tiistai 2. helmikuuta 2010

Se ihana juustokakku

Kerroin pari postausta sitten kämppiksen tekemästä vehnättömästä ja sokerittomasta juustokakusta, ja reseptiä toivottiin.

Kysyin nyt siihen ohjetta ja hassu juttu, ei se ollutkaan hänen oma kakkunsa vaan ohje on Antti Heikkilän vihreästä kirjasta "Hyvän olon keittokirja".
Tuossa kakussa ei siis alunperinkään ole sokeria eikä vehnää. Hämmästyin tosin sitä, että sekä tuossa että muissa jälkiruokaresepteissä on ohjeissa Hermesetasta(!). En tiennyt, että Antti suosittelee makeutusaineiden käyttöä.

Anyways, alla ohje. Kämppis laittoi smetanan tilalta rahkaa, ja jätti makeutusaineen pois. Mutta sitähän voi tietysti varioida itse, ja käyttää makeutuksena vaikka agavea tai mitä ikinä :)
Hauskaa kokkailua!

Vanhan ajan New Yorkin juustokakku

Pohja

2 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä

1 munanvalkuainen

1 rkl voita
1 tl suolaa


Täyte
2 pakettia Philadelphia-tuorejuustoa
3 dl smetanaa
5 tl Hermesetasta

3 munaa

1 tl vaniljauutetta


Pohja:
Sekoita pähkinät, voi, suola ja munanvalkuainen tehosekoittimessa. Levitä tahna tasaiseksi levyksi reunalliseen vuokaan. Paista 165 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Täyte:
Pehmennä juusta sähkövatkaimella keskinopeudella noin minuutti. Liian suuri nopeus tekee juustosta liian kuohkean. Lisää makeutusaine ja sitten munat yksitellen. Munien jälkeen lisää vaniljauute. Lopuksi lisää smetana ja sekoita.


Juustokakun teossa on kätevä käyttää vuokaa, jossa on irroitettava reunus. Aseta reunus vuokaan ja levitä täyte pohjalle. Kakku saa kypsyä uunissa 165 asteessa noin 45 minuuttia. Perinteisesti kakun alle uuniin laitetaan astiaan vettä, mikä tuo kosteutta uuniin ja ehkäisee kakkua halkeilemasta. Kakun täytteeseen voi lisätä myös marjoja. Perinteisesti juustokakku tarjoillaan viileänä, joten jäähdytä ainakin 4 tuntia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai kiitos kun kiinnitit huomioni tähän reseptiin! Kirja on kyllä tuossa pöydällä monen muun ruokaa ja ravitsemusta käsittelevän kirjan kanssa mutta en ollut tähän reseptiin kiinnittänyt huomiota. Infoähkyä ilmassa.. ;-D

Omituinen kieltämättä tämä hermesetas-asia! Sehän on suurelta osin aspartaamia, mitä Heikkiläkin pitää tosi pahana aineena. Vaihtoehdot vain ovat varmaan aika vähäiset kun pitäisi hiilihydraatitonta olla. Itse taidankin kokeilla tätä Yacon-siirapilla tai stevialla (jos saan iHerb-tilaukseni perille).

Karoliina kirjoitti...

niin en tiedä onko noi vaihtoehtoiset makeutusaineet sitten niin pahoja hiilareita kuin sokeri?
vai miksi heikkilä ei voisi niitä suositella..

Scheherazade kirjoitti...

Olishan vanhempi heikkilän opus?

Steviaa suosittelen kyllä ehdottomasti makeutusaineiden sijaan. Reilun vaniljan ja jonkun happaman (sitruunamehun) kanssa juustokakkuun -avot :)