maanantai 8. helmikuuta 2010

Hampaat - tavalliset vs.luonnonmukaiset tahnat


Minulla on aiemmin ollut ongelmia muutaman juurihoitohampaan kanssa, mutta ei pahemmin muuta. Nyt jostain syystä on alkanut tuntua ikäänkuin oikean puolen hammastossa olisi useampiakin reikiä, ja syöminen vihloi ikävällä tavalla. En silti oikein osannut paikallistaa ongelmaa tiettyyn kohtaan.

Hammaslääkärini kuitenkin totesi, ettei koko suussani olekaan yhtään selkeää reikää! Yksi ainut paikka oli lohjennut. Ongelmana hän piti sen sijaan puhdistusta. Minulla oli selkeästi vetäytyneet ikenet takana ja plakkia vähän joka puolella. Varsinkaan edestä en ollut onnistunut puhdistamaan hampaita kunnolla. Sain käskyn kahden viikon ajan aloittaa hampaiden harjauksen edestä (ettei kovin rasitus kohdistuisi niihin takahampaiden vetäytyneisiin ikeniin), hammaslankauksen ja fluorihuuhtelun käytön joka ilta! Ja hammastahnan pitää olla tavallinen fluoria sisältävä tahna. En uskaltanut tätä käskyä vastustaa, kaksi viikkoa on kuitenkin lyhyt aika ihmisen elämässä syödä säilöntäaineita hammastahnassa :)

En ole pitkiin aikoihin (noin muutamaan vuoteen ehkä) käyttänyt enää tavallisia tahnoja, vaan esimerkiksi Laveraa. En tiedä kuinka paljon nämä asiat liittyvät yhteen, Laverahan mainostaa, että "Kalsium karbonaatti ja silicic happo varmistavat plakin perusteellisen poiston." Ja luonnontahnoissakin on fluoriakin, joten eroavatko ne mitenkään puhdistus- tai suojausteholtaan?

Tiedän vain, että jo muutama päivä siirtymän jälkeen vihlominen loppui, eikä hammaslääkärin mekaanisesti poistama plakki ole vielä palannut... Torstaina menen uudelleen tarkastukseen, katsotaan mikä on hammaslääkärin näkemys silloin!

En ole kuullut oikeastaan keneltäkään noiden luonnonhammastahnojen pitkäaikaisia käyttökokemuksia. Nyt siis mietityttääkin, että uskallanko palata enää niihin, vai olenko tuomittu käyttämään perustahnoja. Hampaissa kun ne vaikutukset ei välttämättä edes ilmene kovin lyhyen ajan sisällä tai näkyvästi, mutta pitkäaikaisvaikutukset saattaa olla tosi ikäviä! Miten on siis edes mahdollista todeta joku luonnonmukainen hammastahna "tehokkaaksi" tai "hyväksi" ilman vertailua muihin pidempiaikaisessa käytössä? Tietysti suu voi tuntua jonkun tahnan kanssa raikkaammalta, mutta korreloiko se oikeasti hampaiden puhdistumiseen tai suojaukseen?

Tiedättekö lukijat, onko luonnonmukaisten hammastahnojen tehoa todistettua millään lailla, onko tutkimuksia aiheesta? Tai pitkäaikaisia käyttökokemuksia kellään?

6 kommenttia:

Hannamari Rahkonen | Yellow mood kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe! En vielä omaa käyttökokemusta tai tiedä tutkimustuloksista luonnonhammastahnojen suhteen. Aika jännä asia, että oireet helpottivat tavallisen hammastahnan käytön jälkeen..

Itselleni on tulossa maaliskuussa testiin Weledan Suolahammastahna, jossa ei ole fluoria.

Tahna sisältää seuraavia:
vesi, kalsiumkarbonaatti, glyseriini, savi, alkoholi, ratania- ja mirhamiuutteet, ksantaani (luonnollinen sakeuttamisaine), piparminttu- ja minttuöljy, fenkoliöljy, glyseriinihapon ammoniumsuola.

Käy tsekkailemassa maaliskuun puolella testikokemuksia :)

http://halonloota.blogspot.com/

Karoliina kirjoitti...

Noista suolatahnoista olen kuullut, että ne voisi aiheuttaa ienten vetäytymistä. Itse en ole kuitenkaan niitä käyttänyt, joten luulen, että minun kohdallani se vetäytyminen johtuu ihan vaan liian voimakkaasta harjaamisesta :)

Kokemuksia on kyllä mielenkiintoista kuulla, kun tuntuu, ettei tästä aiheesta ole ainakaan kovin vahvaa tietoa löytynyt :)

Dragofix kirjoitti...

Itse olen päätynyt siihen että harjaan pari kertaa viikossa fluorilisella (Elmex) ja muina aikoina fluorittomalla (Urtekramin aloe Vera), käytän myös hammaslankaa, Salvia Sclareaa sekä piihappoa. Pitänyt monta kertaa tutkia tuo fluoriaihe mutta se on vaan jäänyt kun hirveästi muutakin tekemistä. Noh eipä ole huonoja kokemuksia noin vuoden ajalta tällä kaavalla. :)

Karoliina kirjoitti...

Saako kysyä miten käytät noita Salvia Sclarea ja piihappoa ja mihin ne vaikuttavat?

Dragofix kirjoitti...

Piihapolla ihan porskuttelen suussa ennen sen juomista iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Salvia Sclarea yrttiä samalla tavalla kuin hammastahnaakin tosin vaikkapa vanupuikolla. En osaa vielä hirveästi sanoa tuosta yrtistä kun itselläni vasta testivaiheessa mutta olen lukenut paljon hyviä juttuja siitä ja äitinikin suositteli sitä. Kannattaa googlella ainakin vilkaista sen käyttöstä hammashoidossa. En osaa kyllä nyt mitään sopivaa linkkiä antaa tähän hätään.

Karoliina kirjoitti...

Okei, pitääpä ottaa selvää! Kiitos vinkeistä.