torstai 6. elokuuta 2009

Uusi vanha ihastus : Ranska

Vietettiin juuri ihana viikko Ranskan etelarannikolla, Marseillesissa ja Cagnesissa. Jostain syysta oon vaan edelleen paljon ihastuneempi Ranskaan, kuin esimerkiksi Espanjaan, tai muuhun Eurooppaan. Yksi syy on kieli, jota siella saa ja joutuu puhumaan, kun paikallinen vaesto osaa aika nihkeasti englantia. Ilmeisesti heillakin sita silti koulussa opetetaan, silla yksi kauppias tokaisi reippaasti "school english" ja nauroi paalle, kun kysyin puhuuko han englantia. Eika siella koulussa ollut vissiin mitaan muuta sitten oppinutkaan, silla ei ymmartanyt yksinkertaista asiaa, jota yritin englanniksi kysya. Onneksi itse osasin kysya ranskaksi :) Nuoriso ilmeisesti osaa viela vahemman, noin viisitoistavuotias tytto ei ymmartanyt sanaa "bus" (bas) englanniksi, mutta "le bus" (bys) ranskalaisittain aannettyna tuli heti ymmarretyksi. Janna juttu on myos se, kuinka ranskalaiset "unohtavat" kahden sanan jalkeen etta emme ymmarra ranskaa. Sitten kun muistuttaa uudelleen, saattaa tulla jopa lause englantia, jonka jalkeen kieli vaihtuu taas ranskaksi. No, onneksi me nyt ymmarretaan juuri sen verran, etta tullaan toimeen.

Marseillesissa kaytiin hauskassa luonnonpuistossa vuoristossa, joka oli lahes sama kuin olisi mennyt Suomessa metsaan piknikille. Havupuita, puolukan tapaisia kasveja, heinaa, havunneulasia ja muurahaisia. Vaan hyttyset puuttui. Eksoottista nailla leveysasteilla, ja vaihtelua palmuille.

Cagnesista oltiin onnistuttu varaamaan hotelli, joka ei ollut lahellakaan Cagnesin keskustaa, vaan ylempana vuoristossa. Taksikuski ei meinannut uskoa, etta se on edes Cagnesin alueella. Ilmeisesti se ei sitten ollutkaan, vaan La Gauden maakunnassa(?). Otettiin sitten siihen valiin pieni lepotauko, 3 paivaa, eika kayty muualla kuin kerran bussilla rannalla. Hotellilta kun ei voinut oikein kavellakaan mihinkaan, pelkkaa kapeaa vuoristotieta, ilman jalkakaytavia ja autot ajavat lujaa. Onneksi hotelli oli mukava, ja meilla oli oma kahden hengen huone, jonka pienen terassin takana hevoset laukkasi ja hirnui. Mukava tunnelma.

Ei kommentteja: