tiistai 6. joulukuuta 2011

Raakasuklaata

Aijai, taas yksi juttu, jota niin kaipailin Nepalissa: raakasuklaa.

Monet pitävät raakakaakaota superfoodien kuninkaana, ja sitä hypettävätkin esimerkiksi David Wolfe ja Suomen "suklaakeisari" Jaakko Halmetoja. Raakakaakao.com sivusto kertoo raakakaakaon sisältävän yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% sen painosta olevan antioksidantteja. Tämän lisäksi sen kerrotaan sisältävän kaikista maailman raaka-aineista suurimpia pitoisia useita tärkeitä hivenaineita, kuten magnesiumia ja kromia. Raakakaakaon kerrotaan sisältävän runsaasti mielialaa kohottavia välittäjä-aineita, ja joillekin sen nauttiminen aiheuttaa ns. kaakaoflown tai "kaakaokännin", joka tietysti koetaan positiviisena :)

Toisaalta netissä liikkuu myös hyvin vastakkaisia mielipiteitä, joiden mukaan kaakaon nauttiminen voi olla jopa terveydelle haitallista. Esimerkiksi Ilon Pisaran blogauksessa väitetään, ettei kaakaolla ole ravitsemuksellisesti merkittävää arvoa ja että se on elimistöä happamoittava, liiallinen stimulantti munuaisille ja lisämunuaisille ja suorastaan myrkyllinen aiheuttaen lukuisia määriä haittavaikutuksia kehossa. Blogauksen kommentointiosiossa pitkä keskustelu aiheesta.Itse olen tehnyt jo pitkään raakakaakaoni ilman kaakaota, sillä pidän carobin mausta kaakaojauhetta enemmän. Tänään kuitenkin käytin kaakaojauhetta, sillä huomasin, että minulla oli edelleen kaksi avaamatonta pussia sitä jäljellä, enkä edes muista milloin olen ne ostanut.

Hain varastossa olleen säkillisen superfoodeja, ja tein suklaan tällä kertaa vähän eri tavalla kuin normaalisti. Sekoittelin ensin jauheet keskenään ja sitten kaadoin sulan kookosöljyn siihen päälle. Tuli muuten tällä tavalla tasaisempi koostumus kuin aiemmin.

Sisko kävi vieressä haistelemassa ja valittamassa, että maca haisee pahalle, mesquite haisee oudolle, purple corn haisee oudolle... "miten sä voit syödä tollaista seosta?". Sitten vasta kun kaadoin kookosöljyn sekaan niin hän tajusi, että teen suklaata :)


Valitettavasti siskoni taisi vaan olla oikeassa niistä jauheista, avattuihin paketteihin oli ehkä päässyt hiukan kosteutta tai jotain, koska suklaa tosiaan maistuu lievästi oudolle.

Silti ihan syömiskelpoisia ja ihan toimiva yhdistelmä, vaikka teen nämä suklaat aina heittelemällä aineksia randomilla :) Tällä kertaa meni suunnilleen :

n. 3-4 dl kookosöljyä

3 rkl mesquitea


1 rkl macaa

2 rkl purple corn


2 rkl lesitiiniä

1 rkl guaranaa

1 rkl vaniljaa

1 rkl kanelia


3 rkl kaakaojauhetta

1 rkl camu camua

2 rkl carobia

3 rkl kuorittuja hampunsiemeniä


Laitoin vielä muottien pohjalle pakkasesta jäässä olevia luomumansikanpalasia ja cacao nibsejä.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa sulla ollut aivan ihanat muotit noille suklaille! :)

Karoliina kirjoitti...

:) Äiti ja sisko oli ostaneet uusia silikonimuotteja! Noi on hiukan kovempia kuin aiemmat ihan lötköt silikonit, ja helpompia nostaa kun suklaa on vielä sulaa. Silti toimii kuten ne toisetkin silikonimuotit, eli palat on tosi helppo irroittaa sitten kovettuneina. Kuulemma Kirkkonummen Säästöpörssistä :D

Anonyymi kirjoitti...

Voi täytyy koittaa bongaa, jos jostain lähempää löytyisi yhtä makeita muotteja! :D