tiistai 7. helmikuuta 2012

Nepalilaisia terveystuotteita

Eikös Suomessa muistaakseni terveysmainonnan laillisuus mene jotenkin niin, että jos tuotteessa on yksi, todistetusti terveysvaikutteinen ainesosa, niin sitä saa mainostaa terveystuotteena? Esimerkiksi Activiaan on lisätty joku bifidobakteeri, ja siksi se on terveystuote. Sitten taas luonnonmukaisia tuotteiden terveysväittämiä on rajoitettu tosi paljon?

No, en ole tähän perehtynyt, eikä sillä niin väliä. Suomessa monet ovat alkaneet jo ymmärtää, ettei teollinen roska ole terveellistä vaikka sinne keinotekoisesti lisättäisiin mitä ja, että terveys löytyy HeVi-osastolta.

Täällä Nepalissa sen sijaan saa vissiin myydä ihan mitä tahansa ja terveysväitteille ei ole rajoituksia. Suututtaa oikein kun täällä myydään esimerkiksi puhdasta glukoosia lapsille "terveellisenä energiana". Tosin näinhän Suomessakin, ainakin vielä joku aika sitten. Muistan kun itsekin joskus yläasteikäisenä mainosten uhrina söin aina sokerilla makeutettuja tuotteita keinomakeutettujen sijaan, koska "Sokeri on PUHDASTA LUONNON ENERGIAA!". Ei tullut mieleen, ettei kumpikaan ole varsinaisesti terveellistä.

Anyways, tänään ahdisti kaupassa tällainen tuote:

Santuli HEALTH FOOD


Complete Diet (??). Sopii raskaana oleville ja imettäville naisille.


Ja ainesosina kaikki parhaudet: soijapapu, maissi, vehnä, maapähkinä, ohra... Complete Diet tosiaan.


Olen ymmärtänyt, että täällä on ihmisillä aika paljon terveysongelmia jo nykyään, kaikki perus länsimaalaiset kuten 2-tyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit. Ei kai ihme kun ruokavalio tuntuu koostuvan 80 % pelkästä riisistä, valkovehnästä ja sokerista. Sokerinkäyttö varsinkin on aika näkyvää, vaikkei varsinaisia karkkeja syödäkään samalla lailla kuin meillä. Esimerkiksi juomiin nepalilaiset saattavat upottaa sokeria enemmän kuin niihin liukenee. 3 ruokalusikallista per kahvikuppi on ihan normimäärä. Ja terveysvalistus rajoittuu kai aika pitkälti isoimpien sanomalehtien satunnaisiin kolumneihin, joiden ajatukset on kai suoraan jenkkien virallisterveellisestä.

Väriaineillekaan ei taida olla mitään säädöksiä täällä. Tämä ei ole tosiaan pahimmasta päästä, mutta sisko ei halunnut ostaa kirkkaan pinkkiä jäätelöä... :P

Ei kommentteja: