torstai 14. lokakuuta 2010

D-tasot putoavat nopeasti - siis vitamiineja poskeen heti alkusyksystä.

Kyselin Foodit.fi - foorumilla tästä D-vitamiiniasiasta ja sain sellaisen vastauksen, että tasot voi tosiaan pudota nopeastikin syksyllä. Ja tosiaan nyt kun mietin, niin loogistahan se on, sillä vaikka suomalainen olisi koko kesän hyvin auringossa niin talvisin pitää silti syödä D-lisää. Vaikka kesällä ne tasot saisi nousemaan kohtuullisen korkeiksi, niin heti auringon mennessä myös D:t lähtee vauhdilla tippumaan.

Fiksumpaa olisi siis mittauttaa D-tasojaan vaikka muutamaan otteeseen keväällä, sitten kun noita 100 ug:n kapseleita on tullut jo syötyä kohtuullisen aikaa :)

Herättelevä huomio taas tämäkin, nyt ainakin tiedän, että pelko D-tasojen liian korkeaksi nousemisesta ole kovinkaan aiheellinen, kun pienelläkin tauolla ne laskevat heti näin alas.

5 kommenttia:

Entomba kirjoitti...

Tämä oli oikeasti hyvää infoa! Kiitos Karo. Itsekin pitää jatkossa tarkkailla D-vitamiinin saantia.

Aiemmin en nimittäin koskaan syönyt erikseen D-vitamiinia, vasta tässä lähiaikoina olen erikseen alkanut syömään erillisiä D-vitamiinipillereitä (niitä pellvansiemenöljyssä).

Aiemmion tosin otin kalaöljyä, jossa D-vitamiinia, muttei paljoa, mutta se on jäänyt nyt pois, joten surutta vaan väh. 100 µg D.tä päivässä. Katsotaan vaikuttaako mielialaan ja oloon muutenkin.

Koitaha siekii pärjätä!

P.S. Muista myös Beeta-KAROteeni. :P

:D

Taika kirjoitti...

MIstä muuten olet hankkinut ko. merkkiä? Myydäänkö suomessa vai oletko tilannut nettikaupasta?

Karoliina kirjoitti...

Tässä postauksessa ei kai mainittu, että mitä merkkiä syön? Mutta oletan, että tarkoitat kuitenki tuota Carlson Labsia mitä oon ehkä sanonut aiemmassa postauksessa syöväni. Sitä ei tosiaan saa Suomesta vaan olen tilannut iHerbistä. Tulee huomattavasti halvemmaksikin, kuin mikään Suomesta ostettava.

http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Solar-D-Gems-4-000-IU-360-Soft-Gels/12663?at=0
Tätä minulla on ollut, vuoden varasto yhdessä purkissa reilulla 20 eurolla. Seuraavaksi ajattelin tilata kalaöljyssä olevan, ei siis kalanMAKSAöljyssä kuten tämä edellinen, ettei tule liikaa A-vitamiinia samassa :)

Neonomide kirjoitti...

Joo, kesä oli huikea mutta suomalaisittain kuitenkin se keskipäivän aurinko on edelleen ainoa tapa saada kunnolla D-vitamiinia. Keskitaso kesän jälkeen elokuussa on ainakin iäkkäillä jotain 65 nmol/l, eli vaihteluvälin rajoilla mennään.

Olitko kauankin auringossa ?

Merkissä ei pitäisi tosiaan olla mitään vikaa, vaikka ainahan vaihtelu sisällössä ja vasteessa on mahdollinen.

Itse söin alkuun todella tujun tuntuista merkkiä jota ei saa enää Suomeen ja sitten 5000 IU:n NOW-merkkiä, noin 3 kuukauden tauon jälkeen keväällä 90 nmol/l, eli keskiarvovasteen perusteella lähtötasot jotain 150 nmol/l.

Karoliina kirjoitti...

Joo taisin kyllä viime kesänä viettää melko paljon aikaa auringossa, en nimittäin ollut töissä vaan vietin aikaa esimerkiksi mökillä, ja aika paljon vedessä :)
En kyllä ole mikään auringonottaja, en siis makoile auringossa, vaikka ulkona viihdynkin.

Nyt oon syönyt taas D:tä, ja aion syödäkin koko talven. LÄhden helmikuussa Nepaliin, joten katsotaan paljonko siellä tulee aurinkoa nautittua :)