tiistai 26. tammikuuta 2010

Siirtymäliike

Siirtymäliike on maailmalla jo tunnettu konsepti, joka on nyt saapumassa myös Suomeen. Olen itse mukana Siirtymäliike Helsingin tämänhetkisessä ns. ydinryhmässä, joka on tavannut muutaman kerran ja suunnittelee liikkeen alkuun saattamista.

Siirtymäliike on toimintamalli, joka inspiroi ihmisiä paikallistasolla valmistautumaan ilmastonmuutoksen ja öljyhuipun haasteeseen. Öljyhuipulla ei tarkoiteta öljyn loppumista, vaan sitä pistettä, jossa öljyntuotanto kääntyy laskuun. Kun öljyn saatavuus heikkenee ja hinta kallistuu, olisi meille edullista ja tärkeää olla mahdollisimman pitkälle riippumaton öljystä. Siirtymäliikkeelle on tärkeää käsitellä näitä haasteita positiivisessa hengessä. Ei siis syytellen tai uhkakuvia luoden, vaan yhdessä ja yhteisöllisesti ratkaisuja etsien.

Mielestäni parasta tässä liikkeessä on sen kokonaisvaltaisuus. Vaikkei uskoisi ilmastonmuutokseen, tai pelkäisi öljyhuipun vaikutuksia, voi silti kannattaa kaikkia Siirtymäliikkeen tavoitteita ja arvoja, ja toimia mukana kaikin tavoin parempaa tulevaisuutta tavoitellen ja luoden. Esimerkiksi yhteisöllisyys, paikallisuus ja perinteiden kunnioitus ovat ihmisten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä, tuli ilmastonmuutosta tai ei.

Luin Urbaanin orangin blogista tekstiä WWF:n tavoitteista, ja ne kuulostavat hyvin sopivan yhteen Siirtymäliikkeen tavoitteiden kanssa. Paikallistoiminta ja immateriaaliset arvot voivat luoda hyvinvointia ja elämänlaatua kaikille. Ei tarvitse luopua mistään, vaan luoda ratkaisuja joiden avulla kaikki voittavat. On paljon muitakin suuria ja pieniä liikkeitä ainakin täällä Helsingissä, jotka jakavat samankaltaisia arvoja ja visioita. Siirtymäliikkeessä hyvää on se, ettei se halua olla mitään suljettua toimintaa, vaan päinvastoin, haluaa tehdä yhteistyötä kaikkien muiden samanhenkisten liikkeiden kanssa, ja yhdistää ihmisiä.

Yksi Siirtymäliikkeen parhaita puolia on myös sen pyrkimys toimia ruohonjuuritasolla. Se ei halua olla ylhäältä ohjattu liike, vaan liikkua ja levitä tavallisten ihmisten keskuudessa eteenpäin, niin, että jokainen voi olla yhtä tärkeä osa sitä ja vaikuttaa liikkeen toimintaan. Siirtymäliikkeen tavoitteena onkin alkaa esimerkiksi yhdestä kaupungista (tai kaupunginosasta) josta tulee Siirtymäkaupunki(-kaupunginosa). Tämä tarkoittaa, että tämän kaupunginosan ihmiset (päättäjistä lähtien) haluavat toteuttaa siirtymäliiketoimintaa omassa elinympäristössään ja joka päiväisessä elämässään.

Jos tämä kuulostaa mielekkäältä tavalta päästä vaikuttamaan, ja satut olemaan helsinkiläinen (tai lähialueilta), niin liity postituslistalle (ota yhteyttä siirtymaliike at siirtymaliike.org) tai tule mukaan tapaamisiin. Alla kutsu seuraavaan. Minulle saa laittaa viestiä, jos haluat tulla vaikka samaa matkaa tai kysyä jotain asiaan liittyen :)


"Tervetuloa Siirtymäliikkeen perehdytysiltaan!

Tapaamme Heimolan yhteisössä, Oulunkylässä la 6.2. klo16-20. Osoite on Mikkolantie 25b ja kyseessä punainen puutalo kulmassa, jossa Mikkolantien katkaisee lenkkeilypolku. Lähimmäksi pääsee bussilla 64 tai busseilla 69 ja 72.
Käydään aluksi yhdessä läpi asioita, jotka tuntuvat ajankohtaisilta ja tärkeiltä käsitellä ja tietää liittyen Siirtymäliikkeeseen yleisesti tai Siirtymäliike Helsinkiin. Priorisoidaan esille nousevat asiat tärkeysjärjestykseen, jonka perusteella sovitaan yhdessä illan ohjelmasta. Voidaan myös käydä läpi edellisessä kokouksessa käsitellyt asiat ja päätökset. Katsotaan In Transition –leffa ja keskustellaan sen pohjalta Siirtymäliikkeestä yleisesti ja muista leffan herättämistä ajatuksista.

Halutessaan voi mukaan tuoda naposteltavaa jaettavaksi. Ohjelmaan saa esittää muutoksia, toiveita ja ehdotuksia, joiden avulla voidaan jo etukäteen luoda yhdessä antoisaa kokoontumista!

Jos joku haluaa nauttia talvisista metsäpoluista, peuhata lumessa tai tulla hiihtämään, voi lähiympäristöön tulla ulkoilemaan ennen tapaamista! Hiihtoladut kulkee ihan talon vierestä :)"

2 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Oih.... Tässä toinen asia, josta olen "kateellinen" isossa kaupungissa asuville (rakastan siis asua maalla ja itse tänne tulin). Haluaisin NIIN olla mukana jossain tuollaisessa toiminnassa. (Toinen asia oli ne eko- ja luomukaupat, joita isoissa kaupungeissa on.) No, täytyy vain jatkaa samanhenkisten ihmisten etsimistä täältä korvesta, eiköhän niitä täälläkin jossain lymyile :).

Karoliina kirjoitti...

Jos sitä samanhenkistä porukkaa löytyy, niin mikä estää aloittamasta omaa Siirtymäliike-toimintaa missä tahansa :) tämähän on nimenomaan sellainen ihmisten liike, että se leviää naapurilta toiselle, eikä ole (ainakaan minun mielestäni) niin selkeän leimallisesti minkään tietyn aatteen liike, eli kynnys osallistua ei välttämättä ole suuri.
Jos kiinnostaa kuulla lisää, niin liity yleiselle postituslistalle, sinne ei ainakaan liikaa tule viestejä, kun tämä juttu on vielä alkutekijöissään täällä "isossa kaupungissakin" :)