sunnuntai 15. elokuuta 2010

Ruokauutisia

Näitä ruokaan liittyviä uutisia on aina yhtä "mukava" lukea, eikä verenpaine nouse yhtään. Nyt pisti silmään uutinen "Huonot hiilihydraatit päivitetään ruokaympyrään". Onhan se hienoa, että näitä muutoksia oikeasti tehdään, mutta silti...

Ah, näitä sanamuotoja. Dosentti Fogelholm "Voi olla, että olemme tulkinneet sitä niin, että ollaan tehty eläinrasvasta suomalaisen ruokavalion ainoa paha poika ja oikea tulos onkin se, että ei se nyt niin paha ollutkaan"
Voi tosiaan olla, mutta varmaksi tätä ei tulla myöntämään koskaan.

"Osa pohjoismaisista ravitsemusasiantuntijoista tahtoo nostaa D-vitamiinin 7,5 mikrogramman vuorokausisuosituksen kymmeneen."
Siis juuri sillä 2,5 pykälän nostollahan se kansa paranee.

"Tämä on tietysti kova kysymys, koska, jos se nousee, kenenkään ei ole mahdollisuutta saada sitä ruokavaliosta."
Siis hetkinen.... Tärkeintähän on siis se, ettei vaan joudu ottamaan mitään ravintolisiä. Ei sillä niin väliä, kuinka sairaaksi sitä tulee D-vitamiinin puutteesta, kunhan vaan ei joudu sitä lisänä ottamaan. Mieluumminhan me tietysti syödään diabetespillereitä, otetaan sytostaatteja ja influenssapiikki joka vuosi, kuin jotain D-vitamiinilisää. Siis sehän nyt olisi ihan vihoviimeinen juttu. Totta kai suositukset pitää pitää sillä tasolla, että ihmiset voi kuvitella saavansa ne täyteen ruoasta. Ettei vaan kukaan voisi syyttää ravitsemusasiantuntijoita siitä, että... öö.. siis siitä että yrittävät pitää meidät terveenä. Eikun... mites se nyt menikään.

"Peruselintarvikkeiden vitaminointi tällaisissa kriittisessä tilanteissa on ehdottomasti turvallisin ja paras tapa hoitaa se asia."
Ja kriittisellä tilanteellahan ei tässä tapauksessa tietenkään tarkoiteta sitä, että suositukset ovat liian alhaiset ja ihmiset sairastuvat D-vitamiinivajeesta, vaan sitä, että joku haluaa nostaa suositusrajaa ja ihmisille pitää äkkiä saada syötetyksi se 10 ug peruselintarvikkeista. Ettei kukaan vaan joutuisi itse ottamaan vastuuta D-vitamiinin saannistaan. Ja siis peruselintarvikkeethan ovat tietysti margariini ja maito. Vaikka uutisen alussa melkein myönnettiinkin, ettei se eläinrasva niin paha ollutkaan ;)

Ja uutisen mukaan Pekka Puska odottaa näitä uusia suosituksia innolla. "Ravintoasioissa on niin paljon kaupallisia paineita ja erilaisia mielipiteitä, että on äärettömän tärkeää, että kansalaisille kerrotaan, mikä on paras asiantuntijatieto. Ihmisethän sitten itse valitsevat mitä syövät." Tähän voisi muuttaa vain yhden sanan; on= olisi. Se olisi tosiaan äärettömän tärkeää.

Jos ken haluaa lukea tämän uutisen kokonaisuudessaan, se löytyy täältä.

2 kommenttia:

Daniela kirjoitti...

Luin juuri itse kyseisen uutisen, ja tuli vähän sellainen olo, että kiitti tyhjästä. Jotenkin otsikot lupasivat ties mitä, mutta, noh, anti jäi köyhähköksi :)

Petteri kirjoitti...

Aah, Puska ja Fogelholm.

Verenpaine nousi pelkkien noiden kahden nimen näkemisestä.

Uskomattomia vanhan koulukunnan urpoja, enkä halua edes enää lukea heidän mielipiteitään mistään.

Itse selvittelin näitä ravintoasioita noin seitsemän vuotta sitten ensimmäisiä kertoja ja ihan normaalilla maalaisjärjellä tajusin lyhyessä ajassa mistä koko hommassa on kyse.

Vinkki: $

Antaa Puskien ja Fogelholmien pitää oma uskontonsa, mutta heidän saarnojaan en enää kuuntele mistään hinnasta, edes läpällä. :)