keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kalaöljyt - The Shocking Truth !

Kalaöljy(kapselit) on varmaan eniten keskustelua herättävä lisäravinne, niiden nykyravinnon omega-6 pitoisuuden vuoksi kasvaneen tarpeen ja niiden annostuksen (kuinka paljon uskaltaa ottaa) ja vaikutusten (ei kai veren hyytyminen vaan esty liikaa..) vuoksi, mutta erityisesti niiden laadun ja säilyvyyden vuoksi!

Jossain vaiheessa eri puolilla nettiä oli paljon keskustelua ihmisten tekemistä testeistä, joiden mukaan kalaöljy sulattaa muovimukin, ja tätä pidettiin merkkinä kalaöljyn huonosta laadusta. Jotkut fiksummat kuitenkin tiesivät tämän johtuvan vain kemiallisesta reaktiosta öljyn ja muovin välillä, mistä ei voi päätellä mitään siitä miten kalaöljy suolistossamme (joka ei ole muovia ;) käyttäytyy.

Kimberly Snyder kirjoitti juuri blogissaan kalaöljyn laadusta, raflaavasti otsikolla "The Shocking Truth About Fish Oil Supplements". Hänen mukaansa jotain laadusta voi päätellä sen perusteella, tuottaako kalaöljysuplementti pahan makuisia röyhtäyksiä vai ei!

If you’ve ever taken fish oil capsules, then you’re probably aware of the #1 complaint people have about them: they repeat on you. That’s right, fish oil capsules nearly always cause fish oil burps. If you don’t like fish (or maybe even if you do), that’s not a pleasant side effect. It’s um, horribly unattractive to put it politely. One of the reasons this happens is this: fish oil capsules are frequently rancid.

Tällaiseen johtopäätökseen olin itseasiassa itsekin tullut, lopetin nimittäin Tri Tolosen E-EPA-kapseleiden syömisen nimenomaan tämän ongelman vuoksi. Ne aiheuttivat ällöttävän makuisia röyhtäyksiä, joista tuli tietysti se fiilis, etteivät ne ole ihan syöntikunnossa. Siskoni oli huomannut saman asian, ja tällä hetkellä syömme molemmat (ja myös koko muu perheeni !) monien suosittelemaa New Chapterin Wholemegaa. Tämä valmiste ei tunnu aiheuttavan minkäänlaisia röyhtäyksiä, eikä ällötystä.

New Chapterin paketissa on kerrottu, että myös kapseleiden väristä voi päätellä laadun. New Chapterin kerrotaan olevan väriltään tummempi, koska sitä ei ole "puhdistettu" tislaamalla, kuten useimpia muita kalaöljyjä. Koska en ilmeisesti osaa heittää mitään pois, niin hyllystä löytyy edelleen iso kasa tuota E-EPAA. Huomatkaa, että olen säästänyt myös New Chapterin pahvin, kun sen päällä on hyvä kuivata purkkeja auringossa :D Tässä siis vertailun vuoksi kuvassa vasemmalla Wholemega ja oikealla E-EPA.New Chapterin paketista:
"This heavy distillation... can fractionate, isolate, and destroy beneficial compounds that give fish oil its naturally vibrant color and clarity. .. Wholemega is different. The Extra-Virgin process used to extract Wholemega, similar to that used in fine olive oil, delivers an oil that is striking in color and transparency. This gentle, food-grade process preserves numerous beneficial compounds - including Vitamin D3 and Astaxanthin. This brilliant hue in Wholemega comes from Astaxanthin - an antioxidant that is naturally found in Wild Salmon and abundant in this Extra-Virgin fish oil."
Muitakin laadukkaita valmisteita varmasti löytyy, mutta tässä siis yksi, jonka olen itse kokenut niin hyväksi, etten ole nähnyt tarvetta vielä vaihtaa :)


LISÄYS:
Pistänpä tähän vielä Viidakkomiehen suositukset perään, kun Olli ehtikin jo heti bongata tämän kirjoituksen. Näistä tulikin mieleeni, että käytänhän itsekin tuon New Chapterin Wholemegan lisäksi myös Green Pasturesin Skate Liver Oilia, sekä OmegaAstin astaksantiinia samalla.


P.S. Karolla hyvää juttua kalaöljyistä ja niiden laatu-tekijöistä: http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2012/02/kalaoljyt-shocking-truth.html

meikän suositukset:

– kaikki missä lukee Green Pasture / Blue Ice
– New Chapter Whole Omega
– nämä lienee myös hyviä: http://www.longevitywarehouse.com/Pharmaceutical-Grade-Fish-Oil-120-softgels-p/pharmgradefishoil.htm & http://www.longevitywarehouse.com/David-Wolfe-Foods-Raw-Omega-3-p/rawomega3plus.htm
– Udo’s DHA <3
- markkinoiden paras Chia-öljy, http://www.longevitywarehouse.com/Andreas-Seed-Chia-Seed-Oil-p/andreaschiaoil.htm blendattuna kookosöljyyn tai muuten käytettynä yhdessä laadukkaan kookosöljyn kanssa


Viidakkomies says:

astaxantiinia aina hyvä ottaa kalaöljyn kanssa, vaikkapa Healthy Originsin mega-edullinen jättipakkaus, joka meikälläkin jatkuvassa käytössä (aina kun vedän naamaan jotain tosi pehmeää rasvaa, kuten kalaöljyä)


2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Suomen markkinoilta löytyy nestemäinen Eskimo-3 kalaöljy joka on mielestäni tosi hyvä. Luonnollisessa muodossa oleva, vahva ja hyvänmakuinen. Ei röyhtäytä tai jätä ikävää jälkituntemusta. Ainut vika pullossa on sen pieni koko!

Karoliina kirjoitti...

Joo mulla onkin itseasiassa tota Eskimo-3:sta. Se taitaa olla ainut, mikä säilyy lämpimässä avaamattomana, siksi ostin "matkaevääksi" kun lähdin Nepaliin. Ja myös kuvausten perusteella pitäisi olla laadukkaasti valmistettu! :)