keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Saasteita hengitellen

Ajattelin, että täällä olisi varmaan hyvä saada vähän enemmän hyötyliikuntaa ja päätin ruveta kävelemään joka paikkaan. Asumme täällä ihan laakson keskustassa sen pohjalla, ja etäisyydet joka paikkaan on kohtuullisen lyhyet, kauimpiin kauppoihin ja muihin missä tulee käytyä menee kävellen reilu tunti. Salille menee 45 minuuttia, ja eihän mulla täällä muuta olekaan kuin aikaa :) Valitettavasti tuo kävelypäätös ei välttämättä ollutkaan terveyden kannalta paras mahdollinen, sillä se aiheutti yskän, josta olen nyt kärsinyt jo yli viikon. Ja muutama päivä sitten lehdessä taisi olla syy siihen miksi:


Tuntuu, että nyt talvella tuo katupöly ja saaste tuntuu keuhkoissa enemmän kuin mitä kesäaikaan täällä. Hankin tuollaisen naamamaskin, vaikka tuntuukin ahdistavalta hengitellä omaa lämmintä hengitysilmaansa.

... The residents of Kathmandu are worried about the deteriorating air quality and are trying to protect themselves with masks and other protective measures.

...the concentration of PM10 in dry seasons was more than 120 micron gram per cubic meter which is six times higher than the guidelines set by World Health Organisation (WHO).

...average amount of Total Suspended Particulate (TSP) matter in the air of main commercial areas of Kathmandu is greater than 1,000 ppm. The WHO standard for total suspended particulate is 150 to 230 ppm.

Kuulostaa aika pahalta ja tämän voi kyllä todeta ihan paljaalla silmällä ja nenällä. Katupöly on välillä niin konkreettista, että tuntuu kuin olisi hiekkamyrskyn keskellä. Puhumattakaan kaikista näkymättömistä pienhiukkasista. Ei huvita kauheasti kävellä tuossa ilmassa, mutta toisaalta tuntuu vielä tyhmemmältä maksaa taksista, joka saastuttaa lisää ja jota en oikeasti tarvitsisi sillä aikaa minulla tosiaan on kävelläkin. Miten sitä siis parhaiten suojelisi omia keuhkojaan? Myrkkyjen poistamiseksi vedän päivittäin zeoliittia, ja pyrin syömään täälläkin mahdollisimman puhtaasti ja muitakin superfoodeja on käytössä. Onneksi meidän koti on sentään asuinalueen keskellä eikä tässä ainakaan katolta katsottuna näköetäisyydellä kulje heti autotietä :)

Loppuun hiukan positiivisuutta: meidän katolta. Asutaan Stupa-temppelin pihassa.

Ei kommentteja: