keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Parasta luomuhunajaa Kerimäeltä
Kämppiksen äiti on hunajantuottaja, ja saimme viimeinkin tänne kommuuniin maisteltavaksi tätä pitkään odotettua ihanuutta. Oli todella hyvää!!

Olli Posti taisi justiin peräänkuuluttaa jossain blogauksessa enemmän tietoa ruokien etiketteihin, ja tässä hunajassa on ainakin minun mielestäni ihan informatiiviset etiketit :) Vai mitä mieltä olette? En nyt ihan muista mitä informaatiota Olli tuolla haki, mutta enpä keksi paljon lisättävää näihin.
Tänään oli Facebookin Ruohonjuuri-ryhmässä livekeskustelu mehiläisistä, vastaamassa olivat Pesosen Mehiläistarhoilta Minna Pesonen ja Esa Pesonen. Keskustelussa selvisi esimerkiksi se, miksi mehiläisiä ruokitaan talvisin sokerilla:

KYSYMYS: Miksei Pesosen mehiläisiä ruokita intiaanisokerilla?

Minna Pesonen vastaa: Mukavaa, että olette kiinnostuneita mehiläisten ruokinnasta! Se mihin sokeria talveksi tarvitaan, on mehiläisten hiilihydraatin tarpeen tyydyttäminen eli lämmön tuottaminen pesään. Eli, inkkarisokerissa on liian paljon... kivennäisiä, (samoin hunajassa) jotka talvella rasittavat suolistoa ja näin lisää kakkaamisen tarvetta. Koska mehiläinen on siisti eläin, eikä tee tarpeitaan pesään, se lentäisi ulos ja paleltuisi.

Jätämme pesään aina talveksi hunajaa "reunakakuille", jonka yhdyskunta hyödyntää vasta keväällä, jolloin ulkoilukin on mahdollista(kakkahätä). Mehiläinen on Suomessa kotieläin, joka ei talvehdi ilman ihmisen apua. Mutta myös esim. Espanjassa mehiläisiä joudutaan talveksi ruokkimaan sokerilla, joskin määrä on pienempi talven ja sadottoman kauden lyhyydestä johtuen.

1 kommentti:

Entomba kirjoitti...

Testattu.
Toimii ie. nam. :)

Tosin täältä päin löyty 'juokseva' ei 'lohkeava' hunaja, mutta samaa settiä.

Suosittelen kyllä. Varsin hyvää.
Sain maistiksi myös uudelta hunajatarhaajalta, Sanna Saarniolta, uutta kesän satoa. Ja wou! On makeaa! Ei luomua, mutta samalla metodilla ne mehiläiset on ruokittu, kuulema, kuin Pitkänen tarhassakin...

Oon kyllä ihan koukussa hunajaan.
No oon nykysin koukussa vaikka mihin. :) :/ :( *huoh*