blogauksesta
innostuneena kopioin nyt idean, ja kerron kuinka aion parantaa omaa jokapäivästä elämänlaatuani. Kuten Lepantti, aion minäkin kiinnittää tarkemmin huomiota siihen, mihin aikani pistän. Olen huomannut myös tiettyjen rutiinien, päivittäin tapahtuvien juttujen tuovan rauhaa mieleeni, ja niiden puutteen taas aiheuttavan pientä ahdistusta. Tässä pääpiirteittäin miten aion elämääni parantaa:Vähennän tietoneella vietettyä aikaa. Tietokoneella saattaa tuhlaantua aikaa liiankin kanssa, ja välillä ahdistun siitä, kuinka pitkään olen sen edessä istunut. Haluan edelleen kirjoittaa blogia ja lukea hyviä juttuja, mutta aion tehdä selkeämmän eron siihen, milloin teen netissä jotain tarpeellista ja milloin kone on kiinni. En siis halua enää vensklata edestakaisin koko ajan; olisko nyt tullut sähköpostia/facebook-kommentteja/uusia blogikirjoituksia... Mieluummin kerran päivässä koneella tietyn aikaa, ja sitten kone kiinni.
Liikun / Ulkoilen joka päivä. Käyn lenkillä joka päivä, joko kävelemässä tai juoksemassa, tai jotain muuta. Ulkoilmaa täytyy saada edes sen tunnin verran päivässä, vaikka muuten olisi sisällä koko päivän, ja varsinkin silloin!
Aloitan joka aamun Viidellä Tiibetiläisellä riitillä. Kävin kesällä 2006 kurssilla, jolla opetettiin viisi tiibetiläistä riittiä. Olin unohtanut koko riitit, kunnes törmäsin kirjastossa Peter Kelderin kirjaan Viisi Tiibetiläistä menetelmää. Kaivoin laatikosta vanhat monisteeni tuolta kurssilta, ja päätin pistää nyt kokeiluun miten näiden liikkeiden säännöllinen tekeminen vaikuttaa. Riitit ovat joogaliikkeiden tapaisia, ja niiden tarkoituksena on vaikuttaa kehon energiakeskuksiin, eli chakroihin. Ne eivät siis varsinaisesti ole tarkoitettu "liikunnaksi" eikä fyysisen kunnon kehittämiseen, vaan kokonaisvaltaisen kehon hyvinvoinnin lisäämiseen energiakeskusten liikkeen normalisoitumisen kautta. Näiden liikkeiden suorittamiseen menee vartti, tai alussa vähemmänkin.
Kirjoitan ylös tavoitteeni/toiveitani elämältä ja pyrin niitä kohti. Kirjoitin ylös tavoitteitani jo viime vuoden puolella, Heidin ja Ollin teksteistä innostuneena. En kuitenkaan silloin pistänyt niihin mihinkään näkyvälle paikalle ja nyt huomaan hävittäneeni koko paperin. Tällä kertaa pistän tavoitteeni seinälle näkyviin, ja pyrin miettimään niitä mahdollisimman usein.
Jatkan hyväksi havaittuja päivärutiineja. Olen ottanut tavaksi seistä joka ilta päälläni muutaman minuutin ajan ja venytellä. Jatkan tätä tapaa. Myös aamuinen Pimag-suodatettu tuopillinen vettä, MSM:llä ja ehkä sitruunalla höystettynä on hyvä aloitus päivälle. Aiemmin join aamuisin teetä, mutta jostain syystä sitä ei tee enää mieli.
Nukun 8 tuntia. Porissa suoritetun harjoittelun aikana totuin menemään yhdeksän aikaan nukkumaan ja heräämään viideltä. Nyt koitan jatkaa tätä hyvältä tuntuvaa tapaa, vaikkakin täällä Helsingissä se on vaikeampaa kun iltaisin saattaa olla menoa myöhempäänkin. Pyrin silti pääsemään nukkumaan 21-23 aikaan ja heräämään 5-7 aikaan. Hassua, miten aiemmin ajattelin, ettei minua ole tarkoitettu heräämään aikaisin, että se on vaikeaa vaikka kuinka menisi aikaisin nukkumaan. Täytyy myöntää olleensa väärässä ja todeta, että kyllä vaan tuntuu tosi hyvältä herätä aikaisin!! Ja koko ajan vaan paremmalta kun aurinko nousee aiemmin; onko mitään ihanampaa kun istua rauhassa keittiössä aamuauringon kirkkaiden säteiden paistaessa sisään?
Otan tarpeeksi "luppoaikaa" itselleni ja lukemiselle. Lukeminen on yksi asia, johon ei tunnu koskaan olevan tarpeeksi aikaa. Ehkä siksi, että kiinnostavia kirjoja on liian paljon, jotta niitä saisi koskaan lukemalla loppumaan :) Yritän nyt pitää työt sen verran vähäisinä, ja tehdä koulutyöt ajallaan, jotta voin selkeästi ottaa aikaa lukemiselle ja olemiselle.
Päiväni vaihtelevat todella paljon sen mukaan milloin sattuu olemaan koulua, töitä tai muita menoja, joten en pysty laskemaan millään kaavalla kuinka paljon aikaa minulla on käytettävissä milloinkin :) Olen kuitenkin huomannut, että nyt viime viikkoina olen ollut todella paljon rauhallisempi ja vähemmän ahdistunut ajankäytön suhteen kuin aiemmin. Uskon, että tämä johtuu suureksi osaksi siitä, että heräämällä esimerkiksi puoli kuudelta, ehdin jo ennen kouluun menoa (klo 9) tehdä vaikka mitä. Näin koko ilta jää ikäänkuin vapaammaksi! Aiemmin ahdistusta on aiheuttanut nimenomaan tunne siitä, että "enää muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, ja huomenna taas heti herätessä suoraan töihin/kouluun". Tätä ahdistusta en ole nyt tuntenut yli kuukauteen. Tämä rytmi siis tuntuu sopivan minulle hyvin, täytyy pitää tästä kiinni.
Kuva viime syyskuulta täydellisestä aamusta. Yöpaidassa keräämässä omenoita ja luumuja.
6 kommenttia:
Wouwou! Tämähän on mainio kirjoitus. Samantapainen paremman olemisen tavoittelu on alkanut tuntua todella luontevalta – paitsi siis päällä seisominen. Se on aika kova juttu! Tiibetiläiset riitit kuulostavat kyllä todella mielenkiintoisilta.
Itse yritän mahdollisuuksien mukaan aloitella aamuja aurinkotervehdyksillä (Hei aurinko!), en tosin kykene tähän niin usein kuin haluaisin. Täytyy skarpata. Kiitos inspiraatiosta!
ajattelin kirjoittaa noista riiteistä vielä erikseen oman kirjoituksen kunhan ehdin, luultavasti ihan lähipäivinä :)
olen sellainen ihminen, että nautin suunnittelusta ja myös suunnitelmien noudattamisesta, eli minulle tietyt rutiinit toimii tosi hyvin :) varsinkin sellaiset missä saa vetää rastin ruutuun, että Check! :)
Noi riitit on kyl tosi tehokkaita. Muistan viime kesänä kun tein niitä enemmän (melkein päivittäin), niin iltasella porukka ihmetteli, miten voin olla viileellä ilmalla t-paitasillaan. Vitsillä joku heittikin, et on tainnu tulla chakraa treenattua. Ei tainnu olla kovin kaukana totuudesta, selkeesti verenkierto oli tehostunu treenin ansiosta.
Kiitos kokemuksen jakamisesta! Mielenkiintoista nähdä miten nuo vaikuttaa itselläni. Mietin myös sitä, että huomaanko niiden aiheuttamaan muutosta jos samaan aikaan tulee tehtyä kaikkea muuta hyvää tekeviä juttuja, kuten syötyä paremmin, joogattua jne :)
Kuulostaa hyvältä! Haluaisin itsekin päästä tuohon aikaisin nukkumaan-aikaisin ylös -rytmiin. Tällä hetkellä tarvitsen noin 10 tuntia unta - tottuisikohan kahdeksaan tuntiin vai olisiko sitä aina ihan väsynyt?
Mä olen aina aiemmin tarvinnut unta sellaiset 9½ tuntia... Ja sen lisäksi välillä nukkunut enemmänkin.
Nykyään pärjään noilla 8 tunnin unilla, ruokavaliomuutoksen jälkeen! Eli on varmasti mahdollista, mutta ei välttämättä ilman muutoksia :) Joillakin pelkkä reilu D-vitamiinin lisääminen vähentää unentarpeen! Itselläni ei ihan noin helpolla käynyt :)
Mulla toi herääminen pääsi liukumaan tuonne klo 6-7 tässä välissä, mutta nyt alkoi juuri uusi harjoittelu, jonka vuoksi taas herätykset klo 05. Täytyy siis yrittää päästä nukkumaankin siinä ysin pintaan että pysyy pirteänä :)
Lähetä kommentti