Paluu "oikean ruoan pariin" ja laatutietoisempaan ruokakäyttäytymiseen on selvästi leviämässä, ja rupeaa mediassa näkymään yhä useammassa lehdessä. Tänään bongasin uudesta Matkaan-lehdestä jutun Superruoista.
Melestäni melko hyvä juttu, jossa puhuttiin siis superruoista, ei superfoodeista :)
Luulen, että jos liikaa korostetaan ainoastaan kalliita ja eksoottisia superfoodeja, voi ihmisille tulla vastustusreaktio päälle, ja he hylkäävät jutun idean. Ei kuitenkaan ole kyse mistään ihmeaineista, jotka yksin käytettyinä tai entiseen ruokavalioon lisättyinä yhtäkkiä muuttavat elämän. Tärkeämpää olisi kokonaisvaltainen muutos ruokailutavoissa, laatutietoisuuden kasvattaminen ihan perusruoan suhteen. Taikasanat: Lisääminen & Korvaaminen ;)
Mielestäni Matkaan-lehden jutussa oli onnistuttu ottamaan huomioon juuri niitä helposti lähestyttäviä pointteja, joita jokaisen ihmisen pitäisi ruveta miettimään. Otsikko olisi voinut olla joku muukin kuin "Superruokaa!", (esim. "Laatua ruokailuun") mutta pääasia, että näitä juttuja tehdään ja niissä on selkeitä, yksinkertaisia neuvoja ja tietoa pohdittavaksi. Onhan tuo Superruoka tietysti sellainen huomiota herättävä termi, että juttu tulee varmemmin luetuksi.
Jutussa oli esitelty ruoka-aineista mustikka, parsakaali, tee, pinaatti, pähkinät ja tomaatti, sekä eksoottisemmista raakakaakao, maca-jauhe ("tymäkänhajuinen" :D) ja goji ("maku on mitäänsanomaton, muttei epämiellyttävä...").
Poimintoja:
"Arkipäivän superruoassa ei ole tuoteselostetta, eikä sitä myydä villeillä terveyslupauksilla, koska terveellisimmät elintarvikkeet voi ostaa ruokakaupan vihannesosastolta."
"Jos ei jaksa itse perehtyä erilaisten ruoka-aineiden ominaisuuksiin, voi terveysdieetin aloittaa lisäämällä ruokavalioonsa paljon erivärisiä kasviksia, pehmeitä rasvoja ja marjoja, sekä syömällä vain vähän eineksiä ja prosessoitua ruokaa. Eksoottisempia superruoka-aineita voi kokeilla kiinnostavana lisänä."
"Superruokatrendin taustalla on ajatus, että ruoalla voi edistää terveyttä, ehkäistä sairauksia ja jopa parantaa niitä."
"Tehomaatalouden vuoksi maaperä on köyhtynyt ihmiselle välttämättömistä vitamiineista ja hivenaineista, kuten sinkistä magnesiumista ja seleenistä. Siksi niitä ei ole nykyruoassakaan tarvittavia määriä, ja ihmisten vastustuskyky on alhainen."
"Purkista napsittuna ravintoaineet eivät välttämättä tuo tuloksia yhtä tehokkaasti kuin ravinnosta saatuina, koska ravintoaineet toimivat muiden aineiden kanssa tiimeinä."
P.S. Toinen juttu mikä on kaikissa lehdissä on D-vitamiini! (esim. nyt Iltalehden vaihteessa Tuuli Matinsalo huolehtii lasten d-vitamiinin saannista) Ihme, jos niitä suosituksia ei nosteta, kun aihe on niin selkeästi pinnalla.
5 kommenttia:
http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=16/2009&id=5525645
D:stä Aviisissa, kannattaa poimia ainakin tuo Neonomiden osuus lopusta :)
-
Tietyin väliajoin jokin ravintojuttu nousee superiksi, mutta herättelyä tarvitaankin. Juuri tuo Ollin eteenviemä laatuajattelu ja itsensä kuulostelu on se, millä pelataan.
kiitos linkistä!
Onko toi juttu uusimmassa Matkaan lehdessä? Toivottavasti, niin ehtisi vielä joululomalle lähtiessä napata sen mukaani =).
Joo uusimmassa, joulukuun lehdessä.
Karoliina: Voi mua >=), olinpas hätäinen...tossa alussahan se tosiaan mainitaankin!
Lähetä kommentti