Kaikkialla nyt puidaan tuota sikainfluenssaa, meilläkin töissä on aihetta hieman sivuttu. Lähinnä tuohon rokotteeseen liittyen. Itse hoitoalalla olevana pisti silmään sunnuntain (25.10) Hesarin lainaus Kalevan sikainfluenssa-artikkelista.
"Kun suomalaisten vahvuuksiin yleensä kuuluu se, että emme vauhkoonnu olemattomista uhkista ja osaamme kuunnella asiantuntijoiden neuvoja, on sikainfluenssan torjunta saanut aikaan kummallisen liikehdinnän. Sen viestinä on, että rokotteen ottaminen voi olla vaarallista."
Tarkoittaako rokotteesta kieltäytyminen vauhkoontumista? Vai olisiko sitä enemmänkin vaikka omien pienten lasten vieminen rokotekokeiluun ennen kuin rokotteesta tiedetään vielä paljoakaan? Ovatko sikainfluenssarokotteen mahdolliset sivuvaikutukset olematon uhka?
"Erityisen hälyyttävää on, että osa hoitohenkilöstöstäkin karttelee tarjolla olevaa rokotetta. Kyse on silloin myös potilasturvallisuudesta ja silloin ollaan alan ammattietiikan ydinkysymysten äärellä. Voi kysyä, onko taudin levittäjäksi ryhtyvä työntekijä lainkaan oikealla alalla."
Ryhtyykö rokotteesta kieltäytyvä henkilö automaattisesti taudin levittäjäksi? Entä kausi-influenssarokotteista kieltäytyvä? Niihinhän kuolee joka vuosi ihmisiä. Oikeastaan me rokotteesta kieltäytyvät ihmiset olemme siis lähestulkoon tappajia. Entäs ne hoitajat, jotka ottavat tavallisen kausi-influenssarokotteen ja sairastavat sen jälkeen puoli vuotta jatkuvasti? Näinkin on todettu käyneen...
Mutta tottahan hoitoala on kutsumus, ja oletuksena on oman valinnanvapauden ja kenties terveyden uhraaminen potilaiden vuoksi. No questions asked, tai olet väärällä alalla.
Selkeästi ainakin Kalevan toimituksessa osataan kuunnella asiantuntijoiden neuvoja, ja tiedetään, että rokote on turvallinen kun THL sanoo niin.
1 kommentti:
Kaipa se possunuhakin kuolee kun ruiskuttaa tarpeeksi elohopeaa suoneen.. ikävä kyllä siinä saattaa mennä "muutama" hermosolu samalla....
Lähetä kommentti