sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Korvaaminen 2: Suolat / maustaminen

Jokainen tietää, että ihminen tarvitsee suolaa elääkseen, mutta myös, että virallisen käsityksen mukaan liiallinen suolankäyttö aiheuttaa verenpaineen nousua ja erilaisia sairauksia. Moni ei kuitenkaan ole miettinyt, että se mitä me kutsumme suolaksi, eli teollinen ruokasuola, on todellisuudessa hyvin pitkälle jalostettu oikeasta suolasta ja sisältää lähes pelkästään puhdistettua natriumkloridia, lisättyä jodia ja paakkuuntumisenestoainetta. Siitä on kuumentamalla erotettu kaikki muut mineraalit, ja myyty ne erikseen esimerkiksi kosmetiikka- ja lääketeollisuudelle.

Kehomme ei pysty käsittelemään teollista ruokasuolaa oikein, ja siksi se aiheuttaa ongelmia elimistössä. Luonnollisen puhdistamattomattoman suolan keho tunnistaa ja pystyy käyttämään hyväkseen luonnollisella tavalla. Ihminen voi syödä liikaa ruokasuolaa, ja silti kärsiä oikean suolan puutteesta.

"Myrkkysuolan" vaihtaminen luonnolliseen vaihtoehtoon on todellinen terveysteko, joka ei vaadi suurta panostusta, edes rahallisesti.

Luonnollista suolaa on kahta alkuperää: merisuolaa ja vuorisuolaa. Vuorisuolaa löydät myös nimillä kristallisuola, ruususuola tai himalajansuola. Hyvä suola ei ole puhtaan valkoista, vaan joko harmahtavaa (merisuola) tai vaaleanpunaista (vuorisuola). Nämä ovat siis puhdistamattomia suoloja, eli niissä on tallella kaikki 84 alkuainetta, luonnollisessa muodossaan ja suhteessa.

Omat suolani: Celtic Sea Salt, SunSpeltin Himalajansuola ja vasemmalla suolalamppu!


Suolan lisäksi myös muussa maustamisessa kannattaa keskittyä luonnollisuuteen ja puhtauteen. Eräs tunnettu ja paljon keskusteltu "mauste" on arominvahvenne natriumglutamaatti eli MSG (monosodiumglutamate), usein ilmoitettu koodilla E621. Natriumglutamaattia syytetään moninaisten terveyshaittojen aiheuttamisesta, yleisiä ainakin päänsärky, pahoinvointi tai hengenahdistus. Natriumglutamaatin laaja käyttö johtuu kai suurimmaksi osaksi siitä, että sillä saa aikaan vahvan maun halvalla, tarvitsematta käyttää mitään "aitoja" mausteita. Aihe on ollut ainakin jossain määrin tapetilla syksystä 2009 lähtien kun Espoon kaupunki lopetti natriumglutamaatin käytön kouluruoassa, ja pian perässä seurasi useita elintarviketuottajia, sekä muita kuntia. Ja perässä hiihtäjiä riittää edelleen, esimerkiksi oman kouluni ravintola Fazer Amica sai vihdoin vaihdettua liemivalmisteensa tämän kuun alussa.

Teolliset valmisteet kannattaa siis unohtaa; käsittääkseni suurin osa yrttisuoloista ja liemitiivisteistä sisältää edelleen natriumglutamaattia. Ja monissa ruoissa , joissa natriumglutamaattia ei ole haluttu käyttää (yleisön toiveesta...?) on hämäävästi käytetty muita epäilyttäviä ainesosia kuten hiivauutetta, joka on saman lisäaineen esiaste. Tätä saattaa olla myös tuotteissa, joissa luvataan, että "ei sisällä natriumglutamaattia", joten tuoteselosteen tarkistaminen on aina paikallaan.

Mitä sitten käyttää maustamiseen? Oikean suolan lisäksi mitä tahansa luonnollisia mausteita, mieluiten tietysti luomuna. Esimerkiksi Sonnentor-merkillä on runsaat valikoimat luomumausteita. Ja jos Ruotsi sujuu, niin tämä itsetehty kasvisliemi on kuulemma maailman parasta.


4 kommenttia:

kte kirjoitti...

Tuon "ei sisällä natriumglutamaattia" -tekstin ansiosta ostin yksiä soijapakasteita. Kun sitten kotona niitä aloin tehdä, katsoin tietty tuoteselosteen kääntöpuolelta (yleensä teen tän kyllä jo kaupassa!), ja siellä yhtenä ainesosana oli hiivauute. Haloo??

Paljonkohan vuorisuolaa pitäisi käyttää, että siitä on terveyshaittoja, esim. verenpaineen nousua? Oon aina vaan lukenut sen terveysvaikutuksista..

Ennen en käyttänyt suolaa lähestulkoon lainkaan, kunnes siirryin vuorisuolan käyttöön. Nyt sitä on laitettava aina salaatin päälle, muuten ei maistu miltään, ja monien ruokien kanssa pitää sitä saada myös. No ei kai sitä liikaa kuitenkaan tuu käytettyä, mutta ruoka on nykyään mautonta, jos tuota ei oo! (Tai jos muuten ei oo maustanut tosi hyvin muilla mausteilla.)

Karoliina kirjoitti...

En tiedä onko mahdollista syödä sitä noin normaalikäytössä niin paljon, että mitään varsinaisia haittoja tulisi. En ole ainakaan kuullut sellaisesta, ainut mitä itsekin olen kuullut on se, että verenpaine normalisoituu kun siirtyy käyttämään oikeaa suolaa pöytäsuolan sijaan. Ja tuota oikeaa suolaahan voi käyttää suolahuuhteluinakin, jolloin sitä tulee nautittua aika paljon, joten luulen, että tavallisessakin käytössä pitää vaan muistaa juoda tarpeeksi nestettä niin keho pystyy kyllä itse poistamaan sen mitä se ei tarvitse.

Suolaiseen makuunhan tottuu, voi olla ihan siitä kyse :) Ainakin itse olen huomannut, että kun tottuu suolaamaan ruokaa, niin ei enää pärjääkään ilman. Kunnes sitten taas unohtuu se suolan käyttö joksikin aikaa, eikä enää edes muista, kuinka paljon sitä aiemmin käytti :) Suu tottuu suolaiseen/suolattomaan varmaan aika nopeastikin :) Mutta en usko siitä olevan mitään haittaa, ehkä se tulee sulle tarpeeseen, jos olet aiemmin käyttänyt jotain ruokasuolaa?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä karo! Tuosta tekstistä paistaa positiivisella tavalla se vaiva, jonka olet nähnyt tuottamisprosessissa.

Muutenkin oli mukava lukea asiatekstiä, koska kasvava määrä ihmisiä blogaa suoranaisesti tai ainakin välillisesti itsestään.

..Palkinnoksi hyvistä kirjoituksista, painoin "tykkää" - nappia :)

-T

Karoliina kirjoitti...

Kiitos! Itsestä on tietysti helpompi blogata, myös henkisesti, koska siinä ei voi epäonnistua samalla tavalla kuin "asiablogauksissa". Aloin juuri kyllä innostua tästä asiablogaamisesta, harmi, että täällä Nepalissa tää verkkoyhteys on kortilla, sähköä ei ole ja kännykän akku kestää vaan 2,5 tuntia. Tollaisen asiapostauksen tekeminen kun kestää aika paljon pidempään kaikkine lähteineen :)
Siltikin kirjoitan kyllä noita omasta näkökulmastani, että miten olen itse parhaaksi nähnyt tuon korvaamisen :)