lauantai 12. syyskuuta 2009

Positiinen yllätys (GYM-lehdessä)

Nappasin Malmin Terveyskaupasta mukaan ilmaisen GYM-lehden (3/2009), ja kaksi juttua pisti silmään.

Ensinnäkin lehdessä oli artikkeli "Paleodieetti: Alkuperäisen ruokavalion jäljillä", jossa kannustetaan syömään kuin esi-isämme.
Lainauksia:

"Tuntuu hurjalta, että nykyään yli 70% ruokavaliostamme koostuu ruoista, jotka eivät esi-isillemme olleet lainkaan saatavilla. Maitotuotteet, murot, leivät ja muut käsitellyt viljatuotteet, valkoinen sokeri ja jalostetut kasviöljyt sekä alkoholi koreilevat tämän listan kärjessä".

"Paleoliittisten kansojen ruokavaliota tutkineiden tutkijoiden mukaan viljelyn yleistyttyä myös krooniset taudit kuten sydän- ja verisuonitaudit alkoivat vähitellen yleistyä. Nykypäivään saakka säilyneet harvat alkuperäiskansat, kuten Paraguayun Achet ja Venezuelan Hiwit syövät esi-isiemme tyyliin. Heidän keskuudessaan näitä tauteja ei tunneta. Ehkä täysjyvävilja ja kasvimargariinit eivät olekaan tie terveyteen?"

"Nykyajan liha ja kala ovat rasvakoostumuksensa puolesta hyvin erilaisia kivikauteen verrattuna. .. On suositeltavaa ottaa selvää ruokansa alkuperästä ja käyttää luomulihaa, riistaa, luomukananmunia ja villiä kalaa aina kun se on mahdollista."

"Kivikauden ruokavaliossa maito loistaa poissaolollaan... Voi olla hämmentävää kuulla, että osteoporoosi ei ollut luolamiesten yleinen sairaus. Kalsiumia he saivat runsaasti vihreistä vihanneksista. Maidon nykypäivänä saavuttama asema on ristiriitainen, sillä tutkimusten perusteella sen juominen ei ehkäise osteoporoosia."


Toinen mielenkiintoinen juttu oli artikkelissa "Tähtäimessä pyöreä peppu!". Siinä ratkaisuksi liiallisen rasvan kertymiseen alavartaloon tarjottiin ksenoestrogeenikuorman vähentämistä(!).

"Juotko usein muovipullosta vettä? Lämmitätkö ruokia muoviastioissa? Käytätkö kosmetiikkaa, joka ei ole 100% luonnollisista ainesosista valmistettu? Pesetkö pyykkiä, tiskaatko ja siivoatko pesuaineilla jotka on ostettu tavallisesta ruokakaupasta eko- tai luomukaupan sijaan?

Jos vastasit yhteenkään edellisistä "kyllä", olet altistunut ksenoestrogeeneille. Ne ovat ympäristöperäisiä estrogeenin kaltaisia aineita. Ksenoestrogeenit, muun muassa flataatit ja parabeenit, käyttäytyvät elimistössä huonon estrogeenin tavoin häiriten kehon luontaisia puhdistusmeganismeja."

Hienoa, että muihinkin kuin Luontaisterveys-lehteen kirjoittavat toimittajat alkavat tiedostaa tällaisia terveysasioita, eikä automaattinen ohje laihduttamiseen olekaan vähärasvaisten maitotuotteiden lisääminen tai bodarin ruokavalion parantamiseen valmiit proteiinijauheet sun muut. Molemmat artikkelit oli kirjoittanut Kaisa Jaakkola. Lehteä pääset lukemaan täältä.

2 kommenttia:

Broccoli Princess kirjoitti...

Hih, olipa hauska törmätä blogikirjoitukseesi artikkeleistani! Googletin xenoestrogeenejä ja tämä hyppäsi listassa ensimmäiselle sivulle :)

Kiva että jutut miellyttivät! Näistä aiheista puhutaan pajon USA:ssa käymissäni Biosignature- ja PICP-koulutuksissa.

Karoliina kirjoitti...

Hauskaa, että löysit juttuni. Googlesta sitä löytyy kaikenlaista :)