torstai 8. heinäkuuta 2010

Kehomeditaatio


Luin Kiinassa ollessa paljon kirjoja, joista yksi oli Jon Kabat-Zinnin Täyttä elämää: Kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa. Kirjassa puhuttiin kehomeditaatiosta, jossa rentoutetaan pikkuvarpaasta lähtien edeten koko keho systemaattisesti. Tämä tekniikka olikin minulle jo vanha tuttu, tosin enemmänkin rentoutuksena kuin meditaationa. Joku viisas sijaisopettaja nimittäin piti meille jo ala-asteella tällaisen koko kehon rentoutuksen, ja siitä lähtien olen käyttänyt tätä tekniikkaa nukahtaakseni!

Kaikkien näiden vuosien ajan, olen tehnyt tätä rentoutusta aina kun en ole sänkyyn mennessä nukahtanut muutaman minuutin kuluessa. Olen tosin aika hyvä nukkumaan, joten käytännössä se tarkoittaa muutamaa kertaa vuodessa. Ja ilmeisen tehokasta tuo onkin, nimittäin ainoastaan kahdella kerralla olen päässyt kehomeditaation loppuun saakka nukahtamatta! Toinen näistä kerroista oli viime viikolla. Noin 90% kerroista en ole päässyt ensimmäisen jalan polvea pidemmälle :D

Uusi juttu minulle oli, että tätä rentoutusta voi käyttää myös esimerkiksi kivun "hoidossa". Pelkäsin etukäteen, että Kiinassa saisin migreenejä, koska edellisellä kerralla kärsin päänsärystä vähintään muutaman kerran viikossa siellä! Ihme kyllä, selvisin kuitenkin toisiksi viimeiseen iltaan asti ilman mitään särkyjä, mutta sitten se iskikin oikein kovana. Päätä särki niin lujasti, etten pystynyt nukahtamaan (lääkkeen otettuani) joten tein tuon kehomeditaation. Aluksi oli tosi vaikea rentoutua kun pää tuntui räjähtävän paikallaan olemisesta, mutta lopuksi sitten ylävartaloon päästessä niskan, kaulan, ja pään rentouttaminen tuntuikin tosi hyvältä ja auttoi lieventämään päänsärkyä!! (Tämä oli siis se toinen kerta kun pääsin tuon rentoutuksen loppuun saakka :)

Kehomeditaatiota on Kabat-Zinnin mukaan tarkoitus käyttää ihan meditaationa, oman kehon kuuntelun opettelemiseen ja sitä kautta esimerkiksi kipujen "hallitsemiseen". Itse voin suositella sitä kuitenkin lämpimästä myös uunilääkkeeksi ;)

Ei kommentteja: