan yksi elämän suurimmista nautinnoista, joskus jopa huolestuttavissa määrin...
Sen vuoksi en huolestukaan vaikka näitä syömättömiä päiviä sattuu tai pyrikään syömään silloin jolloin ei tee mieli, koska muina päivinä tulee kyllä syötyä sitten senkin edestä :)

Linda kirjoitti...

Mielellään otan noista suosituksia vastaan, iHerbissä on niin paljon valinnanvaraa että se oikeastaan lähinnä vaikeuttaa ostostentekoa! :) Olenkin ajatellut tehdä tilausta lähiaikoina, koska ajattelin kokeilla yrtti"kahvi" Teeccinoa. On nimittäin kahvinjuonti taas lähtenyt ihan lapasesta, pakko yrittää vähentää.. :D

Karoliina kirjoitti...

Juille: En tiedä käytkö lukemassa foodit.fi foorumia, siellähän on ollut myös keskustelua hiustenlähdöstä ja siellä oli myös monia suosituksia mahdollisiksi avuiksi tässä ketjussa: http://foodit.fi/terveys/hiusten-lahto-ja-oheneminen/

En tiedä mitä suosituksia kaipaisit kun et maininnut :) mutta mitä itse olen iHerbistä ostanut ja suosittelen tähän ongelmaan ovat siis tämä He Shou Wu http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Fo-Ti-Root-610-mg-100-Capsules/4331?at=0
ja tämä sinkki http://www.iherb.com/New-Chapter-Zinc-Food-Complex-60-Tablets/67?at=0

ja paras (ja halpa) D-vitamiini http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitamin-D3-2000-IU-360-Soft-Gels/8743?at=0

Karoliina kirjoitti...

Juille: En tiedä käytkö lukemassa foodit.fi foorumia, siellähän on ollut myös keskustelua hiustenlähdöstä ja siellä oli myös monia suosituksia mahdollisiksi avuiksi tässä ketjussa: http://foodit.fi/terveys/hiusten-lahto-ja-oheneminen/

En tiedä mitä suosituksia kaipaisit kun et maininnut :) mutta mitä itse olen iHerbistä ostanut ja suosittelen tähän ongelmaan ovat siis tämä He Shou Wu http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Fo-Ti-Root-610-mg-100-Capsules/4331?at=0
ja tämä sinkki http://www.iherb.com/New-Chapter-Zinc-Food-Complex-60-Tablets/67?at=0

ja paras (ja halpa) D-vitamiini http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitamin-D3-2000-IU-360-Soft-Gels/8743?at=0

Karoliina kirjoitti...

Juille: Tilasitko jo iHerbistä? Unohdin muistuttaa, varmaan jo tiesitkin(?) että iHerbistä ensimmäisestä tilauksesta saa koodilla sen 5 dollaria alennusta :) Mun koodi on PUY591 jos sitä haluaa käyttää :)

Kahvin laatuahan voi parantaa myös lisäilemällä siihen itse vaikka superfoodeja kuten macaa sekaan ja tekemällä kahvijuoman :) Olen itse laittanut joskus raakakaakaota, macaa, lucumaa ja vähän kanelimaustettua palmusokeria, tulee tosi hyvää! :P
Oletko lukenut Jaakko Halmetojan juttuja kahvin parantamisesta?