lauantai 7. marraskuuta 2009

Muutama sana Codex Alimentarius -tilaisuudesta

Tänään oli siis Codex Alimentarius -infotilaisuus, josta blogasin aiemmin. Odotin itse enemmän tuttuja paikalle, ja ilmeisesti järjestäjätkin olivat odottaneet enemmän väkeä. Toivottavasti ihmiset kuitenkin heräisivät lähitulevaisuudessa tähän asiaan vahvemmin ja uusi yhdistys NHF Finland saisi näkyvyyttä.

Ajattelin nyt sanoa muutaman sanan siitä, mitä itse tuosta tilaisuudesta sain irti. Puhujana oli siis Scott Tips, joka on NHF:n (National Health Federation) edustajana käynyt Codex Alimentariuksen kokouksissa jo kymmenen vuotta puolustamassa tavallisen ihmisen oikeutta määrätä esimerkiksi omasta lisäravinteiden, tai lääkkeiden käytöstään. Tilaisuus oli tietenkin englanninkielinen, eikä muistini varmasti ole mitenkään pilkuntarkka, joten jos tässä tekstissä on hurjia asiavirheitä niin korjatkaa ihmeessä.

Scott Tips painotti sitä, että meidän kaikkien tulisi muistaa, etteivät valtio tai valtion laitokset ole meitä varten, tai meidän puolellamme. Meidän tulisi myös pitää kiinni oikeuksistamme ja pitää meteliä meille tärkeistä asioista, eikä tuudittautua siihen uskoon, että kyllä valtio tekee sellaisia päätöksiä, jotka ovat meille parhaaksi. Moni ihminen saattaa ajatella, että ei Codex Alimentariuksen päätökset kosketa meitä sillä meidän päätöksemme tekee omat päättäjämme, eikä Codexilla ole mitään toimivaltaa Suomessa. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä Codexin omissa tavoitteissakin on vaikuttaa suoraan kansalliseen lainsäädäntöön, ja näin myös tulee tapahtumaan. Toinen harhakäsitys on, että Codex tulisi voimaan 31.1.2010. Näin ei kuitenkaan ole, vaan silloin tulee voimaan Eu:n "Food Supplements Directive". Mikä tämän merkitys on, se ei minulle vielä selvinnyt. Codexilla ei kuitenkaan ole mitään merkittyä voimaantulopäivää, Scott arveli muistaakseni 2011...? Tämä asia jäi minulle hiukan epäselväksi, mihin asti tässä siis on aikaa yrittää vastustaa Codexin voimaantuloa?

Codex Alimentariushan on jalo konsepti, mutta ei valitettavasti toimi hyvien periaatteidensa mukaisesti. Se oikeuttaa toimimisensa ihmisten suojelemisella, mutta tosiasiassa toimii yksilön valinnanvapautta ja vapaata kilpailua vastaan. Codex haluaa esimerkiksi hallita ravintolisien ja vitamiinien myyntiä ja markkinointia perusteenaan tämä ihmisen suojelemisen argumentti. Halutaan siis suojella ihmisiä vitamiinipillereiltä, joihin tutkitusti kuolee vähemmän ihmisiä kuin salamaniskuihin. Vitamiineistä kun ei kuulemma ole tarpeeksi tutkimustietoa, jotta tiedettäisiin niiden olevan turvallisia. Toisin kuin lääkkeistä, joiden kaikki vaikutukset on tieteellisesti tutkittu.

Erittäin mielenkiintoista oli kuulla, että esimerkiksi syöpään on jo toimiva, sivuvaikutukseton lääke, joka vaikuttaa lisäämällä ihmisen oman immuunipuolustuksen toimintakykyä, mutta tätä ei tietenkään saada markkinoille, sillä sehän olisi tuhoisaa suurille lääkefirmoille, joiden omat syöpälääkkeet ovat tehottomampia. Katsoin mitä netistä löytyy tästä GC MAF:stä, ja löysin artikkeleita, joissa kumotaan koko juttu sillä perusteella, ettei näyttö tämän lääkkeen tehosta ole tieteellisesti todistettua jne. Nyt kun tässä on oppinut enemmän ja enemmän epäilemään kaikkea, niin mitä uskoa?

Codex Alimentariuskin mainostaa toimivansa vain tieteellisen tutkimuksen pohjalta, minkä vuoksi esimerkiksi monet vitamiini- ja luontaistuotevalmistajat tukevat Codexia ymmärtämättä, että tiede voi olla sitä mitä sen halutaan olevan. Esimerkiksi Codex käyttää vain FAO:n ja WHO:n tutkimuksia lähteinään, eikä käytä asiantuntijoinaan riippumatonta suurta asiantuntijaryhmää kuten aiemmin, vaan yksittäisiä henkilöitä, jotka on valittu tietysti sillä perusteella, että heidän mielipiteensä ovat samoilla linjoilla valitsijoiden kanssa. Ovatko heidän asiantuntijalausuntonsa sitten luotettavia, kun ennakkoasetelma on tämä? Ja tutkittavana on tietysti vain ne asiat, joita halutaan tutkia, siitä näkökulmasta joka parhaiten sopii siihen tulokseen joka halutaan saada.

Tuli kyllä sellainen fiilis, että luojan kiitos siellä Codexissa istuu edes yksi yksilönvapauden asialla oleva tyyppi. Ja meillä on vielä aikaa vaikuttaa omiin päättäjiimme tämän asian suhteen. Yritin löytää netistä, että kuka edustaa Suomea Codexin kokouksissa mutta en löytänyt. Tosin ainakin Scottin puheiden mukaan Suomella ei ole vaikutusvaltaa, vaan EU edustaa myös meidän kantaamme.

Aika paljon lisäinfoa aiheesta löytyy täältä Facebookin tapahtumasivulta. NHF Finlandin pitäisi kyllä nyt saada äkkiä rivinsä organisoitua ja lisää tapahtumia pystyyn. Missä adressit ja mielenosoitukset? Haluan päästä tekemään jotain asialle :)

Kuva täältä.

Ei kommentteja: