torstai 11. lokakuuta 2012

Ei rahasta, ei laadusta, vaan periaatteesta

Yhtä uskomaton kuin Ruotsin määräys olla tekemättä "liian hyvää ruokaa", on kyllä tämä Kirsi Louhelaisen blogikirjoitus Suomessa uutisoimatta jääneestä tapauksesta.
Suosittelen lukemaan koko jutun, tässä muutama lainaus:

"Petuniassa on ollut viimeiset 25 vuotta oma keittäjä, joka on tehnyt päiväkodin kaikki ruoat omin käsin. Espoon kaupungilta tuli kuitenkin tämän vuoden puolella ukaasi: päiväkodin on luovuttava keittäjästä ja siirryttävä ostopalvelun tilausruokaan."

"Petuniassa oltiin ymmärrettävästi hämmästyneitä. He tekivät varmuuden vuoksi vielä laskelmat eri vaihtoehdoista ja päätyivät lopputulokseen, että ostopalvelun ruoka ei tulisi millään tapaa halvemmaksi. Tämän lisäksi ostopalvelun ruoka on heikkolaatuisempaa kuin päiväkodin oma. Nämä laskelmat eivät kuitenkaan vakuuttaneet viranomaisia. Itse asiassa, kun asia vietiin takaisin kaupungille, päiväkodille todettiin seuraavasti:
Kyse ei ole rahasta eikä laadusta, vaan periaatteesta.
Toistan: ei rahasta, ei laadusta, vaan periaatteesta. Päiväkodeissamme ei siis viranomaisnäkökulmasta ole tarkoituskaan tuottaa palveluja tehokkaasti, eli tuhlaamatta, ja varsinkaan ei ole tarkoitus syöttää lapsille laadukasta ruokaa. Epäilemättä periaate ekstrapoloituu myös hoidon laatuun, ympäristön terveellisyyteen ja muutamiin muihin periaatteille kumartaviin pikkuseikkoihin.
Nyt päiväkotiin tulee sama ostopalveluruoka kuin useimpiin muihinkin kunnallisiin päiväkoteihin. Laatu on heikentynyt dramaattisesti ja toimitusten kanssa on ongelmia. Tyypillistä on, että ruoka tule päiväkotiin jo puoli kymmenen pintaan ja ehtii jäähtyä puolessatoissa tunnissa syömäkelvottomaksi. Päiväkodin keittäjä siirrettiin kortistoon. Rahaa siis menee enemmän kuin ennen: ruoan lisäksi myös yhden henkilön työttömyyskorvaukseen."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

tämä ei ole oma tekstisi, joten kannattaisi lisätä mukaan lähde + kirjoittajan nimi!

Karoliina kirjoitti...

Hei,

kiitos kommentista. Olen tottunut täällä nettimaailmassa kirjoittamaan nettityylillä, eli lähteet on linkkeinä alkuperäiseen kirjoitukseen kuten tuossakin varmaan huomaa.
Muokkasin nyt hiukan niin että kirjoittajan nimi näkyy ja asia ei voi jäädä epäselväksi :)