perjantai 27. marraskuuta 2009

Vuorokaudenajat ja ruokailu

Rupesin tässä miettimään sellaista juttua, että mitenköhän muilla ihmisille menee syömisten ajoittaminen. Minkälaisia ruokia te ihmiset syötte ja mihin aikoihin?

Sitähän nimittäin melkein joka paikassa(?) suositellaan, että parasta olisi syödä aamulla ja päivällä reippaasti (aamupala on päivän tärkein ateria jne.) ja iltaa kohti kevyemmin (esim. ei ruokaa klo 18 jälkeen), koska päivällä sitä energiaa tarvitsee ja yöllä sitä ei taas kulu erityisesti. Tämä kuulostaa tietysti loogiselta.

Mistä sitten johtuu, että oma kroppani väittää ihan toista! Voisin helposti olla iltapäivään asti syömättä mitään ja olenkin oppinut syömään aamupalan vasta tässä ihan lähiaikoina. Nyt kuitenkin tällä ruokavaliolla olen tottunut siihen, että aamupäivästä alkuiltaan asti tekee mieli smoothieta, hedelmiä, kevyitä juttuja. Ja mitä pidemmälle iltaan mennään, sitä enemmän tekee mieli raskaampia ruokia; leipää, pähkinöitä, kuumennettuja ruokia tms. Illalla ei koskaan tee mieli salaattia, hedelmää tai mitään kevyttä!

En tiedä liittyykö tämä suoraan tähän, mutta ehkä ainakin aamuihin vaikuttaa se, että tunnen tosi harvoin nälkää. Ja silloinkin se on pieni tunne, joka menee ohi muutamassa minuutissa. Voin helposti paastotakin pari päivää tuntematta mitään heikotusta tai ihmeempää nälkää. En siis ole oikeastaan koskaan syönyt nälkääni, vaan ainoastaan siksi että satun rakastamaan ruokaa ;) ja tämän vuoksi siis aamuisin kun ei tee mieli raskasta (tai mitään), ei tule syötyä paljoakaan. Ja illalla taas voisin vetää hullut määrät kaikkea "kunnon ruokaa".

Outoa? Onko kenelläkään muulla samankaltaista ruokailutyyliä?

6 kommenttia:

tyttötiimi kirjoitti...

Samoilla tuntemuksilla mennään niin, että elimistöni huutaa ruokaa iltaisin ja sitä lämmintä, tukevaa, ravitsevaa. Aamulla ei tee mieli syödä joka johtuu yksinkertaisesti siitä, että heräilen vasta puoleenpäivään. Oletko sinäkin kenties iltavirkku luontaisesti? Mekaanisesti herään aamuun , mutta kroppa herää vasta päivään. Kesällä luonto pitää huolen , että rytmi aikaistuu ja yöt menevät vielä myöhempään.Valo virkistää niin.

Itse tietysti lasten vuoksi olen 8-16 ajassa, mutta jos kello/pakko otettaisiin pois niin heräilisin 10-11, joisin aamupalan 12 ja pääruuan söisin 18-19. Totta se vaan on, sillä olen testaillut asian monesti käytännössä. Jotenkin tuo sisäinen rytmi lyö läpi hyvin helposti kun ei itse laita esteitä eteen.

Kesällä kevyemmin , raikkaimmin ja talvella pimeällä lämmittävämmin tulee syötyä/ juotua.

Karoliina kirjoitti...

joo, hyvä pointti. tuo varmaan minullakin vaikuttaa. jos nimittäin ei ole mitään menoja minnekään niin minunkin unirytmini yrittää kääntyä sellaiseksi, että valvoisin mielelään 12-01 asti ja nukkuisin yhdeksään. ehkä tämä tosiaan vaikuttaa tuohon. ainakin näin luulen siis, varma ei voi olla, kun ei ole mahdollisuutta testata :)

Mia kirjoitti...

Kuulutko niihin ihmisiin joiden on vaikea päästä aamulla ylös?
Musta tuntuu, että toiset ihmiset vaan ovat aamu- ja toiset iltapainotteisia.

Itse voin olla syömättä ilta kuuden jälkeen, vaikka menisin nukkumaan vasta kahdeltatoista, kunhan olen syönyt aamulla ja päivällä tarpeeksi. Muutun helposti iltaisin kärttyisäksi ja aamupäivästä olen taas virkeimmilläni. olen siis aamuihminen =).

Karoliina kirjoitti...

luulen, että olen kyllä enemmän iltaihminen. vaikka kirkkaat kesäaamut on kyllä parasta mitä tiedän. mutta ne aamut alkaa vasta 9 aikaan, ei sitä aiemmin :)

Lotta kirjoitti...

Olen aamuvirkku ja mulla on silti ihan sama tuo iltapainotteinen nälkä. Kevyttä päiväsaikaan ja vasta illalla tekee mieli kunnon ruokaa ja reilusti. Aamulla ei vaan maistu mikään ja näin on ollut ihan lapsesta lähtien. Tämä on sinänsä vähän hankalaa, kun harjoittamani astanga -joogan aamuharjoitus vaatisi hyvinkin päiväpainotteista syömistä, jotta suoli tyhjenisi aamulla aikaisin ennen harjoitusta.

Karoliina kirjoitti...

jep, tuntuu, että jos ikäänkuin pakotan itseni syömään jo aamulla, niin se johtaa vain siihen, että syön sitten tuplamäärät, illalla kun tekee kuitenkin mieli syödä ihan normaaliin tapaan. en siis oikein pysty siirtämään syömistä illasta aamuun.
ja itsekin olen aloittanut taas tuon astangan muutaman vuoden tauon jälkeen, joten samat jutut meillä!
minäkään en koskaan syönyt yläaste/lukioaikaan aamiaista, vaan olen tosiaan yrittänyt opetella siihen ihan tässä viime vuosina.