keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Ruoka väsyttää

Olen tässä viime viikkoina jotenkin ajautunut takaisin sellaisten ruoka-aineiden pariin, joita en koko syksynä syönyt, ja ikäänkuin huonommille poluille ruoan suhteen.

Muita suuria muutoksia omaan olotilaani en tällä asialla onneksi ole vielä huomannut, mutta nyt viimeisen viikon sisään, olen nukkunut ihan älyttömästi! Olen ottanut nokosia joka ilta. Huono juttu kun samaan aikaan yritän kuumeisesti lukea tentteihin. Aiemminhan saatoin nukkua öisin yli 9 tuntia, ja sen lisäksi useamman tunnin nokoset monta kertaa viikossa. Tämä rupesi jo häiritsemään elämää niin, että olin kyllä todella onnellinen kun ruokavaliomuutoksen avulla siirryin nopeasti 8 tunnin (tai alle) uniin, ilman mitään tarvetta päiväunille. Täytyy koittaa palata pikimmiten hyväksi havaittuihin ruokailutapoihin, ennen kuin nukun taas elämäni ohitse :)

En tiedä mikä tuon unentarpeen aiheuttaa, vaaleat leivät, maitotuotteet, sokeri? Kaikkia näitä on nyt lipsunut pieniä määriä suustani alas. Paras tehdä sille stoppi hyvän sään aikana, ennen kuin muutkin vanhat "ongelmat" palaavat, ainakaan migreeniä en kovin mielelläni enää sairastaisi :)

14 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Täällä kohtalotoveri! Allekirjoitan kaikki oireet. Väsymys oli jotain kammottavan äärimmäistä. Lisäksi ainakin iho-oireista isot pattifinnit, jotka kestivät viikkoja, syönnin jälkeinen kasvojen ja silmien turvotus ja punoitus, oireet poistuvat noin kolmessa päivässä, jos ei altistu uudestaan. Aggressiivisuus, mielialojen vaihtelut, keskittymiskyvyn heikkeneminen, masennuskin osin. Runsas valkovuoto (maitotuotteista). Ym ym. Kaikkea tutkittiin, otettiin kokeita ja testejä. Ei mitään. Lopuksi oltiin ohjaamassa psykiatrille.

Kunnes kuulin "hiivasyndroomasta". Ja hoidin itseäni sen mukaan. Eli juuri nuo gluteeniviljat pois, ainakin alussa myös maitotuotteet ja sokerit. Oluelle olin siis myös herkistynyt. Nyt takana monta vuotta vehnätöntä elämää. Maitotuotteita silloin tällöin, tosin taitaa oireita tulla. 100% ruista ilman leivinhiivaa tunnun kai sietävän suht hyvin, kohtuullisissa määrin. Sokeria en syö juurikaan, vain joskus vähän suklaassa tai karkissa. Alkoholista ainoa joka sopii on oikeastaan kuiva valkoviini. Oireita tulee myös siideristä ja lonkerosta, punaviinistä.

Luepa "Vaaralliset viljat" -kirja, saa kirjastostakin. Gluteeniyliherkkyys on tavattoman tavallista, ehkä jopa 1/11 ihmisistä. Siihen liittyy usein myös maitotuotteille yliherkkyys. Vehnä on minulle ainakin kaikista pahin. Tajusin jokin aika sitten myös, että natriumglutamaatti tosiaan aiheuttaa oireita, ihmettelin kun söin juttuja, joissa ei gluteenia pitänyt olla ja kuitenkin tuli reaktioita.

Virallinen lääketiede on ihan pihalla niin monesta asiasta. Surullista.

Karoliina kirjoitti...

Tuo väsymys on ihan oikeasti kyllä elämää rajottavaa silloin kun se on jatkuvaa! Huh, olen kyllä tosi onnekas, että olen päässyt siitä eroon. (nyt pari päivää olen syönyt paremmin ja heti meni ohi nämä uudet väsymyskohtauksetkin!)

Olen huomannut maidon aiheuttavan minulle hengenahdistusta. Alkoholista en nyt tiedä, sillä en ole juonut alkoholia ollenkaan kesäkuun jälkeen. En tosin edes mitenkään tarkoituksella, ei ole vaan ollut tilaisuuksia.. tai ehkä en ole järjestänyt niitä :)

Karoliina kirjoitti...

Pellon pientareella: vielä mielenkiinnosta, kysyttiinkö sinulta lääkärissä ruokavaliostasi? Tutkittiinko sitä?

Pellon pientareella kirjoitti...

Esitin lääkäreissä hiivasyndrooman syyksi, mutta minuthan lähes naurettiin ulos, eli että ei sellaista edes ole olemassa. On joko keliakia tai ei mitään. Että ei voi olla herkkyyttä vehnälle ja muille viljoille. Oireeni eivät kuitenkaan lainkaan viitanneet keliakiaan. Keliakiaa tutkittiin verikokeella, mutta olin silloin jo ollut pari viikkoa gluteenittomalla, eli se ei ollut luotettava testi. Itse en usko varsinaiseen keliakiaan, vaan gluteeni- ym. ruoka-aineiden yliherkkyyteen. Allergiasairaalassa tutkittiin iso määrä allergeeneja, myös ruoka-aineita, ei löytynyt vilja-allergiaa eikä muutakaan yliherkkyyttä, millekään. Kilpirauhaset tutkittiin ja ties mitä. Lääkärit eivät itse ottaneet esiin ruokavaliota ja siis vähättelivät ja ihmettelivät väitteitäni, että viljaton (ja maidoton ja sokeriton) kuuri olisi tehnyt ihmeitä (kuten teki).

Kävin sitten kuitenkin vielä allergiasairaalan ravintoterapeutilla ja hän oli vähän ymmärtäväisempi. Käytiin läpi erilaisia juttuja, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyyksiä. Näitä olivat myös mm. sienet, säilykepurkitetut ruoat (olen huomannut). Lisäksi saan oireita (kasvojen punoitus) käymisellä valmistetuista ruoista kuten esim. valkoviinietikka, soijakastike.

Karoliina kirjoitti...

Samantapaisia juttuja olen lukenut muiltakin. Ainoa paikka, jossa olen kuullut, että nämä "ruokaongelmat" otetaan tosissaan on antioksidanttiklinikka.

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaan, että olet gluteenille herkistynyt tai sitten sairastat keliakiaa. Ole 2 viikkoa ilman viljoja ja syö sitten vehnää (pieni määrä riittää). Tämän jälkeen huomaat kyllä mahdollisen herkkyyden.

Itse kärsin pitkään selittämättömästä väsymyksestä, joka parani jättämällä nämä viljat pois.

Karoliina kirjoitti...

mielenkiintoista, en usko että olen syksyn aikana paljoa viljoja syönytkään... en tosin ole tietoisesti niitä täysin vältellyt.

Nyt voisi tietysti olla hyvä ihan testata, että on syömättä jonkin aikaa ja sitten kokeilee miten mikäkin aine vaikuttaa.

Pellon pientareella kirjoitti...

Ai minä Karoliina ymmärsin jutustasi, että olit jo löytänyt yhteyden väsymyksen ym. oireiden ja viljan (ennen kaikkea vehnän) välillä. Kokeile ihmeessä viljatonta kuuria 2-3 vkoa, ja lue tuoteselosteet tarkasti, vehnää on kaikkialla.

Karoliina kirjoitti...

Oi, niinkö. Olin varmaan jotenkin epäselvä, en tosiaan ole vielä yhdistänyt tuota väsymystä mihinkään tiettyyn juttuun.

Vehnä ja muutkin viljat on helppo jättää pois, olen nyt saattanut koulussa syödä vaalean leivän, tai vanhempien luona mysliä, mutta ei ole ongelma jättää niitä pois. Viime syksynä en tainnut syödä muuta viljaa, kuin täysjyväluomuruisleipää.

Tuoteselosteitakaan ei tarvitse vahtia kun en oikeastaan osta mitään missä olisi tuoteseloste, tuon ruisleivän lisäksi :)

eikun hei, nyt tulikin mieleen, kauramaito. sitä juon välillä. onko nuo kaura- ja ruis millaisia pahiksia näissä vilja-asioissa?

Pellon pientareella kirjoitti...

Jos nyt puhutaan gluteenista, jolle useat ihmiset siis ovat yliherkkiä, kuten ekassa kommentissani kirjoitin, niin gluteenia (ja muita haitallisia proteiineja) on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Kaurassa gluteenia ei ole, mutta sillekin voi olla yliherkkä. Jos käyttää kauratuotteita, olisi kauran hyvä olla ns. "puhdasta kauraa", joka lukee tuoteselosteessa. Usein tavallisessa kaurassa on jäämiä muista viljoista.

Gluteenia voi olla mitä kummallisimmissa tuotteissa, esim. ranskalaisissa perunoissa, mutta hyvä juttu jos syöt niin perusruokaa, ettei tuoteselosteita ole. Muutoin kannattaa etsiä mainintaa "gluteeniton".

Minä saan siis hieman erityyppisiä oireita eri aineista, mutta vilja aiheuttaa ne pahimmat.

Pellon pientareella kirjoitti...

ps. Eli jättäisin nyt testiaikana kaikki nuo gluteeniviljat pois, myös rukiin. Kerro sitten, miten olo on muuttunut, jos on? Ja älä syö yhtään yhtään sitten sitä viljaa, pienikin annos romuttaa testin.

Karoliina kirjoitti...

Voin kyllä jättää nuo kaikki viljat pois, ja katsoa mitä käy. Tosin mitään sen kummempia oireitahan minulla ei ole, ainoastaan tuo kummallinen väsymys, jota ei ole ollut puoleen vuoteen, ja joka nyt taas palasi huonomman syömisen myötä. En siis usko, että ainakaan kovin herkkä olen millekään, tavallisellakin ruokavaliolla kun olen hyvin pärjännyt huomaamatta mitään outoa ;) eikä varmasti pienet vilja-annoksetkaan vaikuta mitenkään, sillä syksylläkin saatoin jonkun leipäpalan syödä silloin tällöin.

Nyt olen syönyt useamman viikon taas "vanhan mallin mukaan", ja väsymys palasi hetkeksi, ei kyllä heti huonomman syömisen alettua vaan nyt vasta useamman viikon kuluttua. en siis tiedä, onko se tuo viljojen pitkäaikainen syöminen, sokerin enempi syöminen vai mikä tämän on aiheuttanut.

Hannamari Rahkonen | Yellow mood kirjoitti...

Kirjoittelinkin juuri tänään hieman samankaltaisesta aiheesta blogiini.. Kypsä, ravinteeton ruoka tekee minut ainakin tolkuttoman väsyneeksi ja kiukkuiseksi. Sosiaaliset tilanteet on edelleen hankalia, jos ei rahtaa omia eväitä mukaan (niissä itsellä ainakin tulee tottumuksesta syötyä epäterveellisesti).

Raakaruuasta tulee vaan niin paljon parempi olo! Vaikka joskus söisi vähän epäterveellisemmin, niin on ihana huomata se ero jaksamisessa ja olotilassa, kun taas on ollut muutaman päivän terveellisemmillä ruuilla.

Karoliina kirjoitti...

Itse olen ottanut nyt sellaisen aika rennon linjan, että kun kuitenkin joudun todella paljon viettämään aikaa pois kotoa, niin en ota suurempaa stressiä siitä mitä syön. Teen kyllä eväitä, mutta jos ne eivät riitä, voin syödä muutakin. Paljon lisäaineita sisältäviä ruokia edelleen vältän, eineksiä en ostaisi, mutta esim. töissä syöty tavallinen puuro tms. menee kyllä.

Hieno juttu on ollut huomata, että tällaisten vähän "raskaampienkin" päivien jälken, minun ei tarvitse olla kuin päivä "smoothieilla" tai raakaruoalla, ja parempi olo palaa samantien. tai vaikka söisin aamulla puuroa ja suklaata töissä ja sämpylän koulussa, ei se silti kaada tätä olotilaa. Silloin taas kun muutin kokonaan ruokavaliotani eineksistä puhtaaseen, meni useampi kuukausi päästä tähän tilaan! ja nyt sen saa takaisin päivässä, vaikka olisi hetken huonommilla ruoilla :)

Näistä "lipsumisista" ei siis käytännössä ole ainakaan vielä seurannut mitään saavutettujen hyvien juttujen menettämistä, päänsäryt pysyy poissa jne. Ainut mikä vähän vaihtelee on vireystila ja mahan turvotus :)