keskiviikko 13. lokakuuta 2010

D-vitamiini tasoni - iso ylläri!

Sain tänään tietää D-vitamiinitasoni.... 57 nmol/l. :(

Söin koko viime talven Carlson Labsin D-Gemsiä 4,000 IU päivässä, joitain unohtuneita lukuunottamatta tietysti. Syyskuusta toukokuuhun. Kesällä ajattelin, että saan aurinkoa tarpeeksi joten lopetin kesäksi. Toisaalta halusin myös mittauttaa nuo tasoni, jotta tietäisin etteivät ne nouse äkkiä liian korkeiksi. Siksi en ole ottanut nyt syksylläkään D:tä kuin satunnaisesti.

Nyt sain ne vihdoin mittautettua ja tulos oli kyllä hiukan yllättävä... Mietiskelen nyt, että kuinka nopeasti nuo tasot voi laskea (kesän aikana?) vai meinaako tuo, ettei koko talven D-vitamiinitankkaus koskaan nostanutkaan noita tasoja tuon ylemmäs? Toivottu taso olisi varmaankin noin 100 pintaan. Se ei olisi minkään ohjeiden mukaan liian matala, mutta ei myöskään liian korkea. Olin suunnitellut, että jos olisin jo päässyt tavoitetasolleni, olisin ostanut seuraavalla kerralla 50 ug tabletteja ja jatkanut niillä. Ilmeisesti taidan pitäytyä sitten edelleen noissa 100 ug tabuissa, ja tehdä niiden syömisestä taas säännöllistä.

11 kommenttia:

Hanna / Kirjainten virrassa kirjoitti...

Missä kävit mittauttamassa d-vitamiinitasosi?

Karoliina kirjoitti...

Mehiläisessä.
Multa mitattiin samalla kaikki mahdolliset hormonijutut ja kilppariarvot jne. noiden hormoniongelmien takia mitä on ollut niin samalla tuli mitattua D.
Huom, lääkäri itse ehdotti sitä! ;)

Hanna / Kirjainten virrassa kirjoitti...

Mie kävin viikko sitten Antioksidanttiklinikalla mittauttamassa ison kasan eri vitamiini- ja hivenaineiden imeytymistä ynnä muuta, koska epäilivät ettei imeydy ruoka-aineet kunnolla. Mielenkiinnolla odotan omia tuloksia, sillä jätin myös kesäksi d-vitamiinit pois.

Karoliina kirjoitti...

Saako kysyä paljonko kustansi?
Mielenkiintoista olisi kyllä tietää tuollaisia juttuja, vaikken itse mitään imeytyshäiriöitä epäilekään. Tai ainakaan ole epäillyt tähän mennessä...
Ainut mikä mulla on mitattu on B12, ja se oli keskellä viitearvoja.

Pellon pientareella kirjoitti...

Ihmeellistä, miten ne ovatkin noin alhaiset? Itse syön niitä 50 ug: Carlsoneita. Paljonko Mehiläisessä maksoivat nuo testit ja lääkärikäynti? Olisi kiva joskus mittauttaa, mutta antioksidanttiklinikka on kuulemani mukaan niin (törkeän) kallis, että sinne ei ole mahdollisuutta mennä.

Hannamari Rahkonen | Yellow mood kirjoitti...

Onko syömäsi D-vitamiini ollut öljykapselissa vai tablettina?

Jos se on ollut kuiva tabletti, ei ole ihmekään ettei ole imeytynyt. Kantsii aina valita öljykapseliin sidottu D-vitamiini ja ottaa se ruuan kanssa — imeytyminen on tehokkaampaa :)

Karoliina kirjoitti...

Halo: Ei, vaan pitäisi olla parhaita mahdollisia D-lisiä, eli Carlson Labsin ja kalaöljyssä on. Oon vielä ottanut sen useimmiten öljyjen kanssa...

Pellon pientareella: En osaa sanoa mitä maksaisi pelkän D:n mittaus, koska mulla oli muitakin juttuja siinä. Mut muistaakseni se pelkkä labratesti oli 50 pintaan.
Joku antoi hyvän vinkin, että soittaa suoraan vaikka Diacoriin, kysyy saako tulla pelkkään D-labraan ilman mitään lääkärikäyntiä! Silloin maksaa vaan ton viitisenkymppiä siitä testistä :)

Pellon pientareella kirjoitti...

Mitä kaikken tuohon 50€:n labrakokeeseen siis sisältyi? Tietääkö joku, saako terveyskeskuksessa kattavat perustestit (tuskin vitamiinitasoja sentään), vaikkei olisi "sairas"?

Karoliina kirjoitti...

Pellon pientareella: Siis ihan pelkkä se D-25-OH, eli D-pitoisuus seerumista.
Jokainen labratesti maksaa erikseen. Voi olla vaikea saada perusterveyskeskuksesta mitään ylimääräisiä, koska ne testit tosiaan maksaa jokaikinen, eikä niitä tietenkään veronmaksajien rahoilla haluta ottaa muita kuin ne mitkä koetaan oikeasti tarpeellisiksi.

Sen sijaan yksityisellä saat kaikki mistä haluat maksaa, jokaisella on oma hintansa.

Itse oon saanut aiemmin mittautettua B12 ilmaiseksi, koska kerroin olevani lähes vegaani ja huolestunut siitä. Eli hyvällä syyllä siis...

Hanna / Kirjainten virrassa kirjoitti...

Antioksidanttiklinikka on kyllä tosi kallis, mutta saan onneksi osan hoidoista vakuutukseen. Mie en osaa sanoa tarkkaan paljonko maksoi, koska samalla testattiin niin paljon muuta, mutta näköjään pelkkä d-testi oli alle 50e.

anu kirjoitti...

d vitaamiineja on monen hintaisia ja valmisteita onorkaanisia ja synteettisia itse käytän pelkään ruoka aineesen perustuvia