sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Ruokamenot tammikuu = 175,56 €

No niin, tammikuun ruokamenot. Yhteensä 175,56 €. Näitä tietysti pienensi hiukan se, että olin 9.tammikuuta asti vanhempien luona lomaa viettämässä. Olisi kyllä mahtavaa, jos saisi oikeasti kuukauden ruokamenot pidettyä näin alhaisina.

Laskeskelin juuri, että vuokran, puhelinlaskun, matkakortin ja suoraveloitusten jälkeen opintotuesta (469 e) jää käteen 64 euroa. Käytännössä siis pakko saada useampi työvuoro kuukaudessa, jotta saa edes ruokaa itselleen, vaikkei olisi mitään muita menoja sen lisäksi. Keikkatyössä ongelmana on epävarmuus; voi olla että töitä on paljon, voi olla ettei kukaan soita kolmeen kuukauteen (kuten syksyllä kävi..).

Nyt kun pitäisi vielä saada jotain säästöönkin kesäsuunnitelmia varten, niin täytyy varmaan ruveta vähän tarkkailemaan tuota suurinta menoerääni, eli juuri ruokaa. Mistä olisi helpoin nipistää? Turhaa tässä kuussa oli ainakin kaupasta 11.01 hetken mielijohteesta (vanhojen aikojen muistoksi??) ostettu Luomu-Edam, josta on vielä puolet jääkaapissa, sekä tuo Pirkka luomu pastakastike, joka salaatin kanssa syötynä oli melko mautonta. Ajattelin, että onpa hienoa, einesruokaa saa myös luomuna. Mutta ilmeisesti ilman sitä pastansyöntiä ei tuostakaan paljon hyötyä ollut :) Myös juuressipsit ja vaahterasiirappi on kalliita, ja olisi voinut jättää poiskin. Luomujogurtin taas ostin yhtä Evita-lehden reseptiä varten, ja loppu oli juotava pois vain jotta se ei pilaantuisi..

Katsotaan saanko tarkemmalla harkinnalla helmikuussa vielä pienemmän loppusumman! Ainakin luomuruokapiiriä ja Makrobioksen tukkua pitää hyödyntää entistä ahkerammin.


Tässä vielä ruokamenot jaoteltuna:

Ruokapiiri 7,64 e

Makrobios tukku 40 e

Leipä + karj.piirakka 4,81 e

Juusto 15,87 e

Hedelmät ja vihannekset 28,26 e

Kouluruokailu 5,52 e

Juuressipsit 3,50 e

Rusinat, taatelit 16,74 e

Vihreät (Salaatit, yrtit, idut jne.) 16,96 e

"Maitotuotteet" (jogurtit, soija- ja kaurajuoma) 10,52 e

Porkkana, kaali, sipuli 2,13 e

Vaahterasiirappi 4,74

Pakastemarjat 5,56 e

Luumujuoma 1,99 e

Silvoplee -ravintola 9,71 e

Pirkka Luomu pastakastike (kuva) 1,61 e

6 kommenttia:

Daniela kirjoitti...

Hei, olisi kiva jos postaisit tuosta Silvoplee -raflasta. Eikös siellä ole jonkin verran luomua ainakin?

Karoliina kirjoitti...

kiva, juttutoive :D

täytyykin tehdä siitä oma postauksensa, ihana paikka!

yksi juttu jo unohtui mikä mun piti postata ikään kuin siihen liittyen, yritin nimittäin kotona tehdä yhtä aivan taivaallista ruokaa mikä syön aina siellä :P en onnistunut...

Anonyymi kirjoitti...

Voi että kun olisi minullakin mahdollisuus kuluttaa noin paljon ruokaan :O Minkä suuruisia ruokamenoja pidät sitten korkeina?

t. Hyvin köyhä anonyymi

Karoliina kirjoitti...

Hei anonyymi.

Tarkoitukseni ei ole mitenkään leveillä näillä ruokamenoillani, toivottavasti et kokenut sitä sillä lailla.
En ole koskaan kysynyt kenenkään muun ruokaan menevistä rahoista, joten minulla ei oikeastaan ole mitään käsitystä siitä, että ovatko nämä ruokamenoni verrattain suuret vai pienet.
Olen pitänyt kirjaa vasta kolme kuukautta, ja tämän perusteella veikkaisin, että jos yhdellä ihmisellä menee yli 300e ruokaan niin sitä pitäisin jo suurina menoina. Ja taas jos käytettävissä on alle 200 euroa niin joutuu jo tosissaan miettimään mitä voi ostaa.

Itse olen pitänyt ruokaa pääasiallisena kulutuskohteenani, eli koen tärkeämmäksi ostaa esim. luomuruokaa, kuin vaatteita, levyjä, alkoholia, sisustustavaraa.. festarilippuja, tai muuta mitä taas ruokaa kalliina pitävät ystäväni ostavat surutta :) Eli koen tämän olevan ainakin monen ihmisen kohdalla ihan valintakysymys.

Tietysti jos rahaa on ylipäätään todella vähän käytössä niin asia on eri. Saanko kysyä, että paljonko sinulla on käytettävissä ruokaan, ja miten olet ratkaissut tämän asian?

Anonyymi kirjoitti...

En pitänyt kommenttiasi leveilynä, lähinnä olin aidosti hämmästynyt asiasta. Ihmisten käsitykset siitä, mikä on paljon ja mikä vähän riippuvat kyllä monista asioista. Olen vain teksteistäsi saanut sellaisen käsityksen, että olet opiskelija, joten siksi pidin mainitsemaasi summaa melko suurena.

Olen samaa mieltä kanssasi, että monille ruoka on valintakysymys. Se nähdään usein "kuluna" eikä "sijoituksena". Joillekin ruoan pitää olla mahdollisimman halpaa eikä laadusta välitetä. Rahaa on "lupa tuhlata" vaikka mihin, mutta ei ruokaan.

Meidän taloudessamme rahaa on todella vähän käytettävissä. Suurin osa menee asuntoon ja pakollisiin laskuihin. Siitä jää rahaa ruokaan (2 hklölle) hieman yli 100 euroa kuussa. Asiaan on ollut vaikea löytää ratkaisua. Esim. monista ei-luomu hedelmistä ja -vihanneksista kun tulee kaikenlaisia oireita. Yritämme ostaa luomua aina kun siihen on varaa ja se on edullista. Pidämme silmällä hintoja, yritämme käydä tuttavien / sukulaisten luona syömässä yms. Tällä hetkellä toinen osapuoli yrittää myös hakea epätoivoisesti töitä, mutta tuloksetta. Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla lottoa :P

Karoliina kirjoitti...

Hei,

olen samaa mieltä kanssasi, ja itse näenkin ruoan sijoituksena :) Ja olen ilmeisen onnekkaassa asemassa, kun voin ostaa sitä ruokaa mitä haluan (luomua) vertailematta hintoja.

Olen myös onnekas siinä, että asun Helsingissä, ja teen töitä hoitoalalla, jossa niitä töitä riittää. Eli on mahdollista tienata sitä rahaa. Tällä hetkellä siis näin, kokemusta on köyhemmästäkin elämisestä ja siitä muistona mojova opintolaina, jota en ole vielä alkanut lyhentää.

Tuo 100 euroa kahdelle kuulostaa kyllä todella pieneltä summalta :( En tiedä missä asut, mutta onko siellä mahdollisuutta hyödyntää esimerkiksi luomupiiriä? Toinen juttu mikä itsellä kävi mielessä ruoassa säästämisen suhteen on, että kun rupesin syömään laadukkaampaa ruokaa ja raakaravintoa, ruoan määrän tarve pieneni huimasti. Todella pienestä määrästä tulee kylläiseksi, ja energia pysyy yllä sellaisilla annoksilla, joista olisi aiemmin tullut vain vihaiseksi :) Se olisi siis itselleni ainakin yksi keino, jos ruoassa pitäisi ruveta säästämään enemmän, että panostaisin mahdollisimman ravintorikkaisiin ruokiin.
Makaroonia saa ehkä halvalla, mutta se myös laittaa elimistön vaatimaan määrällisesti paljon enemmän ruokaa, kuin esimerkiksi idut. Jotka ovat muuten erittäin halpa ja ravintorikas vaihtoehto :)

Tietämättä taustoistasi enempää en osaa muuta sanoa kuin että onnea työnhakuun!!