tiistai 27. syyskuuta 2011

Kokemukseni E-pillerien lopettamisesta




Olen kirjoittanut aiheeseen liittyen monta kertaa aiemmin, mutta halusin nyt koota yhteen omat kokemukseni taman melkein kahden vuoden ajalta pillerien lopettamisen jalkeen. Toivon, etta tama postaus loytyisi helposti googlella, silla yha useampi tuntuu pohtivan tata aihetta ja etsivan muiden ihmisten omakohtaisia kokemuksia pelkan terveydenhuoltohenkilokunnalta saadun "tiedon" lisaksi. Samasta aiheesta loytyy muitakin hyvia postauksia, ja esimerkiksi Emma on juuri kirjoittanut mahtavan, myos enemman faktatietoa sisaltavan kokemuksensa aiheesta.

Aloitin e-pillerien syomisen kesalla 2002. Niista ei koskaan aiheutunut minulle mitaan sivuvaikutuksia, ainakaan sellaisia, joita olisin huomannut. Joka vuosi minulle kirjoitettiin resepti uusiksi, vaikka aina kerroin, etta lahisuvussani on ollut useampia veritulppia. Minulle ei koskaan myoskaan kerrottu missaan, etta pillereista olisi hyva pitaa taukoa, joten soin niita tunnollisesti 7,5 vuotta putkeen. Joulukuussa 2009 olin puhdistanut koko ruokavalioni, paassyt eroon migreenista ja huomannut monia muita hyvia vaikutuksia talla puhtaammalla elamantavalla. Rupesin miettimaan, etta miksi ihmeessa vapaaehtoisesti edelleen nautin synteettisia hormoneja, joten lopetin e-pillerien kayton.

Tasta alkoikin sitten sellaiset hormoniongelmat, etta oksat pois :) Kuukautiset jaivat pois samantien, tai siis, eivat palanneet, silla pillerien aikanahan "kuukautiset" ovat tosiasiassa vain valivuotoa. Ensimmaiset kuukautiset pillerien lopettamisen jalkeen tulivat syyskuussa 2010, eli 9 kuukautta pillerien lopettamisen jalkeen.

E-pillerien lopettamisen aiheuttamia ongelmia:

1. Lihominen / ruokahalu.

Ruokahalu kasvoi valtavaksi, ja aloin tuntea nalkaa jatkuvasti. "Normaalisti" nalkatuntemukseni ovat ehka hiukan epaluonnollisenkin laimeita, en tunne nalkaa lahes koskaan. Maaliskuuhun mennessa huomasin lihoneeni 5 kiloa, ja vaikka sen jalkeen rupesin kovasti yrittamaan painon pudottamista, niin se nousi edelleen toiset 5 kiloa. Talla hetkella, lahes kaksi vuotta myohemmin, olen edelleen sen 10 kiloa painavampi, ja uskokaa pois, olen yrittanyt paasta niista kiloista eroon. Jotain on selkeasti muuttunut, silla aiemmin minun tarvitsi vain syoda esim. viikko kevyemmin ja heti putosi pari kiloa. Nyt en saa painoani liikahtamaan sitten millaan. Noh, ainakaan en jojolaihduta, hah !
Luulen, etta insuliiniaineenvaihduntaani tuli jotain haikkaa, silla saatoin tuntea nalkaa heti ruokailun jalkeen uudestaan. Nyt syksylla 2011 kavin Biosignature-analyysissa, ja siella todettiinkin insuliinisietokykyni olevan todella alhainen. En usko asian olleen aiemmin nain, ennen pillerien lopettamista.
Kasvaneen ruokahalun lisaksi koin erilaisia mielihaluja (kuten raskaana ollessa..?) ruokien suhteen, mutta ruoan lisaksi minun rupesi kauheasti tekemaan mieli myos alkoholia ja tupakkaa.

2. Iho / vanhentuminen

Ihoni muuttui myos melko nopeasti. Ihohuokoset muuttuivat nakyviksi, mustapaita tuli enemman ja ihostani tuli epatasaisempi. Ensimmaisen puolen vuoden ajan minulla oli myos finneja seka kasvoissa, etta selassa(!), vaikka minulla ei ennen pillerien aloittamistakaan ollut koskaan minkaanlaisia iho-ongelmia, ei edes teini-iassa. Luojan kiitos, finnien tulo kuitenkin laantui aikanaan. Nykyaan tahan kasvojen ihoonkin on jo melkein tottunut, vaikka valilla lahelta peiliin katsottaessa tunnen nayttavani vanhalta juopolta naiden ihohuokosten kanssa.... (mahtava tunne!)
Ihoni on myoskin aivan selkeasti vanhentunut, taman huomasin noin puoli vuotta pillerien lopettamisen jalkeen. Kasvojeni ihosta on tullut ryppyisempi ja sameampi, ja jollain lailla muhkurainen. Muhkuraisuus saattaa tietysti johtua myos lihomisesta. Olen aina nayttanut ikaistani joitain vuosia nuoremmalta, mutta nyt useampi laheiseni on kysynyt kuinka naytan niin vanhalta :) Ei tunnu myoskaan mukavalta kun en meinaa enaa tunnistaa itseani valokuvista.

3. Hiustenlahto

Tama oli kaikista muutoksista itselleni ehka vaikein hyvaksya. Minulla on aina ollut kohtuullisen paksut hiukset, jotka nayttivat pitkina hyvalta. Huomasin hiuksia lahtevan jo alkukesasta 2010, mutta loppukesasta tajusin niiden oikeasti todella harventuneen kun tuntui etta auki ollessa niista nakyi lapi. Myos kampaajani totesi, etta naistahan puuttuu puolet, ja jouduinkin leikkaamaan lyhyeksi luodaksi edes jonkunlaisen illuusion normaalipaksuisesta tukasta :) Onneksi kuukautisten alkamisen myota syyskuussa 2010 hiustenlahto loppui, ja joitain hiuksia taisi jopa kasvaa takaisin. Eivat nama tosin vielakaan ole lahellekaan sita paksuutta mita hiukseni ennen olivat.

4. Terveysongelmat

Naiden oireiden lisaksi jossain vaiheessa loppukevaasta rupesin turpoamaan tosissani, siis keraamaan nestetta (sen laskin lisaksi...) ja huomasin lepopulssini laskeneen noin 20 yksikkoa! Jotain sydamen vajaatoiminnan tapaista siis oli meneillaan, ja samaan aikaan tunsin itseni todella vasyneeksi jatkuvasti. Naiden kaikkien oireiden vuoksi epailin kilpirauhasen vajaatoimintaa ja kavinkin laakarissa otattamassa tyroksiinipitoisuudet. Suurta poikkeamaa normaaliarvoista ei ollut, mutta laakari antoi minulle reseptin tyroksiinia varten, jos olisin halunnut kokeilla helpottaako se oireita. En koskaan kuitenkaan hakenut tata reseptia, silla halusin kokeilla ensin luonnollisin keinoin saada terveyteni tasapainoon.

Viimeiset kaksi viikkoa ennen kuukautisteni alkua karsin aika vahvasta pahoinvoinnista aamuisin, ja ensimmaisten kuukautisten yhteydessa minulla oli myos kuukautiskipuja, joista en ole koskaan elamassani aiemmin karsinyt. Kuukautisteni alettua ne olivat saannolliset, aina siihen asti kunnes lahdin Nepaliin helmikuussa 2011, jolloin niihin tulikin taas yli 80 paivan tauko. Taman tauon jalkeen karsin taas hiukan kuukautiskivuista, ja nyt toivon, ettei taman kertainen Nepalin reissu aiheuta jalleen pitkaa taukoa kuukautiskiertoon.

Kuukautisteni alettua kuitenkin kaikki oireet katosivat muutamien viikkojen kuluessa. Talla hetkella ainoa jaljella oleva muutos on se, etten tunnista enaa itseani valokuvissa. Eli siis ylimaaraiset kilot ja kasvojen vanhentuminen.


Minun ratkaisuni:

Suurimpien ongelmien ilmettya kesalla 2010, rupesin syomaan reiluina annoksina Macaa tasapainottaakseni hormonitoimintaani, Fo-Ti nimista valmistetta koska sita suositeltiin hiustenlahtoon, Udo's Oilia saadakseni hyvia rasvahappoja, paljon kookosoljya ja kilpirauhasta varten parapahkinoita (sisaltaa seleenia), levia esim. Kelpia (sisaltaa jodia + paljon muuta), Ashwagandhaa ja Now Foodsilta Thyroid Energy nimista valmistetta, jonka tarkoitus on tukea kilpirauhasen toimintaa. Soin myos monia muita superfoodeja, joita olin syonyt jo vuodesta 2009.

Jos minulla olisi ollut silloin varaa, olisin varmasti kayttanyt huomattavasti enemman vaihtoehtoisia hoitomuotoja, esimerkiksi akupunktiota ja vyohyketerapiaa. Kavin muutaman kerran akupunktiossa, kesalla kaymani vyohyketerapiakurssin yhteydessa opettajamme yritti hoitaa myos tata ongelmaa, ja lisaksi kavin syksylla vahan ennen kuukautisten alkamista muutamia kertoja holistisella psykoterapeutilla. Nyt syksylla 2011 kavin Biosignature analyysissa, silla uskon, etta hormonitasapainollani on paljonkin tekemista naiden kertyneiden kilojen kanssa. Sielta saamiani ohjeita voi lukea tasta aiemmasta postauksestani.

Kaiken taman jalkeen, toivon, etta ihmiset harkitsisivat todella tarkkaan ennen pillerien aloittamista. Useille ihmisille se itse pillerien syominen aiheuttaa tamankaltaisia ongelmia, ja vaikka ei aiheuttaisi niin jo se, etta pillerien lopettaminen on aiheuttanut usealle tuntemalleni ihmiselle kilpirauhasen vajaatoiminnan (!) on ainakin minusta jo tarpeeksi vahva merkki siita, etta ne eivat voi mitenkaan olla hyvaksi ihmiselle. Olen onnellinen, etta olen paassyt suurimmista ongelmista eroon, ja toivon, etta tama postaus kannustaisi muita naisia lopettamaan pillerien kayton minua aiemmassa vaiheessa. Kaikille ei lopettaminen aiheuta mitaan oireita vaikka olisi syonyt pillereita pitkaankin, mutta uskon, etta mita aiemmin sen paatoksen tekee sita parempi!

Lisäys 21.10.2012. Monelle suurin tekijä pillerien lopettamisessa on niille korvaavan vaihtoehdon löytäminen. Yksi erittäin varteenotettava, täysin luonnollinen hormoniton vaihtoehto on hedelmällisyystietokone, lue juttuni täältä! 

15 kommenttia:

Mustikkatyttö kirjoitti...

Kiitos upeasta kirjoituksestasi! Varmaan yhä useampi alkaa kyseenalaistaa e-pillereitten ja muitten synteettisten hormonien käyttöä. Tälläiset avoimet ja suorat kertomukset aiheesta ovat tosi tärkeitä!

Minua on jo kauan harmittanut miten monien terveyttä e-pillerit vievätkään epätasapainoon! Onneksi asian tiedostaminen on selvästi kasvussa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mikä johtuu mistäkin, mutta maksahepatoosi toisessa raskaudessa vähän herätti miettimään menneitä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos nyt joku tämän luettuaan säikähtää hirveästi eikä sen takia uskalla lopettaa jo aloittamiaan pillereitä, niin oma kokemukseni lopettamisesta tässä :)

Kuukautiset olivat poissa 3 kk, sen jälkeen ovat tulleet jokseenkin säännöllisinä takaisin. Ennen pillereiden aloittamista vuoto olit todella runsasta ja pelkäsin etukäteen homman muuttuvan samanlaiseksi, mutta ainakaan näiden 1v 3 kk aikana niin ei ole käynyt. Ei siis tarvi olla tunnin-parin välein vaihtamassa sidettä, kuten aikana ennen pilsuja.

En lihonut, päinvastoin 2 kg katosi yhdessä yössä (nesteitä kai) eikä ole tullut takaisin. Ruokahalu kasvaa vain päivää ennen menkkoja, muuten on ennallaan.

Iho-ongelmat olivat lieviä (jokunen finni/muu paukama) ja kestivät ehkä kuukauden tai kaksi. Hiuksia ei ole lähtenyt tavallista enempää.

Pääsin siis helpolla, ja olen tosi iloinen että lopetin tuon rumban. Nyt vaan odotellaan vaihdevuosia ja katsotaan mitä hormoonirynnäkköä ne tuovat tullessaan...

Karoliina kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Tosiaan kaikille ei todellakaan aiheudu lopettamisesta välttämättä mitään vaivoja :)

Akupunktiolääkärini muuten oli sitä mieltä, että maksani oli kärsinyt tästä pillerihormonihässäkästä ja sitä hoidettiin kun kävin akupunktiossa. Tuli mieleen ensimmäisen anonyymin kommentista.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Karoliina!
Olen miettinyt pillereiden lopettamista jo jonkun aikaa. Päätöksen tein muutama päivä sitten, kun otin viimeisen pillerin liuskastani.
Olin mielestäni liian nuori, kun aloitin pillereiden syömisen. (Juuri ja juuri 15) Mutta silloinen lääkärini oli sitä mieltä, että jos haluan helpotusta menkkoihini ja kipuihin, minun kannattaa aloittaa pillereiden käyttö.
Nyt kuitenkin olen lukenut niin monia huonoja kokemuksia pillereistä ja niiden käytön lopettamisesta johtuneista haittavaikutukista (kuten esim. raskaaksitulemisen hankaloituminen, koska tiedän, että myöhemmin haluan lapsia) joten päätin lopettaa ne ihan itseäni varten.
Nyt kun olen alkanut miettimään mahdollisia ongelmia, mitä minulle on tullut pillereistä, niitä on suuri kasa (mm. alavatsan pömpötys, limakalvojen kuivuus) ja ''mukavuus'' menkkojen aikana tuntuu pieneltä näihin ongelmiin verrattuna.
Nyt minua kauhistuttaa suorastaan ajatus siitä, että söisin pillereitä vielä monia vuosia.
Olen myös hieman hämilläni siitä, että minulle ei ikinä kerrottu mistään haittavaikutuksista, kun aloitin pillereiden käytön.
Suorastaan niitä tyrkytettiin minulle.
Pelottaa hieman tämä hormoonirulianssi, mutta toivon, että ne eivät ole hirveän pahat. Runsaisiin menkkoihin osaan varautua. :)
Kiitos vielä, olen saanut paljon apua blogistasi!

Karoliina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Karoliina kirjoitti...

Hei... muistan kirjoittaneeni yo.anonyymille vastauksen jo aikaa sitten. Ei tassa kuitenkaan mitaan nay. Toivottavasti pillerien lopetus on kuitenkin mennyt oikein hyvin ja myohaiset kiitokset kommentista :)

Maija kirjoitti...

Hei Karoliina!
Hienoa, että kirjottelet näin avoimesti aiheesta! Itse söin myös vuosia pillereitä, vaikka lapsesta saakkaa elämääni viitoittava tekijä onkin ollut luonnonmukaisuus. Tässä joitain aikoija sitten päätin kuitenkin lopettaa pillerien popsimisen ja etsiä muita vaihtoehtoja. Sen seurauksena horminitoiminta meni ihan sekaisin ja menkkoja ei kuulunut muutamaan kuukauteen.
Onnekseni apu löytyi läheltä. Äitini on vyöhyketerapeutti ja omaa 20 vuoden vankan kokemuksen. Niinpä kerroin hänelle ongelmastani. Ensimmäisen hoidon jälkeisenä päivänä alkoi alavatsakivut. (tunnistin sen heti ovulaatioksi) ja kahden viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta alkoikin sitten ne menkat :) Vyöhyketerapia on kyllä ihmeellistä! Onneksi meillä on näitä vaihtoehtohoitoja <3

Karoliina kirjoitti...

Moikka, mäkin sain hiukan vyöhyketerapiaa joku aika ennen kuin ne kuukautiset sitten vihdoin alkoi.
Valitettavasti ei ollut silloin, eikä varmaan nyt edelleenkään ihan hetkeen varaa käydä useampaan kertaan... Varmaan edelleenkin tekisi hyvää, vieläkin saa odotella kuukautisia vaikka yli 2,5 vuotta siitä lopetuksesta..
Mutta kuten sanoit, hyvä että näitä hoitomuotoja on! Itsekin luotan, että vyöhyke tai akupunktio voisi olla suureksi avuksi! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hmm. Naisen hormonitoimintahan muuttuu TODELLA paljon vuosien varrella, että on aika helppo laittaa moni asia pillereiden syyksi ja verrata elämää 5 tai 10 vuotta taaksepäin :)
Kaikille ei e-pillerit missään nimessä sovi, mutta itse en usko, että niillä olisi mitään pitkäaikaisia sivuvaikutuksia. E-pillereillä on myös etuja, kuten vähentävät riskiä kohdun limakalvojen ja munasarjojen syöpiin, endometrioosiin, PMS-oireisiin jne.

Karoliina kirjoitti...

Hei,

en tokikaan missään näissä muutoksissa verrannut elämääni aikaan ennen e-pillereitä, vaan aikaan jolloin lopetin ne. Toki ihmisen hormonitoiminta muuttuu vuosien varrelle, mutta normaalia ei ole, että se muuttuu muutamassa kuukaudessa todella rajusti. Ei myöskään se, että kuukautiset ovat poissa 9 kk hurjien oireiden kera, ja oireiden poistuminen ihmeellisesti heti kun kuukautiset taas alkavat ;)
Kyllä tässä kuka tahansa tohtori toteaisi ihan selkeän syy-seuraussuhteen :)

Pitkäaikaisista vaikutuksista en tiedä, moni on kertonut puhjenneen kilpirauhasen vajaatoiminnan pillereiden lopettamisen yhteydessä, "sattumalta". MInulta kaikki nuo oireet tosiaan poistuivat sitten 9 kk myöhemmin kun ne kuukautiset alkoivat.

Noita samoja riskejä vähentävät huomattavasti tehokkaammin myös esimerkiksi terveet elämäntavat ja oikea ruoka teollisen roskaruoan sijaan. Bonuksena samalla myös ympäristöajattelu, hirveä määrä hormoneja vesistöissämme ei tee hyvää kaloillemme eikä luonnolle, eikä sitä kautta palatessa myöskään meille. En kiellä, ettei pillereillä olisi siis tuollaisia "etuja", mutta ei niitä niiden vuoksi voi kellekään suositella.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisia juttuja!

Olen 26-vuotias nainen, ja olen käyttänyt pillereitä periaatteessa 8 vuotta. Aloin syömään pillereitä 18-vuotiaana lukiolaisena, tuolloin lähinnä halusin kokeilla, auttaisiko se ihooni. Kärsin teininä aknesta.

Välissä on ollut taukoa jonkin aikaa, en muista ihan tarkkaan, mutta yhteensä ehkä 1-1,5 vuoden ajan. Tuolloin en kokenut tarvitsevani hintavia pillereitä, koska en ollut vakisuhteissa, ja ihokin oli jo rauhoittunut iänkin myötä.

Mieheni, jonka kanssa ollut yhdessä jo reilun vuoden, on jo pitkään toivonut, että heittäisin hiiteen hormonaaliset mömmöt. Hän ei ole koskaan oikein pitänyt ajatuksesta, että kukaan myrkyttäisi kehoaan millään ylimääräisellä. Itsekin olen vanhemmiten alkanut pelkäämään kaikkia mahdollisia haittavaikutuksia, ja jo haluaisin olla "oma itseni", omien hormonieni kanssa. Emme siis yritä tulla raskaaksi (kai? :D), mutta täysin luomikeinoin koitetaan jatkossa ehkäistä. Vaatii opettelua, mutta palkitsee kyllä. :)

Söin viimeisen pillerin tasan 14 vuorokautta sitten. 6 vuorokautta sitten olisi siis pitänyt aloittaa uusi pillerilaatta, mutta enpäs aloittanut.

Nyt minulla on ollut päänsärkyä ja pahoinvointia, ei tosin mitää pahaa, mutta sellainen etova olo tulee ja menee. En ole kuitenkaan oksennellut tms. Lisäksi ihan uusi ja mielenkiintoinen ilmiö: SAAN JUOSTA KOKO AJAN VESSASSA!:o Koko ajan tuntuu olevan tarve käydä pissalla, tarve on voimakkaimmillaan aamuisin, jatkuen aina iltapäivään noin klo 14-15 saakka.

Voisikohan minulla olla jokin tulehdus sen takia, että lopetin pillerit? :O Minulla on ollut joskus lapsena pissatulehdus, mutta sen jälkeen ei ikinä. Pissatessa minua ei satu, ei kirvele, ei kutise tms. Mutta tuntuu jotenkin jännän "supistelevalta", en oikein osaa kuvailla. Mikä on outoa. Varsinkin, kun virtsaputki/virtsarakko ja emätin/kohtu ovat kuitenkin varsin eri paikkoja... :D

Jos oireeni pahenevat (jos alkaa sattua ja jos alan asumaan vessassa), niin varaan ajan lääkäriin. Tuntuu oudolta, että e-pillereiden lopettamisesta aiheutuisi jotain tällaisia ongelmia.

Toisaalta: voisinko olla raskaana? Tuskin... Näin nopeasti pillereiden lopettamisen jälkeen, en usko. Ja olemme luottaneet nyt tämän pillerittömän ajan keskeytettyyn yhdyntään, ja mielestäni ovista ei ole vielä edes ollut.

Joitakin kertoja on koiraissut masusta. Kauhulla odotan, räjähtääkö iho ennen pitkää akneen jälleen... :/ Toivottavasti ei!

Anonyymi kirjoitti...

Oma kokemukseni laastareiden lopettamisesta:

Kasvoilleni rupesi tulemaan finnejä, erittäin paljon, joitakin pieniä mutta isoja myös. Myöskin yläselkään, solisluiden lähistölle ja kaulaan. Ovat helpottuneet ajan myötä, mutta silti hiukan häiritsevästi niitä on. Ennen hormonaalista ehkäisyä esiintyi hyvin harvoin finnejä.

Päänahka rupesi temppuilemaan. Tuli erittäin rasvaiseksi ja hilseileväksi, joka myöskin helpottunut ajan myötä, mutta edelleen on jonkunlaisia näppylöitä päänahassa ja kutisee. En ole tietenkään varma johtuuko juuri laastarien lopettamisesta.

Menkkoja ei ole kuulunut 5 kk. Yhdet menkat tulivat vielä lopettamisen jälkeen varmaankin, kun hormonit vielä vaikuttivat. On kuitenkin ollut toisenlaisia ongelmia myös alapään suhteen, outoa vuotoa, mutta menenkin gynelle selvittelemään. Toivon todella, että menkkani alkaisivat pian, sillä se on merkki naiselle, että kroppa toimii.

Olen kuitenkin tyytyväinen päätökseeni lopettaa hormonaalinen ehkäisy. En ole ollut läheskään niin herkkä tunteistani kuin mitä olin käytön aikana ja olen myöskin laihtunut noin 5 kg :)

Anonyymi kirjoitti...

Lihominen... että mua kehuttaa. Itselle kävi juurikin näin. Söin minipillereitä kaksi vuotta, lopetin 11/15, eli kohta 1,5v sitten. Kun aloitin pillerit,lihoin 5kg. En ollu moksiskaan, kunnes paino nousi taas 5kg. Armoton painonpudotus on jatkunut kaksi vuotta, ja lisää 5kg on tullut. Toi on mun mielestäni kamalaa... kun syön terveellisesti ja teen kaikkeni että laihdun, vuosien ajan, eikä mitään :/ ennen pillereitä ei koskaan tarvinnut mitään tehdä että paino putosi. Oletko noin viisi vuotta jälkeen saanut painon pudotettua?

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Minua kiinnostaisi tietää, että ovatko hiustesi paksuus ja kasvu palanneet normaalille tasolle? Jos ovat, niin kauanko siinä suunnilleen kesti?